Létrehozva: 2019.11.20.

Így vadásznak az illegális szemetelőkre a közterület-felügyelők

Lebuknak az illegális szemetelők, reszkethetnek az autó- és zsebtolvajok! Már tesztelik a fejlesztést, ami a térfigyelő kamerák segítségével a jelenleginél sokkal könnyebben tart rendet az utcákon, és jövőre már be is vezetik.

Drónnal kapják el az illegális szemetelőket, kamerák veszik és okos szoftverek ismerik fel a tolvajokat és más bűnözőket – ez nem a távoli jövő, hanem alig fél év, és Óbudán már tesztelték is a módszert.

„A fejlesztéshez szükség van újabb mobilkamerák vásárlására és elhelyezésére, valamint egy intelligens szoftver hadrendbe állítására„ -mondta el a Ripostnak Rácz Ferenc Péter, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet igazgatója.

Rácz Ferenc Péter

„Az új szoftver képes arra, hogy felismerje a gyanús mozgásokat. Amikor behajtanak, belépnek adott területekre vagy bizonyos tipikus mozgáskombinációkat észlel a szoftver, riasztja az operátort, aki rögtön tud intézkedni, segítséget hívni.”

Ilyen tipikus mozgás például a verekedés, a nagyobb csoportosulás, a gépkocsikba betekintgető ember, a gépkocsi feltörése, a nyílt láng, az, amikor valaki átmászik a kerítésen. Ha ezeket kiszűrik, ellenőrzik, akkor a köztéri bűncselekmények egy jelentős része megelőzhető lesz.

A jelenlegi közterület-felügyelet is hatékony, Óbudán és Békásmegyeren a térfigyelő helyiségben egyszerre hat operátor látja el a feladatokat, egyikük mindig rendőr. Folyamatosan, 24 órában figyelik a kamerákat, ha szabálysértést, bűncselekményt észlelnek, azonnal értesítik a kinti szolgálatot ellátó csapatot, akik a helyszínen intézkednek.

Mint arról a Ripost beszámolt, éppen a térfigyelő kamera buktatott le Óbudán egy illegális szemetelőt, aki egy köbméter építési törmeléket, gyerekjátékokat és elektronikai hulladékot rakott ki az autójából a Szőlő utcai szelektív hulladékgyűjtők mellé. A szabálytalanságot 50 ezer forintja bánta. Rácz Ferenc Péter igazgató elmondta: minden hétre jut egy hasonló eset. Gyakori a lakossági bejelentés is, a kamerarendszer segít az esetek utólagos rekonstrukciójában, elemezhetők a felvételek. Ezek visszanézésére a törvény szerint 30 napig van lehetőség, így utólagosan, a kamerafelvételek alapján is tudnak intézkedni. A rendszer képes különböző hívószavak szerinti keresésre is az archivált felvételek között, így a futó alak, a ruházat, a jármű színe és fajtája, a kerékpáros, a különböző méretű járművek mind visszakereshetők és így azonosítható egy-egy elkövető.

Forrás: XIII. kerületi Közterület-felügyelet honlapja

Az illegális hulladéklerakók elleni harcban jövőre drónokat vetnek be, és ezek a kis repülő szerkezetek segíthetnek a parlagfüves területek felkutatásában is. De nemcsak Óbudán fejlődik a kamerás megfigyelés, Miskolcon például 800 kamerát telepítenek, az Okos Miskolc projekt keretében intelligens térfelügyeleti kamerarendszer kiépítésébe kezdett az önkormányzat.

Országos szinten is összehangolják a munkát

A tervek szerint a Szitakötő projekt keretében országos szinten 35 ezer okos szoftveres kamera figyeli majd a közlekedőket. A terv szerint az első lépésben összehangolják a kerületek rendszereit, majd összekötik őket. A második lépés a megyei jogú városok teljes kamerarendszerének kiépítése és összehangolása, ezt követheti az ország többi települése. Amikor az egész rendszer elkészül, lényegében minden közterületre kiterjed az okos kamerák figyelme és ellenőrzése. Egyelőre a Szitakötő program előkészítése zajlik.

A repülőtereken arcfelismerőt használnak

Az arcfelismerő rendszerek alkamazása mára lassan mindennapossá vált. A US Army Research Laboratory jelenleg a FaceIt nevű arcfelismerő programot tartja a legjobbnak, ezt használják a legtöbb repülőtéren. Ez is téved: a Palm Beach International Airporton egy hónapon keresztül figyelték, hogy a FaceIt a 250 alkalmazott közül hányszor képes kiszűrni a 15 kiválasztottat, és az eredmény nem volt 100 százalékos. Az arcfelismerők különösen a World Trade Centert ért támadást követően terjedt el a repülőtereken, ott is, ahol korábban tiltakoztak ellene.

Értesíteni kell a lakosságot

A térfigyelő rendszerek üzembe helyezéséről a lakosságot tájékoztatni kell a törvény szerint. Tilos a térfigyelő kamerák rejtett működtetése, azokat úgy kell elhelyezni, hogy a működésük a megfigyelt területen jelenlévő állampolgárok számára nyilvánvalóan észlelhető legyen. Sőt, figyelemfelhívó táblákat is el kell helyezni.

Krakkóban a szmog ellen harcolnak drónokkal

Előbb békés módszerekkel vették fel a harcot a téli szmog ellen Krakkóban, állami támogatást adva a széntüzelésű kályhák lecserélésére. Ám szép számmal akadnak, akik nemhogy nem éltek a lehetőséggel, de a hidegebb napokon szeméttel fűtenek, ami még jobban szennyezi a levegőt. Éppen ezért a hatóság úgy döntött, drónok segítségével feltérképezi, majd akár 5000 zlotys (370 ezer forint) pénzbírsággal sújtja az illegális szemétégetőket – írja a Gazeta lengyel napilap.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?