Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2019.08.29.

Tízéves korától itta, döbbenet, mit tett az energiaital a magyar tinilánnyal

Szintia egész életét megváltoztatta az energiaital: a 16 éves lány 10 éves kora óta rendszeresen fogyasztja, és mostanra szívritmuszavara lett, és feltehetőleg egész életében gyógyszereket kell majd szednie. Először 12 éves korában lett rosszul, és azóta már többször kellett mentőt hívni hozzá az iskolába, nem tudja a fiatalok mindennapi életét élni. Problémája nem egyedüli: a magyar kamaszok háromnegyede fogyaszt energiaitalt, 13 százalékuk „nagyivó”.

A 16 éves Szintia nyaralás, bolondozás, vagy munka helyett ágyban töltötte az egész nyarát. Vagy rosszul volt a magas pulzusszáma miatt, vagy halálosan fáradt.

„Szinti vagyok, koffeinfüggő. Magas a pulzusom, és alacsony a vérnyomásom. Állandóan fáradtnak, kimerültnek érzem magam, jórészt csak feküdni tudok” – mondta keserédesen, majd mesélni kezdett arról, hogyan is lett rendszeres energiaital-fogyasztó. A tinilány, aki egy Csongrád megyei településen él, a teljes nevét és az arcát nem szeretné vállalni, mert szégyelli, ami vele történt, visszont megmutatta lapunknak a teljes orvosi dokumentációját a kálváriájáról.

10 évesen kezdett energiaitalt inni

„Először csak azért kóstoltam meg, mert kíváncsi voltam az ízére. Ekkor 10 éves voltam. Ezután havonta csak fél-egy dobozzal csúszott le, csak az íze kedvéért. Akkor még nem volt probléma ezzel. Aztán jöttek a dolgozatok az iskolában, a sok tanulás… és elkezdtem rendszeresebben inni. Napi egy dobozzal ittam, jobban ment tőle a tanulás, nem éreztem magam fáradtnak. 12 éves voltam, amikor először elvitt a mentő a testnevelésóráról. Futás közben lettem rosszul, és szúrni kezdett a szívem. Az átlagnál kicsit magasabb volt a pulzusom, viszont a vérnyomásom nagyon alacsony. Nem kaptam semmilyen gyógyszert, nem mondták meg, mi a bajom, úgyhogy ugyanúgy éltem tovább, mint azelőtt” – emlékezett vissza.

Fotó: 123rf.com

Teltek az évek, és már napi 3-4 doboz emelt koffeintartalmú energiaitalt fogyasztottam. Tudtam, hogy egészségtelen, de hát ez a menő, nem? Mindenki ezt csinálta körülöttem, és különben is egyszer élünk… Hát nagyot tévedtem.

Boldog nyaralás helyett kórház

„2018 nyarán szívrohamszerű tünetekkel kerültem kórházba. Szerencsére nem az volt, „csak” tachycardia, tehát szívritmuszavar. Felmentettek testnevelésből, de még mindig nem tudtam, mi okozza a bajt. Gáz volt a helyzet, és én fokoztam minden egyes nap. Ezután egyre gyakrabban lettem rosszul. Egy vérvételen hirtelen szívdobogásérzésem volt, mellkasi fájdalmam, zúgott a fülem, izzadtam, alig láttam. Ám le tudtam ülni, és minden helyreállt.”

Néhány hónappal később Szintia megtudta, hogy az energiaital okozta a rosszulléteit, ezért mindenkit óva int a fogyasztásától.

Sok fiatal hirtelen szívhalálát is ez okozza

Szintia intelme nem alaptalan: egy év alatt 44 millió liter energiaital fogy Magyarországon. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felmérése szerint minden ötödik 10-14 éves gyerek ezt „reggelizik”. A kamaszok 78 százaléka fogyaszt emelt cukor- és koffein-tartalmú italt, 13 százalékuk pedig nagyivó: vannak olyan fiatalok, akiknek napi 2,5 liter is lecsúszik.

Egy friss nemzetközi kutatás arra az eredményre jutott, hogy ezek az energiaitalok állnak sok esetben az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket.

Figyelmeztetést adtak ki a magyar szívgyógyászok

Nem véletlen, hogy az energiaitalok veszélye miatt nemrég figyelmeztetést adott ki a Magyar Kardiológusok Társasága

„Az energiaitalok nagy dózisban tartalmaznak koffeint, ez önmagában is veszélyes, túlzott fogyasztása ártalmas lehet, extrém mennyiségben már azonnal is jelentkezhet a hatás. De ha nem nagy mennyiségben, viszont rendszeresen issza valaki, akkor is rossz hatással lehet a szív- és érrendszerre. Emeli ugyanis a pulzusszámot és a vérnyomást. A sok koffeintől egész nap gyorsabb lesz a pulzus, emiatt a ritmuszavar valószínűsége tartósan megemelkedik – nyilatkozta korábban dr. Gellér László professzor, a Magyar Kardiológusok Társasága tudományos bizottságának elnöke.

Szintia betegségéről, jövőjéről és elképzeléseiről további érdekes részleteket olvashat a Ripost csütörtöki számában. Keresse az újságárusoknál!

Több száz magyar fiatal lett rosszul az energiaitaltól

Magyarországon 422 hivatalos bejelentés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba (korábban ÁNTSZ) az energiaitalok miatti rosszullétekről az elmúlt években. Az esetek háromnegyede fiúkat, egynegyede lányokat érintett az országos mentőszolgálat, az orvosi ügyeletek, a gyermekorvosok, háziorvosok, a védőnők, valamint az általános és középiskolák jelzései alapján Az energiaitaltól rosszul lett fiatalok 3 százaléka 8-10 éves, 8 százaléka 11-12 éves, 21,5 százalékuk 13-14 éves, és 26 százalékuk 15-16 éves.

Melyek az energiaital-fogyasztás kockázatai?

- Koffeintúladagolás, ami számos tünethez vezethet, mint a szívdobogás, magas vérnyomás, hányinger és hányás, görcsök és egyes esetekben akár halál is, - 2-es típusú cukorbetegség, mivel a magas koffeinfogyasztás csökkenti az inzulinérzékenységet, - gyermekek és serdülők esetében idegrendszeri károsodok - várandósok között késői vetélés, alacsony születési súly, halvaszülés, - függőség kialakulásával. (forrás: Magyar Kardiológusok Társasága)
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

magyarnemzet.hu

A bukott szocialista kormányfő Zamárdiban tölti a nyugdíjas éveit

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

travelo.hu

Mintha idegenek lények lennének - A Kilimandzsáró különleges fái

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát