Létrehozva: 2020.01.04.

Elárasztja Magyarországot a veszélyes kínai e-cigaretta

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) betiltja a fodormentás és gyümölcsös ízű patronokkal használatos e-cigarettákat. Harminc napot kaptak az ilyen termékek gyártói arra, hogy leálljanak a termeléssel és a forgalmazással. Közben Magyarországot elárasztották az olcsó, ellenőrizetlen e-cigik, melyeket interneten lehet rendelni. Dobozukra általában azt írják: autóalkatrész.

Európában szigorúbbak a szabályok, mint Amerikában.

Ezt tiltották be Amerikában. Fotó: MTI

Nálunk sok helyen lehet kapni, de a hivatalos árusítás szabályai nagyon szigorúak. Ha valaki Magyarországon e-cigarettát vagy utántöltő folyadékot szeretne forgalomba hozni, annak a Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által felügyelt elektronikus rendszerben kell előzetes bejelentést tennie, amin feltünteti a termék összes alkotó elemét.

Fotó: Pixabay

Magyarország is lépett a fiatalok védelmében, mert az utóbbi időben nálunk is nagyon elterjedtek és divatcikké váltak a különböző ízesítésű termékek. Májustól kizárólag trafikokban lehet majd árulni Magyarországon az e-cigit és azok tartozékait. Az Országgyűlés még december 3-án döntött erről. A magyar fogyasztók jelentős része azonban nem dohányboltokban szerzi be a liquidet (speciális folyadékot) az ilyen cigarettához.

„A dohányboltokban csak néhány íz van, kevés a választék és drágább is„ – mondta el egy fogyasztó a Ripost-nak. Az erre szakosodott boltokban nem csak nagyobb a választék, de keverni is lehet ízeket. Ugyanakkor van magyar webshop is, aminek a kínálatában angol és amerikai termékek is megtalálhatóak.

Fotó: pixabay.com

„ Én Kínából rendelem, sokkal olcsóbb és nagyon nagy a választék. Igaz, hogy sokat kell rá várni, de mindig azt kapom, amit rendeltem és ha sokat rendelek még ajándékot is kapok” – mondta a Ripost-nak Kata. Megtudtuk: a dobozra csak annyit írnak, hogy autóalkatrész, így sem a postán, sem a vámon nem feltűnő a csomag, ráadásul a bolti árnál ötször olcsóbb.

Mint mondta sokan csinálják azt, hogy nagyobb mennyiséget vesznek, akár több kisebb csomagra bontva és nyereséggel továbbadják. A közösségi oldalakon nagyon sok ilyen tematikájú beszélgetős fórum és adok-veszek csoport is van. Sokan árulnak bizonytalan forrásból származó folyadékokat, amik leellenőrizhetetlenek. Ha ilyen netes csoportban vásárolunk, a bolti ár alatt ízesített folyadékot, akkor az több mint valószínű, hogy Kínából származik.

NAV Repülőtéri Igazgatósága korábban egy csomagküldő szolgáltató telephelyén végzett ellenőrzést. Ennek során egy Spanyolországból magyar állampolgár részére feladott csomagban 2 liter 110 ezer forint értékű e-cigarettához való töltőfolyadékot találtak a pénzügyőrök.

Az EU Dohánytermék Bizottság (TPD) kezdeményezte, hogy gyógyszerként is lehessen szabályozni ezeket a termékeket. Ha elfogadják, 2026-tól fogják bevezetni.

Az E-vitamin acetát a bajok forrása

Donald Trump amerikai elnök korábban aláírta azt a képviselőházban és a szenátusban egyaránt megszavazott törvényt, amely megtiltja a dohányáruk és e-cigaretták eladását 21 éven aluliaknak. Massachusetts államban pedig novemberben írta alá Charlie Baker kormányzó azt a törvényt, amely azonnali hatállyal megtiltotta az ízesített e-cigaretta-termékek árusítását, 2020. június 1-jei határidővel pedig az összes ízesített dohánytermék – közte a mentolos cigaretták – forgalmazását is.

A fiatalok körében egyébként a fodormentával és gyümölccsel ízesített elektronikus cigaretták a legnépszerűbbek. Betiltásukról hónapok óta folyik a vita az Egyesült Államokban, kivált, mert egyre több fiatal szenved ezektől halálos kimenetelű tüdőkárosodást.

Az Egyesült Államok több intézetében és kórházában kutatják a rejtélyesnek tartott tömeges megbetegedések okait. Az első eredmények szerint az E-vitamin-acetát lehet az elektronikus cigaretták halálos összetevője. A betegektől lefoglalt e-cigaretta-minták 52 százalékában ugyanis megtalálható ez a vegyület. Az E-vitamin-acetát olajszerű adalékanyag, amelyet a töltőanyagokba kevernek. Ezt a vegyületet megtalálták a tüdőbetegségben meghalt betegek tüdőszövetében is.

Az e-cigarettával összefüggően nyáron kezdődtek a megbetegedések, eddig több mint 2500-an szorultak kórházi kezelésre, 54-en meghaltak. Kiderült: nem az e-cigi, hanem a bele kevert olajok okozzák a problémát. Az amerikai járványügyi hatóság bizonyítékai szerint akkor kezdtek el többen megbetegedni, amikor az E-vitamin-acetátot egyre inkább hozzáadták adalékanyagként a THC-tartalmú e-cigaretta töltőanyaghoz. Ez magyarázza az akkut esetek növekedését a hatóság szerint.

Halálos járvánnyá vált az e-cigaretta

Halálos járvánnyá szélesedett az e-cigaretta-használat! – jelentette be az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ még tavaly szeptemberben, amiről a Ripost is beszámolt. Bár az e-cigi hívei és gyártói menő, alig káros újdonságnak próbálják beállítani, a valóságban ugyanolyan gyilkos, mint az igazi!

Tavaly szeptemberi adatok szerint 10 tagállamban 12 halálos áldozatot követelt és 46 államban több mint 800 embert ápolnak az e-cigaretta miatti komoly tüdő- és légúti megbetegedésekkel – ráadásul azt sem tudják, mi okozza ezeket. Döntően fiatalok betegednek meg: az esetek kétharmadában 18-34 év közöttiek, további 16 százalékukban pedig 18 év alattiak. Az e-cigarettát szívók több mint a fele 35 éven aluli, átlagéletkoruk 19 év. A magyar felmérések szerint már minden negyedik 14 éves kipróbálta, és rohamosan nő az e-cigiző gyerekek száma.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin