Létrehozva: 2020.07.23.

A mobilunkon is elindul a nagy szemétháború

Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel projekt indul, amelynek részeként megkezdődik az illegálisan lerakott hulladék felszámolása. Ebben nyújt segítséget a már elérhető HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás.

Hazánkban évente mintegy 283 ezer köbméter illegális hulladék keletkezik, ami a budapesti Kossuth teret 6 méter magasan befedné – ez ellen indít most akciót Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel a kormány.

Szentkirályi Alexandra (balra) és Boros Anita bemutatták a projektet (Fotó: Facebook)

A részletekről Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számolt be. A program lényege, hogy páratlan összefogásra épül: az önkormányzatokkal, a MÁV-val, a Magyar Közúttal, az Országos Vízügyi Főigazgatóssággal, az erdészeti társaságokkal és a nemzeti parkokkal közösen veszik fel a harcot az illegális szemetelőkkel. A segítségükkel igyekeznek olyan helyszíneket feltérképezni, ahol jellemző, hogy sűrűn tesznek le illegálisan szemetet. Mindemellett egy teljesen új, hazai fejlesztésű applikáció is a segítségükre lesz.

Illegális szeméthegyek Budapest külterületén

A Hulladék Radar applikáción keresztül bárki bejelentheti, ha illegális lerakást vagy lerakót észlel. Az alkalmazás segítségével egy bejelentés keretében megadhatóak a hulladék paraméterei: a helye, fotója, fajtája (például építési, zöld, elektromos, veszélyes stb.), az elhelyezésének módja (pl. ömlesztve, tárolóban stb.), illetve a hulladéklerakat észlelő által becsült nagysága is” – hangsúlyozta Boros Anita, aki azt is hozzátette: kidolgoztak egy szankciórendszert, aminek a segítségével visszaszorítható az illegális hulladéklerakás. Ezzel egyidejűleg viszont lerakópontokat is meghatároznak, ahová legálisan lehet letenni azokat a tárgyakat, amelyekre a lakosságnak már nincs szüksége.

Sokszor egy teljes lakás berendezése az út mellett vagy az erdőben köt ki...

A Tisztítsuk meg az országot! projekt az első üteme a 2019 második felében indított hulladékgazdálkodási racionalizálási programnak. Tavaly áttekintették a hulladékgazdálkodás ügyét, idén tavaszra pedig kidolgozták azokat az előterjesztéseket, amelyek egyrészt a szankciórendszer, az illegális hulladék felszámolása, másrészt a gazdaságpolitikai kérdések kezelésére hivatottak.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és az új, magyar fejlesztésű applikáció

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte:

„Hatalmas előrelépés lenne, ha sikerülne Magyarországon az illegális hulladéklerakókat felszámolni, azonban ez nem elegendő, mivel az is fontos, hogy újabb illegális lerakók ne keletkezzenek, tehát a megtisztított területek szennyezés-mentesek maradjanak.” Ezért kialakítják az illegális hulladéktól megtisztított területek felügyeletét, megtisztítási rendszerét. „Jelenleg ugyan vannak szankciók, de szükséges azok továbbfejlesztése” – tette hozzá.

Évente egy hónapot szemétszedéssel tölt a Magyar Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségei évente átlagosan egy hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a munkatársakat és nagyon sokba kerül. Csak idén öt hónap alatt mintegy 631 millió forintot költött a cég a kezelésében lévő közutak mentén és pihenőhelyeken összegyűjtött hulladék elszállítására és ártalmatlanítására. Ennek jelentős részét illegálisan rakták le. A társaság felmérése szerint jelenleg mintegy 6000 köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemétkupac található a közutak mentén, melyeket folyamatosan felszámolnak, de újra meg újra megjelennek. Az illegális szemétlerakás évről évre gyakoribb, idén már 1420 tonnányi szabálytalanul kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze és szállítottak hivatalos lerakóhelyekre a Közút munkatársai – tette közzé korábban a hirado.hu.

Az illegális szemét a lakosságot is zavarja: a Facebookon csak az elmúlt néhány napban több olyan helyszínről számoltak be kecskemétiek, szolnokiak, egriek és miskolciak, amelyeket elárasztott a szemét.

Eredményes a soroksári szemétkommandó

Mint ahogyan arról a Ripost korábban beszámolt: Soroksáron szemétkommandót hoztak létre, hogy visszaszorítsák az illegális hulladéklerakást. A rendészeket éjjellátóval, kamerával, GPS-el is felszerelték, és napi 24 órában dolgoznak. Csepelen a közelmúltban telepítettek egy újabb kamerarendszert és évente átlagosan 100 millió forintot költenek el az illegális szeméthegyek felszámolására.

 

origo.hu

Botrány a CIA-nél: Trump ellen esküdtek össze

ripost.hu

Lecsapott az özönvízzel érkező vihar Magyarországra, mutatjuk képeken

borsonline.hu

Új sztárszerelem? G.w.M után Azahriah oldalán találhatja meg a boldogságot Nagy Melanie

hirtv.hu

Hajdú Péter: Ez egy szociopata patkány, már elnézést a rágcsálóktól

ripost.hu

„Ha annyira gazdag, miért mindig ugyanaz a cucc van rajta?!” - hazugsággal vádolják a 21 éves magyar milliomost

hirtv.hu

„Meglökte a kezemet, amire reflexszerűen felpofoztam" – Puzsér Róbert a rendőrségre ment

ripost.hu

Döbbenetes, amit a párkapcsolatáról mondott Herceg Csabi

mindmegette.hu

Itt a Duna-hullám receptje: ettől a süteménytől a menyasszony is táncra perdül a lagzin

ripost.hu

Most jött a hír: iszonyat az autópályán, 11 ember meghalt, zajlik a mentés

ripost.hu

Már közel 600 ezren látták: titokban készített siófoki videó szivárgott ki Szoboszlairól

ripost.hu

"Harry és Meghan szakadatlan nyafogása felidegesítette Amerikát - a tündérmese véget ért"

ripost.hu

Meglepő pletyka! Teljes titokban szakíthatott a magyar sztárpár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiszámoltuk: 2500 forintból kihozható egy családnak a lecsó

INSIDER

Szolnoki kalandpark-botrány: új gyermekvédelmi intézkedésekről dönthet a kormány

INSIDER

Orbán Viktor: elviselhetetlen és tűrhetetlen, ami a szolnoki kalandparkban történt

INSIDER

Orbán Viktor: Folytatni fogom a békemissziót

INSIDER

Megszólalt a gyereket felrúgó karateedző, hihetetlen, mit mondott

INSIDER

Csodás együttállás: ezt hozza el most számodra a Mars és az Uránusz égi párosa

INSIDER

Érdemes lesz az égre nézni: lenyűgözően ritka égi jelenség ragyog fel

INSIDER

Ezért nem találják itthon a kisfiút felrugó karatemestert - Ismerősei tudják, melyik országban lehet