2 éve

Müller Cecília: megfelelő a koronavírus- járvány elleni védekezés

Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol Müller Cecília tisztifőorvos az idős otthonokban elrendelt ellenőrzésekről és a kórházak felkészüléséről is beszámolt.

Müller Cecília tisztifőorvos a sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg 1572 fő fertőzött van, sajnos ezzel egyidejűleg immár 134 ember hunyt el a koronavírus fertőzés következtében, jellemzően idősek voltak, és krónikus betegségben szenvedtek. A fiatalabbak szintén krónikus betegek voltak. Ám ami jó hír: sokkal magasabb a gyógyultak száma: 192 fő.

Müller Cecília kiemelte: szeretné kifejezni a köszönetét az egészségügyi dolgozóknak.

A tisztifőorvos tovább elmondta: az országos ellenőrzés már zajlik az idősotthonokban, ahol főként azt ellenőrzik, hogy van- e elég védekezőeszköz, orvos, ápoló, és betartják-e az előírt szabályokat. Amennyiben hiányosság van, a kollégái megteszik a szükséges intézkedéseket, igyekeznek segíteni mindenben. 1035 szociális intézményt tartanak nyilván, ezek létszáma eltérő- a 10- 20 férőhelyestől a több száz férőhellyel rendelkező intézményekig. A nagyobbakkal kezdték az ellenőrzést.

Müller Cecília azt is kiemelte: a problémás intézmények kiemelt figyelmet kapnak: jelen vannak folyamatosan a járványügyi szakemberek. Egyre több ilyen intézmény van az országban, ezért rendkívül fontos a célellenőrzés.

A tisztifőorvos arról is beszélt: az egészségügyi intézményekben történő felkészülési intézkedések nem hirtelen jöttek, a felkészülés folyamatosan zajlik, több ütemben, annak érdekében, hogy ha esetleg nagyszámú megbetegedés lépne fel.

Müller Cecília kiemelte: a járvány kezelése megfelelő, igyekeznek a járvány- görbét „laposítani”, de sajnos akármikor előfordulhat nagyszámú megbetegedés egyszerre. Éppen ezért történnek a felkészülési intézkedések, több ütemben elkezdődött pl. a kórházi ágyak felszabadítása. Hangsúlyozta: ez azért fontos, hogy ne járjunk úgy, mint azok az európai országok, ahol rászakadt a járvány az egészségügyre. Ezért megértést kér és vár a kórházaktól, és azoktól, akiknek a hozzátartozóit haza kell küldeni a kórházakból. Ebben segíthet a házi szociális ápolás, az otthoni szakápolási rendszer, ami igénybe vehető ezekre az esetekre.

Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
MTI/kormany.hu

Újságírói kérdésre elmondta: a koronavírus- fertőzés tetőzése akkor következik be, amikor már ugyanolyan ritmusban csökken a megbetegedések száma, ahogyan az korábban emelkedett.

Gyógyult betegek minden korosztályból kerültek már ki, lélegeztetőgépről is kerülnek le betegek, ami nagyon jó hír.

Kiderült az is: távoktatással készítik fel az egészségügyi dolgozókat a járvány elleni védekezésre, a különféle kezelésekre.

A társasházak takarítása kapcsán a tisztifőorvos kiemelte: fokozottan kell takarítani, főként azokat a felületeket, amiket naponta sokan megfognak: liftgombok, korlátok- ezek fertőtlenítése kiemelten fontos, a lépcsőt pedig érdemes hipós vízzel felmosni.

A halálozási arány kapcsán Müller Cecília kiemelte: az uniós országok között az alsó harmadban van Magyarország, tehát az átlagosnál nem magasabb a vírus következtében elhunytak száma.

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!