RETRO RÁDIÓ

Megtudtuk, mikor lesz olcsóbb a paradicsom

Megtudtuk, mikor lesz olcsóbb a paradicsom
zs
Szerző
zs
Létrehozva2019. 08. 09. 11:25

Az árusított paradicsomok több mint 80 százaléka üvegházi - ez a megdöbbentõ hír jelent meg a napokban. De hová tûnt a szabadföldi paradicsom? A Ripost a nagybanin járt utána, ahol a kereskedõk tárták fel a titkot.

Először azt tapasztaltuk, hogy drága a paradicsom. Aztán jött a magyarázat: persze, mert üvegházi. De miért árusítanak a lecsó- és befőzésszezon kellős közepén üvegházit? A legilletékesebbeket: a termelőket és a forgalmazókat kérdeztük a forgalmas budapesti nagybani zöldségpiacon.

Itt bőven lehet válogatni, ládájával mérik, a legszebbnek 450-550 forintra jön ki kilója, a befőzni vagy lecsónak való üvegházit már 270-300 forintos áron meg lehet kapni, a szabadföldi kilónként 220-230 forint. A zöldségesek még erre teszik rá a saját költségüket és hasznukat.

"Csongrádból hozom az érett, üvegházas és fóliás paradicsomot” – mutatja Urbán Károly hibátlan portékáját. – 

A felvásárlóim inkább ezt választják, mert szép a termés.

"Ízre nincs nagy eltérés és a termelők, akiktől hozom, nagyon gondosan bánnak vele. Ráadásul ritkábban kell permetezni, mint a szabadföldit, és ugyanazt a tápanyagot kapja.”

Vannak azért, akik a szabad ég alól származó terméssel érkeztek.

"A vevőim szerint ez jóval ízletesebb” – magyarázza Kálmán. – "Én szabadföldit árulok,

mostanában főleg befőzni viszik, valamivel olcsóbban jön ki, mint az üvegházas vagy fóliás. Az a gond, hogy drágák a napszámosok, akik leszedik.”

Valóságos kis vita robban ki szabadföldi és üvegházas hívők között: egyiknek természetesebb az íze, érvelnek, a másik viszont tovább eltartható, ami az árusnak sem mindegy. Emlegetik a jégesőket, viharokat is, mert azok elverték a szabadföldit, az üvegházassal viszont kisebb a kockázat, hovatovább jobban megéri. Most, hogy az embereknek több pénzük van, inkább adnak több pénzt a szép áruért, semmint megvegyék a hibásat olcsóbban, márpedig a szabadföldi könnyebben sérül.

A szabadföldinél nem lehet olyan minőséget garantálni, mint az üvegházas és a fóliás paradicsomnál

– foglalja össze Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke. – "Tévhit, hogy jóval kevesebb vegyszer éri a szabadföldit, ami jobban kivan téve az időjárás viszontagságainak és a kártevőknek. De jó hír, hogy a jövő héttől már érezhetően csökkenni fog mindegyik paradicsom ára!"

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.