2 éve

Bevált a szigorítás: jobban félnek a büntetéstől, mint a vírustól az emberek

Jobban félnek az emberek attól, hogy a maszk hiánya miatt megbüntetik őket, mint magától a koronavírus-fertőzéstől. A BKV járművein már nem nagyon látni maszk nélkül utazókat, szeptember 15-től a Volán és a MÁV is bekeményített.

A maszkviselési szabályok április óta érvényben vannak, azóta kötelező betartani őket, de az első hullám után lanyhult a fegyelem. A második hullám miatt szigorították a maszkviselési szabályokat, durva büntetést kap aki nem visel maszkot a tömegközlekedési eszközökön vagy a boltokban. Az emberek nem a saját zsebük ellenségei, mivel senki nem akar büntetést fizetni jobban odafigyelnek a szabályok betartására. Ráadásul a maszkelleneseket is visszatartja a büntetés.

A BKV járművein utazókat 8 ezerre bírságolhatják

A BKV még szeptember 8-án szigorított. 8 ezer forintos bírságot kap a maszk nélkül utazó vagy a maszkot szabálytalanul hordó utas. Aki két napon belül befizeti annak is 8 ezer a tarifa, ám utólag csekken már 16 ezer forint a büntetés.

Fotó: Ripost

A pénzbüntetési szankció azon nyomban bevált, rögtön 100 százalékos lett a maszkviselés a budapesti járatokon. A BKK fővárosi operatív törzs döntése alapján szigorította az április óta érvényben levő szabályokat, ami a Ripost tapasztalatai szerint bevált: a pénzbüntetéstől jobban félnek az emberek, mint a leszállítástól. Augusztusban még arról számolt be a BKK, hogy 85 százalékos a maszkviselés a budapesti tömegközlekedési eszközökön, a pótdíjazás bevezetése utáni napokban már 100 százalékhoz közelített az arány.

A Volán és MÁV is bekeményített

Szeptembert 15-től a MÁV és a Volán is szigorította a maszkviselési szabályzatát.

Fotó: Somogyi Hírlap

Utazásból való kizárás vagy szabálysértési bírság járhat keddtől azoknak, akik nem vagy nem viselik vagy nem megfelelően viselik a maszkot. Fokozottan ellenőrzi a vonatokat a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel együttműködve a MÁV keddtől. Ha az utas megtagadja szája és orra eltakarását, nem veszi tudomásul a felszállás tiltását vagy az utazásból való kizárást, akkor a hatóság ilyen esetben szabálysértési eljárást kezdeményezhet, és 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Fotó: Somogyi Hírlap

A rendőrség emellett az autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon is szúrópróbaszerűen ellenőrzi a maszkviselési kötelezettség betartását.

Már a fővárosi mozikban is kötelező a maszk

Ha maszk nélküli vásárol valaki, akkor a kereskedő és a vásárló is büntetést kap a hatóságtól ha rajtakapják. Ha egy boltot harmadszor is megbüntetnek a maszkviselés hiánya miatt, akkor be kell zárnia. Mivel az eladó csak figyelmeztetheti a vásárlót, a bejáratnál kell jobban szűrniük a büntetés elkerülése érdekében, így valószínűleg egyszerűen nem fogják beengedni azt a vásárlót, aki nem visel maszkot.

Fotó: ripost

A maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak majd – döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén. Ez érvényes a fővárosi színházakra, mozikra is, így a büntetés miatt ők is szigorúbban betartatják ezeket a szabályokat. Az előadás alatt azonban már levehető a maszk. A szigorítás várhatóan szeptember 18-án lép életbe.

Nem a pénzbeszedés a cél

Orbán Viktor múlt szombati interjújában azt mondta: a maszkviselés a védekezés alapja, ha az emberek nem akarják, hogy leálljon az ország, együtt kell működjenek. „Ha nem tartjuk be, bajt hozunk a fejünkre” – tette hozzá. Az emberek pedig joggal várják el a rendőrségtől, hogy betartassák a szabályokat. A miniszterelnök hangsúlyozta: a szankcióknak nem a pénzbeszedés a célja, hanem visszatartó erőként kell működjön. Ez be is vált, a pénzbüntetés lehetősége miatt jobban odafigyelnek az emberek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!