2 éve

Bezárják az iskolákat, felfüggesztik a szűrővizsgálatokat – íme az új kormányrendeletek

Megjelent az iskolák bezárásáról szóló rendelet, az óvodákról és bölcsődékről ismét az önkormányzatok dönthetnek.

Hétfőtől minden köznevelési és szakképző intézményben meg kell szervezni a tantermen kívüli, digitális oktatást – áll a szombat délután megjelent kormányrendeletben. Az oktatást és számonkérést online vagy más, személyes találkozót nem igénylő módon kell megoldani, erre majd kiadnak egy módszertant.

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szombat délutáni bejelentésével összhangban a rendeletben vállalják, hogy

a szülők igényei alapján, indokolt esetben az állami iskoláknál megszervezik a tanulók napközbeni, kiscsoportos felügyeletét.

Előírják azt is, hogy az iskolában az igazgatónak vagy helyettesének bent kell lennie. Előírták azt is, hogy a versenyszerű sportolóknak legfeljebb 10 fős edzést lehet tartani.

A polgármesterek dönthetnek az óvodai bezárásokról

A kormány feloldotta az eddigi tilalmat, és innentől a települések vezetői rendkívüli szünetet rendelhetnek el. Erről tájékoztatási kötelességgel bírnak az illetékes miniszter felé.

Elmaradnak a szűrővizsgálatok

„A szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerül” – olvasható Kásler Miklós, EMMI-minisztere nevével fémjelzett kormányhatározatban. Állami fogorvoshoz is csak sürgős esetben lehet menni.

Az egészségügyi szakdolgozók továbbképzése 2021. december 31-ig távoktatás formájában történhet.

Ítélkezési szünet

A miniszterelnök aláírásával ellátott kormányrendeletben az olvasható, hogy a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünetet rendeltek el.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!