Létrehozva: 2020.06.13.

Mikor ér el minket a koronavírus-járvány második hulláma? Megszólalnak a tudósok

Egyetértenek a világ tudósai, hogy a koronavírus-veszély nem múlt el. Hogy mikor jön a járvány második hulláma és milyen erős lesz, csak találgatják, de Magyarország felkészült rá.

A legtöbb tudós őszre, kora télre teszi a koronavírus-járvány második hullámát, de mi felkészültünk. Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: az operatív törzs működését fenntartjuk, és azon belül egy azonnali bevetési egységet is létrehoztunk. Müller Cecília országos tisztifőorvos a Ripost kérdésére elmondta: a megelőző intézkedések fennmaradnak, és ha a megbetegedés bármilyen halmozódását észleljük, azonnal meg tudjuk tenni a szükséges járványügyi intézkedéseket.

A különböző országok a járvány különböző fázisában vannak, a Balkánon és Lengyelországban, Ukrajnában például már most kitört a második hullám, ezért sem célszerű idén külföldi nyaralást tervezni, főleg nem távoli országokba.

Fotó: M1

Enyhébb vagy súlyosabb lesz a második hullám?

Ma a tudósok nem tudnak erre választ adni. Például az Univerisity of California járványspecialistája, Ravina Kullar úgy gondolja, a második hullám súlyosabb lefolyású lesz, mint az első. Ő a spanyolnáthával kapcsolatos tapasztalatokból indul ki. A WHO figyelmeztetése szerint az is kiválthat egy második hullámot, ha az országok túl hamar, és a szabályokat nem betartva oldják fel a korlátozásokat, főleg, mivel az országok a járvány különböző fázisában vannak. A legrosszabb forgatókönyv, ha a vírus mutálódik és úgy támad ismét. Sajnos az sem zárható ki, hogy aki egyszer már túlesett a betegségen, az is elkaphatja ismét a betegséget. Akik tünetmentesen estek át rajta, azok szervezetében ugyanis elenyészően kevés az antitest.

Segít a keresztvédettség?

Egy másik tudós szerint viszont enyhébb lehet a második hullám a „keresztvédettség” miatt. Stephen Kissler, a Harvard és a Cambridge-i Egyetem fertőző betegségek terjedésének matematikai modelljeivel foglalkozó szakembere azt mondja, figyelembe kell venni a különböző vírusok és a Covid-19 kölcsönhatását, hiszen lehet, hogy a keresztvédettség – vagyis az, hogy egy hasonló vírus ellen már védett a szervezet – szerepet játszik majd a második hullámban. A Covid-19-nek két „versenytársa” is van, két hasonló béta-koronavírus, amik fékezhetik a Covid-19 hatását. Egy friss tanulmány is megerősítette: azoknak az immunrendszere, akik korábban már megfertőződtek valamely alfa- vagy béta-koronavírussal, képes felismerni az új koronavírust. De a vírusok akár súlyosbíthatják is egymás hatását, mint a HIV és a kanyaró vírusa.

Fotó: pixabay.com

Melegben is terjedhet?

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője nem zárja ki, hogy már korábban is bekövetkezhet a fertőzés újbóli, tömeges megjelenése.

„Úgy tűnik, hogy az új típusú koronavírus terjedésében nem játszik olyan nagy szerepet az időjárás, mint például az influenzánál. Ez azt vetítheti előre, hogy a mérsékelt égövön ezen a nyáron még számolni kell a fertőzéssel, még ha nem is egy hatalmas járvány formájában

– nyilatkozta a szakember.

„Amikor egy második hullámról beszélünk, az klasszikus értelemben azt jelenti, hogy hónapokkal később újra megjelenik a betegség. Ez lehet a realitás sok országban. De tudomásul kell vennünk, hogy a fertőzöttek száma bármikor megnőhet. Elképzelhető egy második csúcs az első hullámban” – nyilatkozta a Guardiannak Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója.

Vagyis addig, amíg nincs oltás, számolnunk kell a vírus jelenlétével, a fertőződés esélyével, így meg kell tartani az óvintézkedéseket.

A Ripost kérdésére Müller Cecília elmondta:

van intézkedési terv a második hullámra!

A Ripost megkérdezte az operatív törzstől: mennyire tartja valószínűnek a járvány második hullámát, mikorra várható ez Magyarországon? Mi az Operatív Törzs intézkedési terve a második hullám megelőzésére, bekövetkezése esetén mérséklésére?

A vírus nem tűnt el, itt maradt velünk

– szögezte le dr. Müller Cecília tiszti főorvos.

„A szakemberek az egész világon arra figyelmeztetnek, hogy lehet második hulláma a járványnak, de hogy lesz-e és mikor, arra senki nem tud válaszolni. Ezért fenn kell tartanunk a járványügyi éberséget, ezért is folytatja tovább a munkáját az operatív törzs annak ellenére, hogy a veszélyhelyzetnek hamarosan vége. Folyamatosan működik a járványügyi figyelőrendszer és azonnal jelez minden változást.”

Ugyanez indokolja, hogy a megelőző intézkedések fennmaradjanak: a maszkviselés zárt közösségi térben, a távolságtartás, a kiemelt személyes higiénia, fertőtlenítés, az idősek számára biztosított vásárolási idősáv. A tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy ezentúl is tartsuk be a hatóságok javaslatait, előírásait, a járványügyi szabályokat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámával indult és azzal is zárult az F1-es sprintfutam

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát