
Végre megint jön a nyári meleg, mindenki strandolna és lángost enne. De sokan nem tudják, miért nem sikerül olyan jól az otthon sütött lángos, mint amit a strandon kapunk – feltéve persze, ha hozzáértő ember süti… Erről beszélgettünk egy igazi szakértővel: Földesi József lángossütővel a budapesti Paskál Strandon.
18 éve akár napi 500 lángost is kisüt az éhes fürdőzőknek Földesi József. Nem túl megbecsült szakma az övé, pedig lángost minden magyar evett már, igazi hungarikum a jó lángos – ám elkészíteni kemény fizikai munka a nagy hőségben. De hogy lett Józsefből lángossütő?

Fél 12-től estig áll a sor
Sajnos, mint sok más régi szakma, a lángossütő is „kihalóban van” – azok a vendéglátóhelyek, amelyek a lángost is szeretnék felvenni a kínálatba, nincsenek könnyű helyzetben, mert egyre kevesebben jelentkeznek erre a kemény melóra. József szerint ez nehéz, nem túl egészséges munka, és megtanulni sem könnyű. „Én kézzel dagasztok, általában 5 kilót egyszerre – amíg az ember fizikálisan bírja. Ennyit le lehet dagasztani biztonságosan, hogy minél előbb megkeljen, mert ugye áll a sor, és kétpercenként kérik a lángost. A munka úgy fest, hogy dagasztok, majd ha megkelt, nyújtom, sütöm, és ha fogy a tészta, újra dagasztom. Ezt kb. fél 12-től – ha jó idő van, és lent van a strandon több ezer ember – este 6-ig. Azért ehhez rutin és gyakorlat kell, egy kezdőt nem szabad ideállítani. Nagyon meleg van, és az ember folyamatosan füstben dolgozik – nem a legegészségesebb szakma, nem sokan bírják, de ha valaki szereti csinálni, örömét leli ebben is. Én már 18 éve csinálom, szeretem, és biztos, hogy amíg bírom, csinálni is fogom.”







