2 éve

Nemcsak csípnek, kárt is okoznak a szúnyogok

A járvány, majd az esős időjárás után most a szúnyogok riasztják el a turistákat – a vállalkozók számára eléggé küzdelmes az idei szezon. Különösen alkonyatkor nem lehet megmaradni a szabadban a vérszívók miatt, az élő vizek mentén rajokban támadnak a vérszívók.

„Idén nagyon sok a szúnyog. A forgalmunk jelentősen, vagy 60- 70 százalékkal visszaesett a tavalyihoz képest – panaszolta lapunknak a mártélyi holtág mellett éttermet vezető Katona István. – Persze itt mindig vannak vérszívók, de nem ennyi! Csak abban bízunk, hogy itt is irtják és ennek meglesz a hatása.”

Fotó: MTI

Hasonló a helyzet a néhány kilométerrel arrébb lévő Kiszomboron is, ott a Maros miatt.

„Félelmetes, nagyon rossz a helyzet! – mondta a Ripost-nak a híres kukorica-útvesztőt üzemeltető Endrész Erzsébet.” – Aki bejelentkezik, annak felhívjuk a figyelmét, hogy feltétlen hosszú ujjú ruhában jöjjön. Sajnos ez a szúnyoginvázió meglátszik a forgalmunkon is – árulta el lapunknak.

Fotó: Shutterstock

„Tokajon nem győzik a vízitúra központban táborozó gyermekek fújni magukat: a kempingben füstölőkkel még tudnak védekezni, de a vízen nagyon rossz a helyzet – számolt be Németh Rita telephelyvezető-helyettes. Hozzátette: ígértek a környékre légi irtást, amit már nagyon várnak.

Hórvölgyi Eszter

Szolnok külterületén az üdülőtulajdonosok attól félnek, hogy elértéktelenednek az ingatlanok, mondta a Ripost-nak Hórvölgyi Eszter. A családjának 23 éve van ott nyaralója, de ennyire rossz még sosem volt a helyzet.

”Nagyon jó lenne, ha tennének valamit, mert ez a környék élhetetlenné vált„ – panaszolta a fiatal nő.

Kezdik a légi irtást, hamarosan javulhat a helyzet

A Ripost megkérdezte a Katasztrófavédelmet, mikor és hogyan gyérítik a szúnyogokat. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy bár az Európai Unióban betiltották azokat a készítményeket, amelyekkel a levegőből lehet gyéríteni, maradt egy kiskapu: amennyiben valahol elviselhetetlenné válik a helyzet, ott a tagállamok vezetői dönthetnek egyedi engedély kiadásáról. A szúnyoginvázióra tekintettel ezt az engedélyt most megkapta a katasztrófavédelem dr. Müller Cecília országos tisztifőorvostól. Az engedély időtartalma a teljes szezont lefedi, remélhetően hamarosan mindenhová eljutnak a szúnyoggyérítő helikopterek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!