Létrehozva: 2020.08.29.

Más a járvány második hulláma, mint az első

Régen nem volt annyi új koronavírusos beteg, mint amennyit csütörtökön regisztráltak: 132 új eset volt. Mégis kevésbé félelmetes ez a szám, mert tavasz óta sok minden megváltozott. A Ripost összehasonlította a tavaszi járványügyi helyzetet a jelenlegivel és azt látjuk, hogy a második hullám sok tekintetben eltér az elsőtől.

Tavasszal a legtöbb megbetegedés április 20-a után történt: 21-én 114, 23-án pedig 116 esetet regisztráltak. Augusztus 28-án már 132 új beteg volt. A halálesetek száma viszont jóval kevesebb, augusztusban alig-alig volt koronavírus miatt elhunyt beteg, ők kivétel nélkül más krónikus betegségben is szenvedtek.

Ez azért lehetséges, mert most jóval több a fiatal beteg – ezt a Ripost-nak az Operatív Törzs is megerősítette -, és már vannak – ha kísérleti jelleggel is – terápiák.

Fotó: Ripost

„Ezúttal nem az idősek közül kerül ki a legtöbb beteg, hanem a fiatalok közül. Sokan félvállról veszik a vírust, nem figyelnek oda a szabályok betartására, ugyanúgy nyaralnak, buliznak, mintha minden rendben lenne” – mondta a Ripost-nak Bense Tamás családorvos.

„Nem tartják a távolságot, nem hordják a maszkot, ez viszont ahhoz vezethet, hogy még nagyobb erővel robban be a járvány, mint tavasszal.” A háziorvos hozzátette: az iskola, óvoda beindulása és a tömegközlekedés leterheltsége ugyancsak veszélyforrás, ezért fontos lenne, hogy jövő héttől sűrítsék a járatokat.

Fotó: ripost

Míg az első hullámban azt tapasztalhattuk, hogy vidéken kevesebb volt a megbetegedés, mára a vidék „felzárkózott”. Tavasszal Pest megye mellett Fejér megyében volt sok fertőzött: április 21-ig például 175, ez a szám augusztus 28-ig ott 413. Komárom-Esztergom megyében április 21-ig mindössze 48 megbetegedést regisztráltak, ez ma (augusztus 28-án) hatszor (!!) ennyi: 323. Veszprém megyében pedig négyszer több: április 21-ig 43 főnél mutatták ki a vírust, augusztus 28-ig pedig 161 főnél.

Gyakorlat a János kórházban. Fotó: Szabolcs László / Ripost

Jelentős különbség, hogy amíg tavasszal váratlanul tört ki a járvány, most felkészülten várhatjuk a második hullámot: van elég maszk, fertőtlenítő, lélegeztetőgép, ezekből az ország önellátásra is berendezkedett. Jobban tudják gyógyítani is a betegséget, bár csak kísérleti jelleggel, de alkalmazzák a vérplazma terápiát, valamint bizonyos gyógyszereket. Kiderült: segíthet a szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása is.

Másként szűrik a betegeket A Ripost háziorvosoktól megtudta: változott a betegség felismerésének protokollja is. Jön az ősz, és ezzel együtt a nátha, a felső légúti megbetegedések, egyéb vírusok, fontos elkülöníteni ezektől a koronavírusos eseteket. Négy tünet együttese feltétlenül tesztelést kíván: magas láz, köhögőrohamok, gyengeség és légszomj. Arra is rákérdeznek a háziorvosok, járt-e a beteg külföldön vagy került-e kapcsolatba ilyen személlyel, járt-e nagyobb rendezvényen. Külön figyelnek a közellátásban dolgozókra.

Operatív Törzs: most tényleg csak egészséges gyerek menjen közösségbe!

A Ripost az Operatív Törzsnek tette fel a kérdést: mit tehetünk,

hogy a járvány második hulláma miatt ne kelljen ismét leállítani az országot, bezárni az iskolákat.

„Nagyon fontos a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Az oktatás biztonságos újraindítása és a megelőzés érdekében alapvető fontosságú, hogy a szülő/gondviselő, illetve a háziorvos a COVID-19 fertőzés legenyhébb tüneteinek jelentkezése esetén se engedje közösségbe a gyermeket! A tüneteket mutató gyermek gondviselőinek fel kell vennie a kapcsolatot telefonon a gyermek háziorvosával, kezelőorvosával. Amennyiben az orvos véleménye szerint a COVID-19 fertőzés gyanúja fennáll, akkor a kiadott eljárásrend alapján kell eljárnia. Az időben és szakszerűen meghozott járványügyi intézkedésekkel megelőzhető, hogy egy-egy halmozódás területi járvánnyá szélesedjen, ezért a kormány és az operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járvány alakulását és ha szükséges, további intézkedéseket hoz” – válaszolta a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Ripost-nak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a hegy minden turistát megtéveszt - képek

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

vg.hu

M6-os autópálya: megvan a Bóly–Villány közötti szakasz átadásának pontos időpontja

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Így tisztítsd meg a nyirokrendszered: íme néhány egyszerű, de hatásos mozdulat

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal