Létrehozva: 2020.07.29.

Több száz ember várt órákig Ferihegyen a belépésre

Káosz alakult ki Ferihegyen, miután ellenőrizni kell a külföldi országokból hazatérők egészségügyi állapotát és csak minden második pultot működtetnek – tudta meg a Ripost utasoktól. Arra panaszkodnak, hogy lehetetlen tartani a távolságot a reptéri váróban, ahol órákat kellett eltölteniük. A reptér üzemeltetője állítja: ők minden biztonsági intézkedést megtesznek.

Hanga Renáta és családja a napokban érkezett haza látogatóba Nagy- Britanniából, és mivel két kisgyermekük van, a repülőút mellett döntöttek. Mivel Nagy-Britanniát sárga kategóriába sorolta hazánk, az onnan beutazóknak kéthetes karanténba kell vonulniuk, amit csak az első negatív PCR-teszt után hagyhatnak el.

Hanga Renáta

Hiányolják az utasok a tájékoztatást

„Mi már Angliában megcsináltattuk a két tesztet, így nyugodtan ültünk fel a gépre, ahol mindenki maszkban, fegyelmezetten utazott. A feketeleves akkor jött, mikor landoltunk” – állítja a fiatal édesanya. – Iszonyatos káosz, fejetlenség és tömeg fogadott bennünket a repülőtéren!„

A bejáratnál hőmérőző biztonságiak fogadták őket, de senki nem adott tájékoztatást a további eljárásról.

„Ha valahol, hát épp itt kapjuk el a vírust!”

„Kiderült, hogy sorba kell állnia mindenkinek. Akinek van negatív tesztje, annak be kell mutatnia, akinek nincs, az megkapja a karanténos piros cetlit és eligazítást a további teendőkről – folytatta Renáta. – A gond csak az volt, hogy kétszázan szálltunk le egyszerre egy gépről, de összesen négy ablak volt. Majdnem három órán át álltunk sorban, étlen-szomjan a gyerekekkel, egymás hegyén-hátán, semmi távolságtartás. Ráadásul összevissza állítottak bennünket sorba: sem az ellőttünk állóknak, sem az utánunk következőknek nem volt negatív tesztje! Hát ha valahol összeszedtük ezt a vírust, akkor ott!

Fotó:
Fotó: Hovodzák Noémi

A dohányosokra gondoltak, a gyerekekre nem

Az édesanya amiatt is fel volt háborodva, hogy pár óra után az egyik reptéri dolgozó felajánlotta: aki rá akar gyújtani, azt egy oldalsó ajtón „kiszökteti a tömegből pár percre”, de a gyerekekre az égvilágon senki sem gondolt ebben a káoszban. A helyzet elmondása szerint tovább durvult, mikor leszállt a következő gép: gyakorlatilag annyian lettek a teremben, hogy mozdulni is alig lehetett.

Fotó: Hanga Renáta
Fotó: Ripost

Hovodzák Noémi szintén belekeveredett ebbe a káoszba

”A legidegesítőbb az volt, hogy a reptéren semmilyen információt nem kaptunk arról, mi, hogyan és miért történik„– mondta a Ripost-nak. – Így a reptéren a legnagyobb az esély arra, hogy elkapjuk a vírust! Videót is készítettem, ami jól mutatja, mekkora a tömeg. Szerintem többen voltunk, mint ötszáz. A hangosbemondón folyamatosan felhívták a figyelmünket a kétméteres távolságtartásra, de ez fizikailag lehetetlen volt!”

A reptér állítja: minden óvintézkedést megtesz A Ferihegyi repülőtér lapunk érdeklődésére elmondta: fokozottan fertőtlenítenek, takarítanak, a szellőzőrendszert is beleértve. Emellett kézfertőtlenítőket és fertőtlenítő hatású szőnyegeket helyeztek ki, a személyzet tagjai pedig maszkot hordanak. Állítják: kifejezetten figyelnek a távolságtartásra, igyekeznek minél gyorsabban intézni az ügyeket. A személyzet elé plexifalat húztak fel, és ha a forgalom megengedi, akkor csak minden második jegykezelő pultot működtetik. Átrendezték az üléseket, azt javasolják az utasoknak, hogy csak minden második ülést használják.

 

Sárga vagy piros jelzésű országból érkezőknek kötelező a házi karantén A határon belépőket közúton és a repülőtéren is szúrópróbaszerűen szűrik, megmérik a testhőmérsékletüket és kérdőívet kell kitölteniük. A sárga és piros jelzésű országokból érkezőknek 14 napra hatósági házi karanténba kell vonulniuk. Kivétel ez alól, akinek az előző 72 óra alatt 48 órás eltéréssel két PCR-tesztje negatív és ezt fel tudja mutatni. A karantént sárga országból érkezők esetén az első, piros országból érkezők esetén csak a második negatív PCR-teszt után oldják fel. A tesztet a háziorvosnál lehet kérni, azt augusztus 1-ig, vagyis péntekig az állam fizeti.

 

Vonaton is utazhat együtt piros és zöld országból érkezők A Ripost egyik olvasója jelezte: őt Lőkösházánál leszállították a vonatról és bekísérték a rendőrségre, ott kapta meg a házi karantént jelző piros cédulát. A következő vonattal mehetett tovább Budapestre, nem kérték, hogy elkülönítve utazzon. Egy óra múlva kereste a népegészségügy munkatársa és tájékoztatta a karantén szabályairól. Akik a vasúton utaznak, elővigyázatosságból tartsanak távolságot mindenkitől, aki nem egy háztartásban él velük, és viseljenek maszkot az előírás szerint.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dráma a repülőn: terhes felesége mellett halt meg a férj

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki