Létrehozva: 2020.06.22.

Megszólal a magyar virológus: a koronavírus még jó ideig itt marad velünk

Megszűnt a veszélyhelyzet, de megszűnt-e a veszély is? Mire számíthatunk, kell-e tartani attól, hogy visszatér a járvány, mikorra lesz oltás? A Ripost az egyik legilletékesebbtől, dr. Kemenesi Gábor virológustól, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusától kért választ, aki elárulta: ő maga inkább itthon nyaral.

Ripost: Sok mindent hallottunk a maszkviselésről, ön szakemberként arra buzdít, hogy viseljük minél több helyen, vagy elég, ha a szabályoknak eleget teszünk? Véd a maszk?

Fotó: Kemenesi Gábor

Dr. Kemenesi Gábor: Mindenkinek azt javaslom, hogy figyelje, amit a hatóság mond és az alapján járjon el, nem pusztán azért, mert a szabályokat be kell tartani, hanem azért is, mert a járványok dinamikus rendszerben változnak, ilyen a természetük. A hatóságok a szakemberekkel együttműködve, az emberek érdekében hozzák a járványügyi szabályokat, a legfontosabb információk náluk futnak össze. Most már szabadabban mozoghatunk, de zárt térben véd a maszk – bennünket és a többieket is. Még mindig pandémia van, és most minden további attól függ, mennyire fegyelmezettek az emberek.

Ripost: Ön hord maszkot?

K.G.: Zárt térben, közösségben igen, otthon természetesen nem. Ha átmegyek egy másik épületbe vagy irodába, akkor is felveszem a saját érdekemben és mások érdekében is.

Ripost: Mit gondol a gumikesztyű használatáról? Szükséges az is?

K.G.: A gyakori kézmosás elegendő. Kesztyűre az egészségügyben dolgozóknak szükségük lehet, de a hétköznapi életben túlzás, ha megfelelő a személyes higiénia.

Ripost: Megnyitották a határokat Európában, utazhatunk külföldre is. Ön hol nyaral?

K.G.: Alighanem itthon, és nem zsúfolt helyen. A vírust az juttatta el mindenhol a világban, hogy az emberek utaznak, jönnek-mennek. Én most nem tartom célszerűnek, hogy valaki kiugorjon pizzázni Milánóba vagy a Maldív-szigeteken szörfözzön. Az, hogy megnyitották a határokat, egy lehetőség, sokan utaznak a munkájuk miatt vagy más fontos ügyben, ez a korlátozás megszűnt, de nem azt jelenti, hogy hasznos, ha sokat utazunk, a járvány szempontjából semmiképp. Mint említettem, a világjárvány most is tart, én most nem mennék Horvátországba nyaralni. A vírus nem ismeri a határokat. Ha nem muszáj, én nem utazom most külföldre. Ettől függetlenül, ha az adott időszak járványügyi helyzete engedi, ennek nincs akadálya.

Ripost: Ön szerint mikorra várható a járvány második hulláma?

K.G.: Egyre több tudományos érv szól amellett, hogy a koronavírus ősszel egy új hullámban gyűrűzhet vissza bizonyos területekre, tehát nagy esély van rá, hogy lesz második hullám, érdemes erre felkészülni. Nem újdonság ez a szélmalomharc: az influenzánál is hasonló zajlik minden évben. Csakhogy az influenza esetében van már oltás, van gyógyszer és ismerjük is. Sokan gondolják azt: „minek az nekem, úgyis túlélem!” De az oltással másokat is védünk. Lehet, hogy meggyógyulunk, de addig átadhatjuk a fertőzést másoknak, akik viszont talán kórházban kötnek ki emiatt. Erre is érdemes gondolni.

Ripost: Mire számíthatunk, ha visszatér a járvány Magyarországra?

K.G.: Most már jobban tudjuk, mivel nézünk szembe, felkészültebben várjuk és így kevésbé történhet majd meg az, ami Olaszországban, ahol későn intézkedtek és így gyorsan terjedt a fertőzés. Vannak védekezési eszközeink, hogy kevésbé legyen majd súlyos a második hullám, ne veszélyeztessen emberéleteket és a gazdaságot.

Ripost: Mikorra lehet oltás? Hol tart a fejlesztés?

K.G.: A vakcina a megelőzést szolgálja, antitest termelésére készteti a szervezetet és megtanítja védekezni a kórokozó ellen. Kiválasztottak öt vakcinát, ezek a legígéretesebbek, ezért anyagilag is támogatják a fejlesztést. Már átmentek a biztonsági teszteken. Sok embernél kell megfigyelni, hogy meddig, milyen mértékben véd, ez még évekig tartó feladat. Sosem látott gyorsasággal zajlik minden, ha sikerül megtalálni a minden szempontból megfelelő oltóanyagot, az áttörés lesz.

Ripost: Ön kötelezővé tenné a vakcinát, vagy ajánlaná, és az emberek dönthessenek szabadon a beadatásáról?

K.G.: Ez attól függ, hogy áll majd a járvány és milyen a terjedés dinamikája, ezek határozzák meg ezt a döntést. A kockázati csoportot, az időseket és krónikus betegeket, egészségügyi dolgozókat mindenképp meg kell majd védeni.

Ripost: Ön is beadatná magának?

K.G.: Igen. Mint virológus, pontosan tudom, hogy az oltás nem arról szól csupán, hogy magamat megvédem, hanem társadalmi érdek is. A cél a nyájimmunitás kialakulása, ezért azoknak is érdemes beadatniuk majd, akik nem tartoznak a kockázati csoportba. Először legyen meg a biztonságos, engedélyezett oltás, akkor lehet róla döntéseket hozni.

Ripost: Meddig kell félnünk a Covid-19-től?

K.G.: Félni nem érdemes, az óvatosság viszont indokolt. Ez a vírus világjárványt okozott és egyelőre köztünk van, nem ismerjük még kellőképpen. Egy darabig együtt kell vele élnünk.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

mandiner.hu

Magyarellenes „szakértők" társaságában panaszkodott a CNN-en Gulyás Márton

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó