2 éve

Karácsony nem enged: szeptemberben is maradnak a biciklisávok

Indulnak a forgalomcsillapítási munkaprojektek – közölték a főváros hivatalos honlapján. Vagyis Karácsony Gergely főpolgármester emberkísérlete nyomán folytatódik, sőt fokozódik a közlekedési káosz Budapesten. Mi lesz itt szeptembertől, ha megkezdődik az iskola? Téboly a köbön.

A főpolgármester minden intézkedése az autósok ellen irányul, megválasztása óta semmi mást nem csinált, csak dugókat.

A Nagykörúton, az Üllői úton és a Baross utcában állandósultak a dugók a biciklisávok és a forgalmi rend megváltoztatása miatt. A Nagykörúton 30-as táblákat tettek ki, a Ripost-nak azt állították, az útpadkajavítás miatt, de most kiderült, hogy az is Karácsony „forgalomcsillapítás” nevű emberkísérletének a része.

Az összevisszaság augusztus 10-től tovább nő, amikor több egyirányú utcában megváltoztatják a haladási irányt.

Kerékpársáv a Baross utcában

Mint most a főváros honlapjáról kiderült, az emberkísérlet egészen októberig tart majd – a teljes váltás a tesztidőszak után, 2021-ben kezdődik.

A tempólassító terveket még április végén Karácsony Gergely terjesztette elő, majd egymaga el is fogadta azt.

Fotó: Ripost

A terv, ami ő forgalomszelídítésnek nevezett el, arról szól, hogy a fővárosban maximum 50 km/h-val autózhatunk majd, ott is, ahol eddig ennél nagyobb volt a megengedett sebesség, a mellékúthálózatokon általánosan 30 km/h sebességhatárt, míg a pihenőövezetekben 20 km/h sebességhatárt vezethetnek be. A „mintaprojekteket” véleményezni lehet, ennek alapján a Budapest Közút el fog készíteni egy „közlekedésbiztonsági tervet” és ez alapján ütemezik a további intézkedéseket – írja a főváros.

Erzsébetvárosban lesz a legtöbb változás

Több utcában megváltoztatják a forgalmi irányt az ellenzéki Niedermüller Péter által vezetett hetedik kerületben. Lezárások lesznek a Kazinczy utcában, egyes részein ideiglenesen csak a gyalogosok közlekedhetnek. Az a cél, hogy a főutcákat használják az emberek a kisebb utcák helyet, csakhogy a Nagykörút, mint főútvonal, egy sávval keskenyebb lett a biciklisáv miatt és több szakaszon 30-as sebességkorlátozást vezettek be.

 

Eddig is anyáztak az autósok a körúti dugók miatt, ez most csak fokozódik, különösen, amikor majd szeptemberben megkezdődik az iskola. Mindezek mellett a parkolóhelyek csökkentését is tervezik, hogy több hely legyen a bicikliseknek és biztosítani tudják a megfelelő kanyarodási ívet.

Ideiglenes kerékpársávok a Nagykörúton. (fotó: Keller Mátyás)

A parkolási díjat is jelentősen növelni akarják a kerületben, a Fővárosi Önkormányzat augusztusban dönt erről.

Ferencvárosban is folytatódik a káosz

A szintén ellenzéki Baranyi Krisztina vezette 9. kerületben három utcában változtatják meg a forgalmi irányt és parkolóhelyeket szüntetnek meg. A Ráday utca iránya megfordul, ezentúl a Boráros tér felől a Bakáts tér felé lesz egyirányú. A Bakáts-téren most amúgy is különféle lezárások akadályozzák a közlekedést a tér tervezett felújítása miatt.

50km/h lesz a sebességhatár a Szentendrei út egy részén

A Szentendrei út és az Üllői út egy-egy rövidebb szakaszán a megengedett sebességhatárt 50 km/h-ra csökkentik.

Ezt a zaj- és légszennyezettség csökkentésével indokolják, amit a környéken élők állítólag régóta szeretnének. Arra viszont nem gondoltak, hogy reggelente és délutánonként bedugulnak ezek a bevezető szakaszok, így a sebességcsökkentés inkább dugókat és torlódásokat okozhat, ami jelentősen megnöveli az erre közlekedő emberek menetidejét, de a lég- és zajszennyezést is.

Nagy a tömeg a buszokon, villamosokon

A tömegközlekedés fejlesztéséről, esetleges járatsűrítésekről nincs szó. Azok viszont, akik a Karácsony-féle dugók miatt a tömegközlekedést választják, a járműveken zsúfoltsággal találkoznak. Főleg a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban nem lehet betartani a járványhelyzet miatt szükséges távolságot a járatokon. Most iskolaszüneti menetrend van érvényben, így sokkal ritkábban járnak a BKK járatai, a normál menetrend visszaállításával segíthetnék a közlekedőket – de erről sem esik szó.

Nem lesz jobb ettől a levegő minősége

2013-ban a Müncheni Műszaki Egyetem egyik kísérlete bebizonyította, hogy a sebességhatár 50 km/h-ról 30 km/h-ra lassítása nem csökkenti a légszennyezettséget. Ráadásul ha nem megfelelően hangolják majd össze a lámpákat, a sebességcsökkenések miatt többet ülnek az emberek a dugóban, így még nő is a légszennyezettség.

Az emberek nem kérnek belőle

Az emberek kétharmada szükségtelennek tartja a jelentős sebességkorlátozást. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. közvélemény-kutatást készített a felnőtt magyar lakosság körében. Kiderült: a főváros vezetésének sebességcsökkentési terve nem találkozik az emberek akaratával sem országos, sem budapesti szinten. A megkérdezettek alig több mint negyede (28 százaléka) vélekedett úgy, hogy szükség van a sebességhatárok jelentős csökkentésére, mert ezáltal megelőzhetők a súlyos közúti balesetek, ezzel szemben közel kétharmaduk (65 százalékuk) szerint nincs szükség rá, mert forgalmi dugókat okoz és növeli a légszennyezést. A budapestiek esetében az elutasítottság az országos átlag felett alakul: 68 százalékuk fogalmazott meg elutasító, és csupán 23 százalékuk támogató véleményt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Napi balfék: megvan Biden új jele!

origo.hu

Meglepő dolog derült ki az állatkínzással vádolt Dollyról

mindmegette.hu

Fagyihoroszkóp: milyen ízű jeges nyalánkság illik leginkább a csillagjegyedhez?

hirtv.hu

Kifogásolja a TASZ a diáktüntetések résztvevőinek igazoltatását

ripost.hu

Elképesztő az összhang a Sztárban Sztár győztese és kedvese között

origo.hu

Molnár Anikó idomairól beszélt Zalatnay Sarolta

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd az első nyári hétvégén? Menüajánlat nem csak kezdő szakácsoknak

ripost.hu

Kiderült, Dollyt már tavaly kizárta egy állatvédő szervezet

ripost.hu

Ronaldo sokkoló a bejelentést tett: döntött a jövőjéről, itt folytatja

ripost.hu

Lezárult egy korszak: Harry herceg és Meghan Markle váratlan döntést hoztak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Árkörkép a kötelező akciózásról a boltokban: van, ahol 10 helyett 30%-os a leárazás – videó

INSIDER

Összeomlott a család, ellentmondásosak a hírek a Lakitelekről eltűnt Zsoltról

INSIDER

Orbán Viktor: Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat

INSIDER

Elindult a kötelező akciózás: mutatjuk, hogy változtak az árak és mit mondanak a vásárlók - videó

INSIDER

Rozália 39 évet várt arra, hogy kiderüljön: ritka betegséggel küzd

INSIDER

Jégeső? Napsütés? Szél? Eláruljuk, milyen idő vár ránk a hétvégén

INSIDER

Május elseje óta olcsóbb és egyszerűbb ingázni

INSIDER

Az egyik legrangosabb külföldi filmfesztivál díját is bezsebelte a magyar "csodalány", Balla Riana Emma