Létrehozva: 2019.09.05.

Évről évre előrébb jut Budapest

Minden évben előrébb kerül a felmérésekben Budapest: most a „legélhetőbb várossá” nyilvánították Kelet-Európában, mert biztonságos, jó a közlekedés, a kultúra, a szolgáltatások, az oktatás és az egészségügy! Nemrég kapta meg a magyar főváros a „legvonzóbb úti cél Európában” címet is.

A magyar főváros Kelet-Európában „a legélhetőbb város” a neves brit gazdasági szaklap, az Economist kutatóintézetének éves felmérése szerint.

Verjük Prágát, Varsót, Bukarestet

A régióban tavaly is Budapest volt az első, és a fejlődés látványos: a magyar főváros évről évre előrébb került a listán, a világ 140 nagyvárosa közül 2015-ben még 45. helyen állt Budapest, majd minden évben javuló adat után tavaly már a 34. helyen. Az idei helyezést még nem adták ki, csak annyit közöltek: idén is a magyar főváros áll az élen Kelet-Európában! A 100 maximális pontból 90-et kapott a főváros, a skála szerint 80 és 100 pont között ez a legmagasabb életminőség jele, amikor alig van, ha van egyáltalán az életminőséget jelentősen rontó tényező.

Éjjel is ki lehet menni az utcára

„Budapesten későn este is ki merek menni az utcára egyedül sétálni, vásárolni, de Romániában, például Bukarestben nem„ – mondta el a Ripost-nak Bíró Anna, aki Erdélyben él, de sokszor megfordul a román fővárosban is, a nyarat pedig rendszerint Budapesten tölti. Azért is tartja élhetőbbnek a magyar fővárost, mert mindenhova el tud jutni egyedül, mert jó a közlekedési hálózat. „Romániában nem merek egyedül elindulni tömegközlekedéssel, ha át kell szállni. Rendszerint nagyobb gyalogtávok vannak a különböző járművek között, sokat kell várni és a kitáblázás sem egyértelmű.”

Biztonságos város: nincs terrorveszély, alig van bűnözés

A felmérésben 5 nagy terület eredményeit összegezték – az egyik a biztonság, vagyis mekkora a bűnözés és milyen a közbiztonság. Nem csoda, hogy Budapest Kelet-Európában az élen áll: terrorveszély gyakorlatilag nincs, és a közbiztonság is kiváló. 2010 és 2018 között jelentősen visszaesett a bűnelkövetések száma Magyarországon: míg 2010-ben még mintegy 430 ezer bűncselekmény történt, addig 2018-ban már csak feleannyi, valamivel több mint 200 ezer.

Kiváló a közlekedés, jó az oktatás és az egészségügy

A felmérésben fontos súllyal szerepel a közellátás színvonala. Budapest közlekedése nagyon jól szervezettnek számít, Kelet-Európában máshol talán sehol sincs ennyire sűrű, mindenhova eljutó hálózat, mint Budapesten. Az oktatás színvonaláról a tudományos diákolimpiákról idén hazahozott 6 arany-, 7 ezüst és 16 bronzérmünk is tanúskodik, az egészségügyben pedig most indulnak az újabb fejlesztések: 3 hatalmas szuperkórház épül a következő években Budapesten.

Jók a szolgáltatások és a kultúra

Szintén nagy súllyal szerepelt a felmérésben a kultúra és a környezet, beleértve a turistáknak kínált szolgáltatásokat is. Nem csoda, hogy jól szerepeltünk, hiszen éppen idén kapta meg Budapest a legvonzóbb európai úti cél címet az EBD európai turisztikai szervezettől.

 

 

Budapest lett a legvonzóbb úti cél

Tarlós István főpolgármester vette át nemrég az EBD európai turisztikai szervezet díját, amely szerint Budapest az európai legjobb úti cél.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere (j) átveszi a „Budapest az európai legjobb úti cél” díjat Maximilien Lejeune-től (b), a European Best Destination vezetőjétől

„ A díj tíz év munkájának a gyümölcse, ez idő alatt Budapest Európa egyik legvonzóbb és legjobb életminőségű városa lett, amely befektetőket, vállalkozásokat és utazókat vonz a világ minden részéről„ – hangsúlyozta a díjátadón Maximilien Lejeune, az EBD francia vezetője. Tarlós István kiemelte: a díj fennállása óta még egyetlen győztes sem kapott akkora nemzetközi támogatást, mint most Budapest. A versenyben Budapest győzelme egyértelmű volt, a magyar főváros több szavazatot kapott, mint Párizs, Athén, London vagy akár Firenze.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Korda Györgyöt fél óránál tovább nem hagyhatja magára Klárika

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Vendégmunkások: miért jöttek Magyarországra? Megkérdeztük őket!

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban