Létrehozva: 2020.06.16.

Megrázó részletek, gyilkos gátat emeltek a szomszédok, ezért halt meg a 66 éves tótvázsonyi asszony

Házát, veteményesét szerette volna menteni férjével, de a villámárvíz elsodorta és megölte Marika nénit, a 66 éves tótvázsonyi asszonyt. A Ripost megtudta: férje már évekkel ezelőtt szót emelt az önkormányzatnál az állandóan eltorlaszolt patak miatt, de nem történt változás…

Szörnyű tragédia történt Tótvázsonyban, amikor leszakadt a nagy eső: egy 66 éves asszony a férjével saját kertjükben próbálta kétségbeesetten megtisztítani a sodró patakot vasárnap este, amikor belecsúszott a vízbe, és a villámárvíz 70 méteren át sodorta. Pillanatok alatt következett be a tragédia: Marika néni meghalt, miközben mindössze azt védte volna, amiért egy életen át dolgozott: házát és veteményesét. És azért kellett meghalnia, mert más falubeliek nem tisztítják, sőt, némelyek rendszeresen eltorlaszolják öntözési céllal a patakot...

Így zubogott a víz Tótvázsonyban:

Szóltak már az eltorlaszolt patak miatt

Marika néni és férje, Lajos évek óta tudta, hogy egyszer nagy baj lehet a család kertjén is átfutó patakkal, amit mások rendszeresen eltorlaszoltak, és már szóltak is érte az önkormányzatnak… Mint a Ripost megtudta, az elhunyt asszony férje már 2017-ben panaszt tett az önkormányzatnál, ez az akkori képviselő-testületi jegyzőkönyvből derül ki. „A gond a pataknál van. Az ő részét már kipucolta, de fentebb tele van fával és nincs megtisztítva. Ha sok az eső, viszi az egész kertjét” – áll a jegyzőkönyvben, amely Tótvázsony polgármesterének, Sipos Ferencnek is tartalmazza a válaszát.

Lajos bácsi mutatja, hol történt a tragédia feleségével. Fotó: Bors

„Sokan használják a patakot öntözési célokra”

„A patak a településen mindenütt problémát okoz nagy csapadék esetén. ... Közel 2 méter széles és legalább 80 cm mély patakmeder kellene ahhoz, hogy ezt a mennyiségű vizet kordában lehessen tartani. Nagyon sokan használják a patakot különböző célokra, öntöznek belőle, sokan el is torlaszolják és nagyobb eső esetén sem jut eszükbe ezeket a torlaszokat kivenni” – olvasható a polgármester válasza, amely választ is ad arra, miért történhetett most a szörnyű tragédia.

A Ripost megkereste Sipos Ferencet, akit tavaly újra megválasztottak Tótvázsony polgármesterének. Ő azt mondja, sajnos minden nagyobb esőzésnél ez történik. A faluban két patak is fut, mindkettő a kertekben, alig 2 méterre a veteményeskertektől. A patak általában csak 10 centi széles, de a nagy esőknél többméteresre duzzad, és sodró erejű. „Ez a patak a kertek végében folyik, én hozzá sem tudok férni. Ennyi víznek nem lehet elvezetőt csinálni” – vélekedik a polgármester. „Ha ebből esetleg feljelentés születik, mi állunk elébe” – mondja a polgármester arra a kérdésre, hogy kinek a felelőssége lehet a tragédia, amit egy évek óta fennálló probléma okozott.

„Nem az önkormányzat felelőssége”

„Nem hibázott az önkormányzat, ez egy sajnálatos baleset volt, bár valóban nem volt rendesen kitisztítva a meder. Amit a házaspár szeretett volna elérni, amikor kiment az esőben, az nem volt lehetséges, nem tudták megakadályozni, hogy kilépjen a patak a medréből. Én nem biztos, hogy kimentem volna az életem kockáztatásával menteni a veteményest. Már járt benn ma nála a férj, neki kifejeztem részvétemet. Természetesen szomorú és feldúlt. Felelősöket keres, minket is hibáztatott… ” – mondja a polgármester.

Marika néni mindene volt a kert

Elértük Marika néni menyét is, aki elmondta: az elhunyt asszony férjét és fiát nagyon megviselték a történtek. „Sokszor volt már probléma a patakkal, mindig is anyósom és apósom tisztította. Nemcsak azt a részt, amely a kertjükben húzódott, hanem mellette is, ahol van egy kis út, amit rengetegen használtak” – mondta lapunknak Kata, a meny.

„Nem lehet ezt feldolgozni. Semmilyen egészségügyi problémája nem volt, a mindene volt a kertje. Már 20 éve ott laknak, és ez a patak már a házat is veszélyeztette, az évek alatt elkezdte kimosni az alapot a befolyó víz.”

Unokái még nem tudják a szörnyű hírt

Majd hozzátette: gyermekei, Marika néni unokái egyelőre még nem tudják, mi történt nagymamájukkal. „Mi is ott lakunk, de tegnap nem voltunk otthon., én a gyerekekkel Debrecenben voltam a szüleimnél, a férjem pedig 600 kilométerre az otthonunktól. Ott érte a telefon, hogy elhunyt az édesanyja, én azon is izgultam, hogy ő épségben hazaérjen” – mondja az asszony.

„Sokszor emlegették a patakot, hogy nem csinálták még meg. Annyira kicsi ez a patak, hogy teljesen hihetetlennek tűnik normális időjárásban, hogy ilyen történjen. Ő csak szerette volna megakadályozni, hogy a házát, a kertjét elvigye a víz” – mondja a nő, és sírni kezd. „Nagyon kedves asszony volt az anyósom” – teszi hozzá halkan…

Országos gond, hogy nem tisztítják az árkokat Az ingatlanokkal határos árkok karbantartása, a vízelvezetés biztosítása lakossági feladat. Mindenkinek magának kell gondoskodnia arról, hogy a háza előtt lévő árokból eltávolítsák a felesleges növényeket, az összegyűlt hordalékot, amelyek a víz útját állják, hogy nagyobb esőzések, esetleges áradások során a víz távozni tudjon.

 

Egyre gyakoribbak a villámárvizek Néhány évvel ezelőtt Magyarországon még nem nagyon ismertük ezt a fogalmat, manapság azonban egyre gyakrabban találkozhatunk vele. A villámárvíz azt jelenti, hogy nagyon rövid idő nagyon nagy mennyiségű csapadék esik le, ami árvízként zúdul végig a csatornákban, az utakon, a patakokban. Mivel hirtelen keletkezik, felkészülni sem lehet rá. A legveszélyesebb az, hogy a nagy mennyiségű csapadék ilyenkor nagyon gyorsan mozog, és mindent visz, mi az útjába kerül.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kizárták a futamgyőztest, a McLaren pilótájának adták az első helyet

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Megismétlődött Suhajda tragédiája, 20 év tapasztalattal rendelkező hegymászó vesztette életét

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők