Létrehozva: 2020.03.26.

Nem bírják a bezártságot a fiatalok! Napi 100-an hívják a krízisvonalat

Aggódnak a szakemberek, hogy ez a szám idővel még magasabb lesz.

„Aggódunk, mert még csak alig egy hete indult az online iskola és kényszerültek otthonlétre az emberek, de már sokan hívják a krízisvonalakat. A legtöbben a vírus és a bezártság miatt szoronganak, de több fiatal kér segítséget családi attrocitások miatt is”

– mondta el a Ripost-nak Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője.

Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, szakmai vezető Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

Napi 80-100 fiatal és szülő fordul a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz különféle lelki problémákkal, a koronavírus pedig még rátett erre egy lapáttal: az elmúlt időszakban már kifejezetten a járvány miatt is sokan, mintegy százan keresték meg a szakembereket tanácsért. A pszichológus hozzátette: még több lelki problémához fog vezetni a munkahelyek, így a fizetések elvesztése, vagy az, ha esetleg a fiatal nem tudja felvenni az online oktatás fonalát.

„Sajnos sok olyan család is van, ahol eddig sem volt biztonságos a légkör, a szülők italoznak, agresszívek. A fiataloknak eddig általában volt „menekülési útvonaluk”: ha otthon gond volt, átmentek a barátokhoz, barátnőhöz, nagyihoz. De most, a kényszerű bezártság idején ezt nem tehetik meg. Itt nő meg a mi felelősségünk”

– emelte ki Csekeő Borbála. Találkoznak olyan súlyos esetekkel is, amikor már azt kell tanácsolniuk, hogy hívjanak mentőt vagy rendőrt.

Képünk illusztráció (Fotó: pixabay)

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány tagja két pszichológus, egy pedagógus és egy szociális munkás, rajtuk kívül folyamatosan dolgozik egy 10 fős ügyeletvezetői stáb, valamint 60 önkéntes, utóbbiak természetesen folyamatosan egyeztetnek a szakemberekkel.

A járvány miatt most a pszichológusi ellátások, a Pedagógiai Szakszolgálat, illetve a különböző, mentálhigiénés központok is nehezebben elérhetők.

„Arra is készülünk, hogy a pszichés betegek, akik eddig ezeket vették igénybe, szintén bennünket hívnak majd”

– emelte ki Csekeő Borbála.

Itt kérhet telefonos segítséget Ha úgy érzi Ön, gyermeke, vagy bárki a közvetlen környezetében nem tud megküzdeni a kialakult helyzet okozta lelki problémákkal, vagy tanácsra, támogatásra van szüksége, hívja a 116-111 (gyermekeknek szánt) vagy a 116-000 (aggódó szülőknek, felnőtteknek szánt) lelkisegély-vonalakat! Nincs egyedül a bajban!

A koronavírussal kapcsolatosan is sok kérdést kapnak, sokan aggódnak a járvány és a kialakult helyzet miatt. Az alapítvány munkatársai igyekeznek hiteles információkkal segíteni, és abban is, hogyan tudják megkülönböztetni az álhíreket a valós információktól. De több kamasz fordul hozzájuk azért is, mert nehezen bírják a bezártságot, azt, hogy nem találkozhatnak a barátaikkal, vagy küzdenek az „online suliban”, nehezebben értik meg a tananyagot. Ahhoz, hogy számukra megfelelő tanácsokkal tudjanak szolgálni, a Kék Vonal Ifjúsági Tanácsadó Testülettel is tartják a kapcsolatot, amely fiatal középiskolásokból áll – ők könnyebben tudnak segíteni a saját kortársaiknak.

A diáksegítők tippjei kortársaiknak: 1. Keress otthonról is működő kikapcsolódást: kezdj új sorozatot nézni, regényt olvasni. Filmeket, sorozatokat, könyveket ajánlhattok egymásnak is. Próbálj ki valami új hobbit, amihez nem kell kimozdulni! 2. Tervezz! Ne engedd összefolyni a napokat, legyen egy napi rutinod és egy heti rendszered! Maradjon valami különbség a hétköznapok és a hétvége között! 3. Próbáld időnként valamilyen más nézőpontból nézni a helyzetedet: mit fognak erről írni a törikönyvek, mit mesélhetsz majd az unokáknak? 4. Csinálj meg régen halogatott dolgokat: selejtezést, nagytakarítást. Lehetőség szerint alakítsd ki úgy a szobádat (már ha van saját szobád), hogy hosszabb távon is jól érezd benne magad, és ha szükségét érzed, szívesen vonulj oda vissza. 5. Tartsd online fórumokon a kapcsolatot a barátaiddal! Tanulni is könnyebb, ha nem egyedül csinálod. Alakítsatok tanulócsoportokat, melyek tagjaival skype-on tudtok együtt tanulni, egymást támogatni. 6. Próbálj megszabadulni valamilyen rossz, káros szokásodtól és vigyázz, hogy ne alakuljon ki új függőség: Internet, mobil, online játék... 7. Mindig maradj naprakész az iskolai feladatokkal, mert nagyon hamar „elhavazódhatsz”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Ez az európai ország is háborúra készül

metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

vg.hu

A kormány akkor csökkenti az üzemanyagok adóját, amikor akarja

origo.hu

A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot