Létrehozva: 2020.07.23.

A mobilunkon is elindul a nagy szemétháború

Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel projekt indul, amelynek részeként megkezdődik az illegálisan lerakott hulladék felszámolása. Ebben nyújt segítséget a már elérhető HulladékRadar mobiltelefonos alkalmazás.

Hazánkban évente mintegy 283 ezer köbméter illegális hulladék keletkezik, ami a budapesti Kossuth teret 6 méter magasan befedné – ez ellen indít most akciót Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel a kormány.

Szentkirályi Alexandra (balra) és Boros Anita bemutatták a projektet (Fotó: Facebook)

A részletekről Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő számolt be. A program lényege, hogy páratlan összefogásra épül: az önkormányzatokkal, a MÁV-val, a Magyar Közúttal, az Országos Vízügyi Főigazgatóssággal, az erdészeti társaságokkal és a nemzeti parkokkal közösen veszik fel a harcot az illegális szemetelőkkel. A segítségükkel igyekeznek olyan helyszíneket feltérképezni, ahol jellemző, hogy sűrűn tesznek le illegálisan szemetet. Mindemellett egy teljesen új, hazai fejlesztésű applikáció is a segítségükre lesz.

Illegális szeméthegyek Budapest külterületén

A Hulladék Radar applikáción keresztül bárki bejelentheti, ha illegális lerakást vagy lerakót észlel. Az alkalmazás segítségével egy bejelentés keretében megadhatóak a hulladék paraméterei: a helye, fotója, fajtája (például építési, zöld, elektromos, veszélyes stb.), az elhelyezésének módja (pl. ömlesztve, tárolóban stb.), illetve a hulladéklerakat észlelő által becsült nagysága is” – hangsúlyozta Boros Anita, aki azt is hozzátette: kidolgoztak egy szankciórendszert, aminek a segítségével visszaszorítható az illegális hulladéklerakás. Ezzel egyidejűleg viszont lerakópontokat is meghatároznak, ahová legálisan lehet letenni azokat a tárgyakat, amelyekre a lakosságnak már nincs szüksége.

Sokszor egy teljes lakás berendezése az út mellett vagy az erdőben köt ki...

A Tisztítsuk meg az országot! projekt az első üteme a 2019 második felében indított hulladékgazdálkodási racionalizálási programnak. Tavaly áttekintették a hulladékgazdálkodás ügyét, idén tavaszra pedig kidolgozták azokat az előterjesztéseket, amelyek egyrészt a szankciórendszer, az illegális hulladék felszámolása, másrészt a gazdaságpolitikai kérdések kezelésére hivatottak.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és az új, magyar fejlesztésű applikáció

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte:

„Hatalmas előrelépés lenne, ha sikerülne Magyarországon az illegális hulladéklerakókat felszámolni, azonban ez nem elegendő, mivel az is fontos, hogy újabb illegális lerakók ne keletkezzenek, tehát a megtisztított területek szennyezés-mentesek maradjanak.” Ezért kialakítják az illegális hulladéktól megtisztított területek felügyeletét, megtisztítási rendszerét. „Jelenleg ugyan vannak szankciók, de szükséges azok továbbfejlesztése” – tette hozzá.

Évente egy hónapot szemétszedéssel tölt a Magyar Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségei évente átlagosan egy hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a munkatársakat és nagyon sokba kerül. Csak idén öt hónap alatt mintegy 631 millió forintot költött a cég a kezelésében lévő közutak mentén és pihenőhelyeken összegyűjtött hulladék elszállítására és ártalmatlanítására. Ennek jelentős részét illegálisan rakták le. A társaság felmérése szerint jelenleg mintegy 6000 köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemétkupac található a közutak mentén, melyeket folyamatosan felszámolnak, de újra meg újra megjelennek. Az illegális szemétlerakás évről évre gyakoribb, idén már 1420 tonnányi szabálytalanul kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze és szállítottak hivatalos lerakóhelyekre a Közút munkatársai – tette közzé korábban a hirado.hu.

Az illegális szemét a lakosságot is zavarja: a Facebookon csak az elmúlt néhány napban több olyan helyszínről számoltak be kecskemétiek, szolnokiak, egriek és miskolciak, amelyeket elárasztott a szemét.

Eredményes a soroksári szemétkommandó

Mint ahogyan arról a Ripost korábban beszámolt: Soroksáron szemétkommandót hoztak létre, hogy visszaszorítsák az illegális hulladéklerakást. A rendészeket éjjellátóval, kamerával, GPS-el is felszerelték, és napi 24 órában dolgoznak. Csepelen a közelmúltban telepítettek egy újabb kamerarendszert és évente átlagosan 100 millió forintot költenek el az illegális szeméthegyek felszámolására.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

life.hu

Kiss Ramóna és testvére, Debóra: "Amikor én megkomolyodtam, ő akkor őrült meg"

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

hirtv.hu

Gulyás Gergely is reagált Magyar Péter hangfelvételére

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Súlyos betegségéről beszélt a gyönyörű magyar műsorvezető: „Alig állok a lábamon és mindenem fáj”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

INSIDER

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten