2 éve

Újabb részletek: kiderült, hogyan kapta el 21 ember a koronavírust Mezőkövesden

Kiderült, mi történt azon az értekezleten, amely után 21 ember megfertőződött koronavírussal Mezőkövesden.

21 ember fertőződött meg koronavírussal Mezőkövesdentudta meg a Ripost. Értesülésünket Müller Cecília országos tiszti főorvos is megerősítette, és újabb részleteket is elárult a Ripost-nak.

Fotó: Sulyok László

  • Egy oktatási intézményben történt az eset. Mi tulajdonképpen a „második” beteggel találkozunk először. Nála igazolódott, hogy megfertőződött a koronavírussal, és a kontaktkutatások során kiderült, hogy előzőleg részt vett ebben az oktatási intézményben egy zárt értekezleten, ahol már volt valaki, aki tüneteket mutatott: sokszor köhögött. Ezután a kollégáink mindenkit teszteltek, és kiderült: 21 ember fertőződött meg az értekezlet után – mondta el Müller Cecília lapunknak.
  • A kontaktkutatások továbbra is zajlanak, így akár újabb esetekre is fény derülhet. Müller Cecília hozzátette: a vírus csak 48 óra múlva mutat tüneteket, így egy tünetmentes ember gyanútlanul megfertőzhet másokat is.

    Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: ez az eset is mutatja, hogy nagyon fontosak a megelőző intézkedések, hiszen továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon.Nagyon fontos, hogy aki tüneteket észlel magán, semmiképp ne menjen közösségbe, hanem hívja a háziorvosát! – tette hozzá Müller Cecília. – Továbbra sem győzöm hangsúőlyozni, milyen fontos a távolságtartás, a rendszeres és alapos kézmosás és a maszkviselés a zárt közösségi terekben – mondta. Ne feledjük, hogy a koronavírussal megfertőződöttek 80 százaléka tünetmentesen átvészeli a bajt, de akinek tünetei vannak, semmiképp ne menjen közösségbe, maradjon otthon! – mondta.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!