Létrehozva: 2019.12.14.

Így szívatják a nagycsaládosokat az autókereskedők

16 500 család adott be igénylést az autóvásárlási támogatásra, de még csak 2500 kapta meg. Óriási siker a kormány nagycsaládosokat segítő programja, de az autógyártók és kereskedők nem készültek fel a rohamra, és különböző trükkökkel is nehezítik az ügyintézést, ezért rengetegen panaszkodnak.

Még nyáron rendelte meg az autóját Vera, de a kocsi még csak most érkezett meg a kereskedésbe, és mint mondja, az ügyintéző január 15-re ígéri az átadást.

„Néhány extrát önkényesen kivettek belőle, arra hivatkozva, hogy már nem elérhető” – panaszolta a Ripost-nak. – „Nagyon csalódottak vagyunk, mert egy tízmilliós autónál ennél nagyobb rugalmasságra számítottunk”– teszi hozzá.

Fotó: Shutterstock (illusztráció)

„Skodát rendeltünk júliusban, akkor februári átadásról beszéltek, de ez át fog csúszni márciusra. A legkisebb gyermekem épp akkor tölti a 3. évét” – panaszolta Edit a Nagycsaládos Autóvásárlási Támogatás Független Információs csoportban.

„Nekünk október 29. óta áll az autónk, amit november 4-én készpénzzel kifizetünk. Ez idő alatt nem intéztek semmit, még az államkincstárnak sem adták be a papírokat” – írja egy dunaújvárosi nő, aki hétfőn bement és össze is veszett az értékesítővel. Mint mondja, a botrány után felgyorsult az ügyintézés, és karácsony előtt megkapják a kocsit azzal a megkötéssel, hogy ha az államkincstár 60 napon belül nem utalja a 2,5 milliós támogatást, vissza kell vinni a kocsit.

Fél évet kell várni a kocsira

Mi november 30-án rendeltük és júliusra kaptunk csak ígéretet – írja Krisztina. „Jól érzem, hogy csak a skodások várnak fél évet az új autójukra?” – kérdezi Péter, de a válaszok lelombozók: „Nem. Dacia Lodgy sincs 6 hónapon belül, nyugi.” „Nem, itt már minimum a fél év. Peugeot Rifterre várunk. Ha minden jól megy, 7 hónapot!” „Kérdezd az Opel Combót rendelőket...” „Májusban rendeltük meg, ígérték, hogy októberre meglesz. Most február az időpont.” „Októberben már Berlingora is 28-30 hetet ígértek...”

Az utóbbi időben annyira felpörgött az újautó-piac, hogy nem csak a nagycsaládosoknak kell várniuk: egy átlagos új autóra is 2-3 hónapot kell várni, ha nem hoz el egyet a szalonban állók közül az ember. De a nagycsaládosok kiszolgáltatottabbak, mint az átlagos újautó-vásárló: ők nem választhatnak könnyedén másik kocsit, ha túl sokat kell várni, mert nekik 7 üléses kell, ráadásul általában kevesebb a pénzük és nem annyira rugalmasak.

Százezrekkel drágábbak lettek a kocsik, mióta van támogatás

Júliustól igényelhetik a 2,5 millió forintos állami támogatást a nagycsaládosok. Érdekes, hogy év közben több százezer forinttal lettek drágábbak a támogatott kategóriába tartozó 7 üléses kocsik…

Íme néhány egy, a témával foglalkozó Facebook-csoport kommentjei közül: „Durva! Ez a Dacia Stepway, amikor én fél éve rendeltem, még csak 4.9 millió volt, ma 5,1 millió!” „Ez nem is durva. A Best felszereltségű, hosszú Opel Combo több mint 1 milliót drágult ez idő alatt!” „A Grand Scenic, amit rendeltem, 400 ezer forinttal lett drágább 1 hónap alatt” „A Kodiaq + 600 ezer!” „Peugeot 5008-ból az alap már nem is rendelhető. A következő kb. 700 ezerrel drágább.” „Július 10-én rendelt Lodgy Techroad, ha most rendelnénk, 650 000 forinttal lenne drágább.”

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége szerint ők biztosan nem emeltek árat.

„Az általunk forgalmazott autók árát a külföldi gyártók határozzák meg, nekünk ebben nincs mozgásterünk” – jelentette ki Balogh Árpád alelnök. – „Persze van, hogy reagálnak az egyes országok sajátosságaira: például a magasabb magyar áfát alacsonyabb nettó árral kompenzálják – teszi hozzá. Balogh elmondta: az árakat euróban kapják meg, és nekik 1-2 százalék hasznuk van minden eladás után”.

Persze a nagy autógyártók nyugat-európai központjában nem hülyék ülnek: pontosan tudják, hogy Magyarországon 2,5 milliós támogatást lehet kapni ezekre a kocsikra, így nem lehet véletlen, hogy sokszázezres hasznot tesznek rá korábbi áraikra, hiszen az állami támogatás révén a nagycsaládos vevő még így is 1,5-2 millióval olcsóbban kapja meg a kocsit, mint korábban... De szép dolog-e, ha az autógyártók így „lenyelik” az állami támogatás egy részét?

Trükköznek az ügyintézéssel

Nem csak a hosszú ügyintézés nehezíti a családok dolgát, gyakori a félretájékoztatás és a jogtalanul támasztott feltétel a kereskedők részéről. Megtudtuk: a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon is gyakran panaszkodnak arról, hogy az autókereskedő az előszerződés megkötéséhez szeretne igazolást kérni az ügyféltől, hogy jogosult lesz a támogatásra. Holott a törvény szerint előbírálatra nincs lehetőség. Olyanra is volt példa, hogy a kereskedő foglalót kért, vagy azt, hogy a vásárló előlegezze meg a 2,5 milliós állami támogatást. Ha foglalót is fizetnek és támogatást is felhasználnak egy autó vásárlásakor, akkor csakis a támogatási szerződés után lehet foglalót fizetni.

Mik a feltételei?

A kormány családvédelmi akciótervének részeként 2019. július 1-jétől igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. A legalább 3 gyermekes családok maximum 2,5 millió forintot, az autó vételárának felét kaphatják meg, ha legalább 7 üléses új kocsit vesznek. A kérelmet az államkincstárnak kell benyújtani.

Védjegy a családbarát autókereskedőkről

Melyik autókereskedés bánik normálisan az ügyfelekkel? Hogy könnyű legyen ezt megállapítani, a családok védelmében létrehozták a Családbarát Márkakereskedés védjegyet. Aki el szeretné kerülni a jogtalan feltételeket és igazságtalan ügyintézést, keresse a védjeggyel ellátott autókereskedéseket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

Most akkor kitől vesz el szavazatokat Magyar Péter? Szakértőt kérdeztünk!

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről