Létrehozva: 2020.01.30.

Koronavírus: a többség észre sem veszi, hogy már átment rajta a kór

Európában eddig még senki nem halt bele a kínai koronavírusba, csak néhány német és francia fertőződött meg, de ők is jól vannak. A Ripost Dr. Szlávik János infektológust, a Szent László Kórház főorvosát kérdezte, aki szerint semmi ok a pánikra, a koronavírus nem akkora veszély, mint akár az influenza, a magyar egészségügy pedig felkészült a helyzetre.

„Ez a betegség is cseppfertőzéssel terjed, mint az influenza, de közel sem olyan intenzíven. Ha így lenne, már nagyságrendekkel több lenne a beteg. A koronavírus csak szorosabb kontaktussal fertőz, nehezebben terjed emberről emberre, mint az influenza„ – mondta lapunknak Szlávik János.

„Nagyon fontos hozzátenni: a koronavírus- betegség az esetek 95 százalékában 1-2 hét alatt magától meggyógyul, így sokan nem is tudják, hogy ezen a betegségen estek át – fogalmazott az infektológus.

24 óra alatt ki tudják mutatni Budapesten

Szlávik János arra a kérdésünkre, hogy készül-e gyorsteszt, annyit mondott: erre nincs szükség, ugyanis van egy labor Budapesten, ahol 24 óra alatt a vérből és torokváladékból kimutatható a vírus jelenléte a szervezetben.

A fotón: Szlávik János
Fotó: Origo / Mudra László

„Ha Magyarországon is megjelenne valakinél a betegség gyanúja, a fertőzött személyt két hétig (ennyi a vírus maximális lappangási ideje) izolálnánk. A kór döntően a beteg, gyenge immunrendszerű emberekre életveszélyes„ – tette hozzá az orvos, aki szerint mivel Kínában izolálták az embereket Vuhanban, csak akkor lehet baj, ha más országokban is tömegével elindul a fertőzés.

A szájmaszk és a hosszú kézmosás a legjobb védekezés

A koronavírus kétoldali tüdőgyulladással jár a láz mellett, míg az influenza hirtelen jelentkező magas lázzal és izomfájdalmakkal. A szakember védekezésképp az egyszerű, patikákban is kapható szájmaszk viselését javasolja az alapos és hosszú, legalább 20 másodpercig tartó kézmosás mellett. Viccesen hangzik, de komoly: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy magunkban énekelve mossunk kezet: míg kétszer végigérünk a „Boldog szülinapot”-dalocskán, pont lejár a 20-25 másodperc.

Rengeteg a pánikkeltő álhír

A magyar kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben, amelyek a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon terjednek – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Magyarországon továbbra sincs tudomásunk koronavírusos betegről, a Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt, követi a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket – tették hozzá. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy fejezzék be a pánikkeltést az ügyben.

A lázas kínai pilóta már tünetmentes és jól van

Kisebb pánikot keltett a hír, hogy kedd este egy 34 éves pilótát a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről lázasan szállítottak be a László Kórházba szkafanderben, miután a 8 órája lázas pilótát egy orvoscsapat fogadta a leszálláskor. A gépet fertőtlenítették, az utasok elhagyhatták a gépet.

„Már láztalan és panaszmentes a pilóta, akit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről szállítottak be a László kórházba, ahol – a szigorú protokollnak megfelelően – azonnal elkülönítették őt” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pilótának nincs tüdőgyulladása, és nem járt a fertőzött területeken sem. „A tisztet leszálláskor ügyeletes orvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ügyeletes felügyelője várta, és azonnal megvizsgálta, koronavírus gyanúja nem merült fel. Az első tiszt a lázon kívül nem mutatott más tünetet és nem volt bódult vagy eszméletlen állapotban. A vonatkozó protokollt betartva, az utasok a repülőgépen várakoztak mindaddig, amíg az első tiszt vizsgálata megtörtént, illetve annak eredménye kiderült„ – tájékoztatta a Ripost-ot a Budapest Airport.

Most robban be az influenza: 17 ezer beteg egy héten

Rengeteg beteg fölöslegesen pánikol az orvosnál: sok beteg megy azzal a háziorvosához vagy szakrendelőbe, hogy koronavírusos, mert lázas, vagy kínaiakkal érintkezett. Természetesen a kórházak kötelessége, hogy mindenkit leteszteljenek és megfigyeljenek, akikre ráillenek a tünetek – de eddig mindegyik magyarországi teszt negatív volt. Eközben éppen most robban be az influenza Magyarországon: a múlt héten 17 464 fő, az előző hetinél 41 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az influenza szövődményeibe évente 2-3 ezer beteg vagy idős ember hal bele Magyarországon – miközben koronavírusos fertőzést sem jelentettek még az országból, nemhogy halálesetet. Mindkét fertőzés szövődményeibe általában az idősebb, krónikus betegséggel küzdő betegek halnak meg.

Az iskolák, egyetemek is elővigyázatosak

A Semmelweis Egyetemen mintegy 400 távol-keleti hallgató tanul, köztük 52 kínai, akiknek a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell töltenie egy részletes kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust.

Ezúttal is a megelőzésre helyezi a hangsúlyt a Debreceni Egyetem: a betegséggel érintett régióból érkező több mint 500 külföldi hallgató miatt fokozottan figyelemmel követik a fertőzéssel kapcsolatos híreket.

„Jelentős korlátozásokat nem tervezünk, de az érintett hallgatóknak az volt a kérésünk, hogy ne utazzanak a járvány végéig” – ismertette Szilvássy Zoltán, rektor.

Budapesten a Magyar–Kínai Általános Iskolában a kínai holdújév miatt tanítási szünet volt, szerdán indult el újra a tanítás. Sajtóhírek szerint az iskolát teljesen átfertőtlenítették, szappanok helyett szappanadagolókat helyeztek el, és megtiltották a közös törölközők használatát. Emellett ha bármely szülő úgy dönt, hogy gyermekét nem engedi az iskolába, a hiányzást maga is igazolhatja. Az iskolát megkerestük, hogy ez a magyar diákokra is vonatkozik-e, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A SEK Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium háromnyelvű intézményt is megkerestük az ügyben, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek, és valóban hazaküldték-e két hétre a kínai diákokat. Azt a választ kaptuk, hogy az iskolaorvossal beszéltek, ám mivel ez egy belsős ügy, további információkat nem szeretnének kiadni.

Monori Center
Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Nyugodt vásárlók, maszkos eladók a kínai piacon

Úgy tűnik, nem félnek a budapesti kínai piacokon vásárlók, ám a védőmaszkot sok ember felveszi. A Ripost kilátogatott a Monori piacra, a Kőbányai piacra és a naponta ezrek által látogatott Ázsia Centerbe, ahol meglepő dolgot tapasztaltunk. A Monori piacon a legtöbb eladó és járókelő nem lép ki úgy az utcára, hogy ne viselné a cseppfertőzés elleni maszkot, ám mint mondják: nem a koronavírustól félnek.

„Influenzajárvány van„ – magyarázta lapunknak az egyik ruhabolti eladó. „Mi mindig viseljük a maszkot, ahogy most, nem a mostani hírek miatt van rajtunk. Bár biztosan furcsa látványt nyújtunk, de számunkra az a furcsa, akin nincs.”

Fotó: Ripost

Az Ázsia Centerben a forgalom a szokásos volt, ott viszont semmi nyomát nem láttuk arcmaszkoknak. „Nem foglalkozunk a koronavírussal, majd akkor, ha komolyan aggódnunk kellene„ – mondta egy eladó.

Ellátogattunk a Kőbányai úton lévő Tigris piacra is, ahol viszont majdnem minden áruson van védőmaszk. „Állandóan a koronavírusról beszél mindenki” – mondta az egyik árus a Ripost-nak. „Ide nagyon sokan járnak, így inkább felvesszük a maszkot, hátha meg tudjuk előzni a bajt.„

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

"Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz" - 125 éves a Ferencváros

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

mandiner.hu

Sztankovics távozásáról és a Fradi új mezéről is beszélt Kubatov a klub 125. születésnapján

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

vg.hu

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián