2 éve

Igaza volt a magyar tanárnak, hogy illegálisan fegyvert vett?

Okozhat-e halálos áramütést a villanypásztor, és a tolvaj üldözése is jogos védelemnek számít-e? Azt vizsgálja a Kúria szakértői csoportja konkrét ügyeken keresztül, hogy a bírók mikor fogadják el jogosnak az önvédelmet. Legfőbb megállapításaikat a napokban összegzik.

Interjú jelent meg az Országos Bírósági Hivatal Jogkérdés című internetes rovatában dr. Kónya Istvánnal arról, mikor jogos az önvédelem. A Kúria elnökhelyettese hangsúlyozta: az Alkotmány előírja az élethez való jog védelmét, ennek folytán biztosítja az önvédelem jogát.

„A jogos védelem büntethetőséget kizáró ok… Ebben az esetben nincs bűnös szándék, a jogtalan támadás ellen védekezőt gondatlanság miatt sem lehet felelősségre vonni„ – szögezte le. „Fontos azonban kiemelni, hogy mindenképp kell lennie jogtalan támadásnak, a kiprovokált támadásnál vagy az elfogadott kihívásnál nem állapítható meg jogos védelem.”

Az is jogos érdek, ha az ember a vagyonát óvja, de ezt csak olyan eszközzel teheti, ami nem alkalmas az élet kioltására. Húzhat például villanypásztort a kertje köré, de nem olyat, ami halálos áramütést okoz. Emlékezetes az uborkáját védő ember esete: addig-addig jártak a tolvajok a termésére, amíg villanykerítést húzott fel, ami megölt egy embert. Ha csak megrázta volna a tolvajt, felmenthették volna. Az az eset is nagy vihart kavart, amikor a borász megmérgezte a borát, hogy ne vigye el a tolvaj. Csakhogy a méreg alkalmas az élet kioltására.

Szoboszlai Barna, a kertjét 2008 júniusában árammal védő kesznyéteni férfi áll a Debreceni Ítélőtáblán. A másodfokú eljárásban az ügyész több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt súlyosítást, a védő balesetnek minősítve az esetet a felmentést indítványozta. Az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a vádlottat emberölés vétségében és testi sértés vétségében találta bűnösnek, ezért egy év fogházra ítélte, és a büntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

Fotó: MTI Fotó: Nagy Gábor

Ha valakire éjszaka az otthonában támadnak, nem számít, van-e a betörőnél fegyver, le lehet ütni vagy lőni. Amikor feltételezhető, hogy az áldozat életére törnek, bármilyen módon és eszközzel védekezhet.

„Egy bírótársam beszélt nekem arról, hogy korábban egy olyan ügyben kellett ítélkeznie, amelyben egy tanár kényszerült jogos védelmi helyzetbe az őt és családtagjait is megöléssel fenyegető, börtönből szabadult bűnözővel szemben. Utóbbi valóra akarta váltani fenyegetését, és bűntársával együtt félreérthetetlen ölési szándékkal hatolt be a tanár lakásába. A tanár – éppen az őt és családját már megelőzően ért életveszélyes fenyegetések miatt – engedély nélkül megszerzett pisztolyával lelőtte az egyik támadót, a másik elmenekült. A bíróság felmentette jogos védelem címén az emberölés vádja alól, viszont lőfegyverrel visszaélés miatt elítélte. Ez a valósággal és a józan ésszel nem fér össze – hangsúlyozta dr. Kónya István.

A III. kerületi Kolosy téren motor ütközött személyautóval 2012. december 7-én. A kiérkező mentők életmentő beavatkozást hajtottak végre a motoroson, a 30 év körüli férfi kórházba szállítása után meghalt. A helyszínről egy hatvan év körüli férfit is kórházba vittek mellkasi és hasi sérülésekkel.
Fotó: MTI / Mohai Balázs

Sokan hivatkoznak jogos védelemre, nem egyszerű eldönteni, mikor van igazuk. Emlékezetes annak a nőnek az esete, aki évekig együtt ült a vádlottak padján azzal, aki kirabolta őt, végül a Kúria mentette fel.

„Egy közlekedési lámpánál betörték az autó szélvédőjét és úgy vették el a táskáját” – idézte fel az esetet az elnökhelyettes. „Itt emberükre találtak, mert a megtámadott utánuk eredt és visszavette a táskáját, közben azonban az egyik támadó elesett a motorjával és meghalt a balesetben. Itt a javak védelme érdekében gyakorolta a sértett a jogos védelmet, ami magában hordozza azt is, hogy forró nyomon üldözőbe veszi a tetten ért tolvajt.„

Úgyhogy jobb, ha vigyáznak a rosszban sántikálók, mert belőlük is lehet áldozat!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Napi balfék: Jakab kidobta a mamuszt

origo.hu

Putyin megüzente, mikor lesz béke

borsonline.hu

Áll a forgalom Budapesten, durva baleset történt a Rákóczi híd alatt

ripost.hu

Brutális kánikula: ilyen időjárás vár ránk hétfőn

hirtv.hu

Megelégelték az olaszok Ukrajna felfegyverezését

travelo.hu

Hamarosan jön a Mini Mozdonyok Nagy Napja Szarvason!

ripost.hu

Magyar lányt vett feleségül a futballsztár Pellé

ripost.hu

Újabb halálos cápatámadás történt Egyiptom

ripost.hu

Ne kopogtasd a dinnyét! Itt a biztos módszer, hogy kiválaszd a legjobbat

További cikkek

INSIDER

10+1 tanács, ami segít megvédeni a gyerekeket az internetes veszélyektől

INSIDER

Elképesztő! Megmutatjuk, mi mindent rejt egy gyermekmentő rohamkocsi

INSIDER

Szijjártó: Magyarországnak a béke az érdeke

INSIDER

Tállai András: nyolc havi nyugdíj után jár az emelés júliusban

INSIDER

Brutális kánikula: ilyen időjárás vár ránk hétfőn

INSIDER

Halálos baleset az M7-esen: nem volt bekötve a nő, kirepült az autóból

INSIDER

Lélekszakadva menekült a nő, ezt dobta utána a férfi

INSIDER

El se hinnéd: négyezer ingyenes édesség gyerekeknek!