Létrehozva: 2020.04.25.

Mindenki másképp csinálja, így élik túl a koronavírus korlátozásokat a magyarok

Akik lehetőségként élik meg a koronavírus-járvány jelentette kihívást, azok gyorsan váltanak. Rájuk mondják: a jég hátán is megélnek! A Ripost talált olyan kisvállalkozókat, akik a nehéz körülmények ellenére megtalálták a kiutat.

A temető mellől az internetre költözött a virágos

Tarsoly Claudia virágüzlete az Óbudai temető mellett található, ám amióta csak szűk körű temetések vannak és korábban be kell zárni, ötödannyi virágot se ad el.

„A legtöbb virág április-május-júniusban fogy, ebben az időszakban palántáznak, ekkor vannak a ballagások és az esküvők jó része, az anyák napja és a pedagógus nap is. Ám a koronavírus miatt elmaradnak a rendezvények, nem fogy a virág” – magyarázta a Ripost-nak a Dya virágüzlet tulajdonosa. „Úgyhogy a bolt mellett részben átköltöztünk az internetre, dísznövényeket is árulunk, a törzsvásárlóimnak pedig kedvezménykártyákkal és akciókkal kedveskedek. Ilyenkor mindig foglalkoztatok „beugrósokat”, amikor sok a munka, de most nem tudok, az egyik munkatársamat is fizetés nélküli szabadságra küldtem azzal, hogy három hónapon át megkapja a munkabére felét, s amint jobbra fordul a helyzet, várom vissza.”

Dobos Máté szívesen foglalkozik az online megrendelésekkel (Fotó: Ripost)

 

Fékbetéttel bíbelődik a karosszérialakatos

Rozsdás autók karosszériáinak helyreállításával foglalkozik Hamza Csaba, ám a jelenlegi helyzetben újabb szolgáltatásokat is vállal, hogy fent tudja tartani a vállalkozását és megélhetést biztosíthasson a beosztottjainak.

„A túlélés titka az alkalmazkodás, ezt tesszük most, amikor a karosszérialakatosi munkák mellett fékbetétet, autógumit vagy éppen olajat cserélünk a hozzánk betérő autósoknak” – árulta el a szakember. Így sikerült az ügyfélforgalom kétharmadát megőrizni és hat munkatársa közül senkit nem kellett elbocsátania.

Hamza Csaba műhelyében már nem csak karosszériás munkák zajlanak (Fotó: Ripost)

„Csak egy idősebb dolgozóm van otthon, akit nemrég műtöttek, és most már a saját érdekében nem is engedem dolgozni, amíg teljesen fel nem épül és véget nem ér a járvány” – tette hozzá.

 

Online tartják a gyerekzsúrt

Jakab Levente és családja bábszínházukkal járják az országot, ám a járvány miatt le kellett volna húzniuk a rolót – csakhogy a Kalap Jakab Klub online zsúrokkal tartja életben a vállalkozásukat.

„A gyerekek nevetéséért csináljuk!” – mesélte a Ripost-nak Jakab Levente. „Családi társaságunkat megrendelhetik a szülők vagy az óvónénik. A járvány előtt mindig személyesen mentünk az ünneplő családhoz és zenés, bábos előadással köszöntöttük fel a gyerekeket. Most online tartjuk a gyerekzsúrt.”

Levente és családja először arra gondolt, ingyen tart élő bejelentkezéseket, de mivel nincs más bevételi forrásuk, csak a vállalkozás, mégis kérnek némi pénzt a fellépésekért. Meglepve tapasztalták, hogy a szülők többsége ezt nemhogy nem veszi rossz néven, de támogatni kezdte őket, a fellépő pénzt olykor kiegészítik adományokkal.

„Korábban a legkisebb falukba is elutaztunk, most a saját kertünkben vagy rossz idő esetén a nappaliba állítjuk fel a díszleteket” – meséli. „A bejelentkezésünk meglepetés: a szülők, miközben ünneplik a gyerekkel a szülinapot, egyszer csak bekapcsolják a számítógépet vagy a telefont, és mi megjelenünk, névre szóló műsorral, énekkel, bábjátékkal felköszöntjük az ünnepeltet. Jó érzés, hogy szükségük van ránk a szülőknek és az óvodáknak.”

 

„Vegyetek autót, mert kell a pénz”

Meghökkentő reklámtáblával hirdeti szolgáltatását Csontos Zoltán autókereskedő. A pénz pedig azért kell, hogy megtarthassa munkatársait.

Fotó: Ripost

„A havi 80-90 autó helyett márciusban 40-45, ebben a hónapban pedig mindössze 9 kocsit adtunk el” – sóhajtja a CsontiCar tulajdonosa. „A járvány miatt nincsenek nézelődők, akinek autó kell, az a honlapról választ. Ráadásul, meglepetésemre, eladásra szánt autót se nagyon hoznak, pedig korábban havi negyven kocsit is megvettünk. Úgy tűnik, ebben a helyzetben mindenki kivár. Csak a dolgozóim miatt tartunk nyitva, egy embert így is el kellett bocsátanom, a többiek csökkentett munkaidőben dolgoznak. Remélem, kitartunk, míg vége a járványnak!”

 

Fertőtlenítéssel tartják meg a vásárlókat

Gianni Favaron húsz éve él és vállalkozik Magyarországon, a motoros felszerelést 92 éves nagyapja küldi Olaszországból. Kellett némi szervezés és furfang, hogy a szállítást megoldják, a vevőket pedig azzal tartják meg, hogy alapos fertőtlenítéssel garantálják a biztonságot.

Gianni Favaron nagy hangsúlyt fektet a fertőtlenítésre és a szájmaszkra a motoros felszerelésekkel foglalkozó boltjában (Fotó: Ripost)

„Amit felpróbálnak, de nem visznek el, máris megy hátra a raktárba, ahol a nap végén általános fertőtlenítést végzünk” – meséli az olasz tulaj. „Bizonyos előnyt jelentettek az olasz rokonok, mert mi már akkor felkészültünk a járványra, amikor itt még nem volt beteg, hallva az otthoni híreket. A munkatársaim is maszkban, szigorú higiénés előírások mellett dolgoznak, így gondoskodunk a vevőink biztonságáról, amit azzal hálálnak meg, hogy bátran jönnek hozzánk.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elítélték a mozdonyvezetőt, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek