RETRO RÁDIÓ

Ezért nem érdemes az idén vesződni a bejglivel

Ezért nem érdemes az idén vesződni a bejglivel
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 12. 09. 08:15

Matekozhatnak a háziasszonyok: megéri-e a tavalyinál jóval drágább diót megvenni a karácsonyi családi bejgli recepthez? Vagy a dió 5000 forint/kilós bolti ára már átlépi azt a határt, ami miatt inkább kész bejglit vesznek?

Megdrágult a dió és a legnépszerűbb karácsonyi édesség, a diós bejgli több más alapanyaga. Mint arról a Ripost is beszámolt, a diót sok helyen tönkretette a burokfúrólégy, emiatt jelentősen nőtt a tisztított dióbél ára. Míg tavaly átlagosan 3500 forint körül volt az ára, idén a hipermarketekben is elkérnek érte 5000 forintot. A vaj és a cukor ára is felment. A Ripost kiszámolta, mennyibe kerül idén a diós bejgli, és arra jutottunk, hogy egy rúd sütemény körülbelül 1400-1500 forintos áron készíthető el – és akkor nem számoltuk a belefektetett időt, munkát és az azt követő mosogatást.

Fotó: 123RF

„Tavaly 2000 forintért csináltam rendelésre a diósat, 1800-ért a mákosat. Idén 2500 és 2000 forint az ár” – mondta el a Ripost-nak Fekete Éva, aki rendszeresen süt megrendelésre süteményeket, így karácsonykor bejglit is. A cukrászdák átlagosan 2000-3000 forintos áron vállalják rendelésre a sütést, fél kilós bejgliket készítenek. A hipermarketekben is lehet kész bejglit kapni, a Tesco a 400 grammos bejglit 750 forintért árulja akciósan, az Auchanban pedig ugyanekkora kiszerelés 800 forintért kapható.

Fotó: Ripost

Ugyanakkor a Nosalty internetes receptportál boltokban kapható bejglik tesztjének győztese, a Penny-féle 500 grammos, 50 százalékos töltelékű, Fenséges diós bejglijét 900 forintért kínálják. Ez pedig még úgy is jóval olcsóbb a házi receptnél, hogy a 2018-as árához képest 200 forinttal drágább.

Nem mind bejgli, ami annak látszik

Lehet vásárolni a bejglihez hasonló süteményeket, például „tekercs” vagy „mákos, diós kalács” címen, de ezek nem bejglik. Szigorú szabályok vannak arra vonatkozóan, melyik süteményt nevezhetik így, ezért az elnevezés egyben minőségi garancia. A Magyar Élelmiszerkönyv 2-81 számú irányelve szerint arra szabad ráírni, hogy „bejgli”, amiben a töltelék legalább 40 százalékát teszi ki a süteménynek, a dió vagy mák a tölteléknek legalább a 40 százaléka, a tésztában legalább 7 százalék a cukor és a tészta zsírtartalma legalább 22 százalék. A termék súlya nem lehet kevesebb 250 grammnál. Ha készterméket vásárolunk, ezekre figyeljünk.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.