2 éve

Hajléktalan tanya lett a Karácsony által ígért mintaházból

Hova lett a pályázaton nyert 1,5 milliárd forint?

Szeméttelep, hajléktalanok tanyája, hajnali rendbontás: ez van a zuglói Gizella utcai önkormányzati telken, a környékbeliek nagy felháborodására. Még Karácsony Gergely vezette Zuglót, amikor az önkormányzat nyert másfél milliárd forintot az Európai Bizottságtól, hogy itt energiatakarékos szociális bérlakásokat építsen. Azóta sem történt egy kapavágás sem!

„Olyan házat szeretnénk, amelyben zuglói rászoruló fiatalok, idősebbek, sokféle társadalmi helyzetben élő ember találhat otthonra” – mondta Karácsony Gergely még Zugló polgármestereként 2019-ben, a Gizella út 14-16. szám alatt található önkormányzati építési telken. Erre a tervre kapott Zugló Önkormányzata az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjától 1,5 milliárd forintot még 2018-ban. Az UIA – Több mint lakóház projekt lényege az lenne, hogy egy innovatív, fenntartható, önkormányzati bérlakásokból álló társasház épüljön fel, amibe aztán hátrányos helyzetű zuglóiak költözhetnének.
Fotó: Ripost

Éjszakánként nem tudnak aludni a környéken

Egyelőre azonban nem az építkezés zaja zavarja a környéken élőket, hanem azoké, akik elfoglalták a Gizella utcai telket és a hátsó szomszédságában álló, szintén önkormányzati tulajdonban lévő lebontatlan épületet.

Fotó: Ripost

„A házunkkal szemben egy csapat hajléktalan lakik az önkormányzati telken. Azóta se éjjelünk, se nappalunk a részeg ordítozás miatt” – jelezte egy lakó, miután hetekkel korábban már az önkormányzatot is megkereste ezzel a problémával, de választ nem kapott. Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere, az UIA – Több mint lakóház projekt felelőse csak a felháborodott Facebook-bejegyzésre válaszolt, annyit írt, hogy küldje el újra panaszlevelét.

Hajléktalanok költöztek a mintaház telkére

A Ripost a helyszínen győződött meg arról: a lakóknak bizony igazuk van. Ott, ahol tavaly még Karácsony Gergely pózolt és tett jól hangzó ígéreteket a választási kampány idején, most halomban áll a szemét és – mondhatni – valóban természet közeli „otthonokat” építettek a hajléktalanok: kalyibák, matracok, vödrökben tárolt víz, vécéülőkével ellátott, a telek közepén épített „budi”. A környékbeliek megerősítik: se éjjelük, se nappaluk, hajnalonként dajdajozás, kiabálás, veszekedés, verekedés zajára ébrednek.

Fotó: Ripost

„Tegnap este 10 körül hallottam, hogy azt keresik, hol tudnak aludni. Itt kiabálnak hajnali kettőkor, be vannak állva a tablettás, kannás bortól. Nap mint nap látom, hogy égetik a kábelt, érzem a bűzét, félünk, hogy egyszer minden felgyullad” – mondta egy ott lakó a Ripost-nak. Az önkormányzati telken keletkezett hajléktalan tanya környékén új építésű társasházak állnak, jól szituált emberek, családok laknak errefelé.

Lehetne park is a dzsumbuj helyén

Várnai László, Zugló képviselője, a CivilZugló Egyesület elnöke lapunknak azt mondta, még kiviteli terveket sem látott.

„Egy ekkora projekt esetében persze elképzelhető a csúszás, de az akkor sem érthető, miért nem tartanak rendet egy önkormányzati telken. Ezekre az áldatlan állapotokra nincs magyarázat” – mondta lapunknak. „Folyik a tömb rehabilitációja, nem szerencsés, hogy új építésű lakások mellett ilyen lepusztult részek vannak. Barcelonában például parkként hasznosítják azokat a telkeket, amelyek átmenetileg üresen állnak, ezt itt is meg lehetne tenni.”

A projekt elkészülésének határideje 2022, vagyis félidőben vagyunk. Szerettük volna megtudni, legalább a tervezés megkezdődött-e, megvan-e még a mintaházra elnyert 1,5 milliárd forint, de Szabó Rekeba, a projektért felelős alpolgármester, akinek kedden elküldtük kérdéseinket, lapzártáig nem válaszolt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin üzent: egyetlen utasítás kell a békéhez

origo.hu

Drámai jóslat: a németek kihalnak

borsonline.hu

Puccskísérlet okozhatta a Norbi-boltok tömeges bezárását?

mandiner.hu

Itt a magyar külügy válasza az ukrajnai magyar nagykövet beidézésére!

ripost.hu

Horváth Gréta bevállalta: retus nélkül mutatta meg, milyen valójában a teste

vg.hu

Nagyot emelkedhet az üzemanyag ára Magyarországon

origo.hu

Kanye West az utcán őrjöngött, többekre rátámadt - videó

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp január 28-február 3.: nagyon fontos most a kommunikáció

ripost.hu

Katalin hercegné helyretette Meghant: ez a válasza a sógornőjének

ripost.hu

Az emberek többsége csak 5 helyes választ ad ebben a kvízben

ripost.hu

Kitört a botrány a Jimmy-sorozat miatt: kiborult a család

ripost.hu

Kasza Tibi elárulta havi fizetését: sokkot kaptak a TV2 stúdiójában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Exkluzív kulisszatitkok: gigantikus medencében vették fel az Avatar 2. jeleneteit

INSIDER

FELHÍVÁS A SZÜLŐKHÖZ ÉS DIÁKOKHOZ! Felháborodtak a diákok is - az Eötvös Gimnáziumban nyílt titok volt, hogy jó pénzért be lehet kerülni

INSIDER

Évi kétezer eurót bukik minden német az ukrajnai háborún

INSIDER

Orbán Viktor: A magyarok békét akarnak

INSIDER

Döbbenetes, mit műveltek a kóbor kutyák, mindenki retteg a magyar faluban

INSIDER

Itt a februári időjárás-előrejelzés: ez vár ránk a tél utolsó hónapjában

INSIDER

Kiderült: pesti sztárügyvédnő mosta az olasz maffia pénzét

INSIDER

Most derült ki: Erre is jó, ha be vagy oltva influenza ellen