2 éve

Karácsony elintézte: Egy fát sem ültethetnek a Ligetben

A Liget Projekt vezetői a Ripost információi szerint szombaton bejelentik: kénytelenek leállítani minden zöldberuházást a Városligetben, miután változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A szavakban zöld szemléletet hirdető főpolgármester ezzel komoly pofont ad a családoknak, a kutyásoknak, a sportolni vágyóknak és a természetkedvelőknek.

Diadalittas posztot osztott meg a héten Karácsony Gergely a Facebook-oldalán: „Megmondtuk, nem lesz a Városligetben több beton!”, majd rá egy napra változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett városligeti területre a Fővárosi Közgyűlés.

Karácsony Gergely
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hiába írt korábban nyílt levelet a főpolgármesternek Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, jelezve, hogy egy ilyen rendelet az építési engedéllyel rendelkező beruházásokra nem vonatkozik, a zöld fejlesztésekre viszont igen.

Fotó: Liget Budapest Projekt

A Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa Karácsony főkertészének, Bardóczi Sándornak írt soraiban pedig azt hangsúlyozza: a törvény szerint „A változtatási tilalom alá eső területen… építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani nem szabad.” Majd így folytatja: „Vagyis nem pusztán építési tevékenységeket tilt, mint az építési tilalom, hanem bármiféle „értéknövelő változtatást”. Ez bizony zöldfejlesztési stopot (is) jelent.”

Baán László, a Liget Projekt miniszteri biztosa véleménye szerint „a mostani fővárosi döntéssel, amennyiben az hatályba lép, teljesen hiteltelenné válik a főpolgármester eddigi, szavakban a zöldfejlesztések prioritását hirdető politikája, hiszen a változtatási tilalom – amely minden építési engedéllyel nem rendelkező, értéknövelő változtatást megtilt – éppen abban a Városligetben állítja meg a zöldfejlesztéseket, ahol a terület megújítását célzó Liget projekt megvalósítását állítólag éppen a zöldfelületek érdekében akarta megakadályozni.”

A Ripost megtudta, Karácsony Gergely ámokfutása többek közt azt a faramuci helyzetet eredményezi, hogy a kis botanikus kert kiszolgáló egysége megépülhet, ám maga a kis botanikus kert nem újulhat meg és nem is bővülhet.

Ha csak vissza nem vonja Karácsony Gergely a rendeletet, a már átadott két játszótér mellé nem épülhet öt további, nem létesíthetnek újabb kutyás élményparkot, kivilágított futókört és többfunkciós sportpályákat. Véget ért a betonfelületek visszabontása és újabb sétányok megvalósulása, nem nő 60-ról 65 százalékra a Liget zöldfelületeinek aránya, csak álom marad az Ötvenhatosok terére tervezett zöld promenád és hiába akartak a Liget Budapest Projekt keretében 1000 fát telepíteni a Városligetbe, egyet sem ültethetnek el.

Óriási siker a Városligeti Nagyjátszótér, ám további öt játszótér Karácsony Gergely változtatási tilalma miatt nem épülhet, illetve újulhat meg (Fotó: Balajti Péter/Ripost)

Ezt érte el Karácsony Gergely a Városliget területére elrendelt változtatási tilalommal:

Nem telepíthetnek 1000 fát a Városligetbe

Nem újulhat meg és bővülhet a kis botanikus kert

Nem épülhet, illetve újulhat meg 5 játszótér

Nem alakíthatnak ki 2 kilométeres, kivilágított futókört

Nem születhetnek új sétányok

Nem épülhet újabb kutyás élménypark

Nem valósulhat meg az Ötvenhatosok terén a zöld promenád

Nem zöldülhetnek vissza további betonfelületek

Nem születhetnek többfunkciós sportpályák

 

Jó hír a Liget támogatóinak

Egy friss felmérés szerint 8 millió magyar szeretné, ha a teljes Liget Budapest Projekt megvalósulna. Számukra nyújthat vigaszt, hogy bár a zöld beruházásokat leállította Karácsony Gergely, a főváros változtatási tilalma nem vonatkozik azon épületekre, amelyek már építési engedéllyel rendelkeznek.

Így fog kinézni a Magyar Innováció Háza (Fotó: Városliget Zrt.)

Így zavartalanul folytatódhatnak a munkák a már épülő – Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Dózsa György úti mélygarázs – létesítményeken, és nem vonatkozik a tervezett épültekre, az Új Nemzeti Galériára, a Magyar Innováció Házára és a Városliget Színházra sem, ugyanis azoknak is van érvényes építési engedélyük.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!