Létrehozva: 2019.08.09.

Kétszeres riadó - ezért fognak szenvedni mától a panellakók

Jó pár napig megint szenvedni fogunk a hõségtõl, szombaton 36 fok, hétfõn 37 fok is várható! Rossz hír az allergiásoknak, hogy a sok esõ utáni kánikula nagyon jó a parlagfûnek, figyelmeztetnek is a szakemberek: a következõ napokban robban be a parlagfûszezon.

A strandra vágyók örülhetnek, mert jövő keddig folyamatosan 30 fok fölötti kánikula lesz, napos idővel. A panelekben élők és a munkába járók viszont szenvedni fognak, még jobban, mint a nagy júliusi hőhullám idején: sokfelé 36-37 fok is lesz, ami a légkondi nélküli lakásokban elviselhetetlen hőséget jelent.

Éjszaka is durva hőség lesz a panelekben

Éjszaka sem lesz igazi enyhülés, mert 23-24 foknál nem megy lejjebb a kinti hőmérséklet, vagyis a tűző napsütéstől felforrósodott panelházakban marad éjjel is a hőség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra már 12 megyére adott ki hőségriasztást. Ez a hőhullám durvább lesz, mint a júliusi, amikor a szaharai eredetű levegő miatt egy hétig brutális meleg volt.

Már ki is adták a pollenriasztást

Eddig lassította, most viszont berobbantja a parlagfű fejlődését az időjárás, így a következő napokban már prüszkölhetnek az allergiások. Az ÁNTSZ jelentése szerint a parlagfű koncentrációja országszerte már most elérheti a tüneteket okozó közepes, az Alföldön pedig már a magas szintet is, ami már riasztási szint. Sokfelé zivatarok és viharok is vannak, a hirtelen feltámadó viharos szél pedig tömegesen széthordja a parlagfű virágporát. A tisztiorvosi szolgálat ezért azt javasolja, hogy az allergiás betegek, ha van rá mód, szeles időben kerüljék a szabadban tartózkodást.

A Parlagfű Riasztási Rendszeren naprakészen követhető, hogy milyen koncentrációban vannak jelen a levegőben a gyomnövény pollenjei. Ugyanakkor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) térképes rendszeren is mutatja, hol vannak parlagfüves területek.

Alábecsülték a gazdák a parlagfűveszélyt

Július első felében hűvösebb, esősebb idő volt a szokásosnál, ezért két hetet késett a parlagfűszezon. Majd jött a hőség és a zivatarok, így augusztus elején tömegesen virágzásnak indult az allergén növény.

A szélsőséges időjárás miatt kissé megrekedt parlagfüvet lebecsülték a gazdák, ezért kevésbé törődtek vele, a csapadék hatására viszont mostanra helyenként élő falat alkot

– írja a magyarmezogazdasag.hu szakembere. Országszerte rossz a helyzet a búza- és kukoricatáblák szélén, a dűlőutakon. Az eső miatt a tarlók intenzív gyomosodásnak indultak, ami a mezőgazdaságnak nem rossz, de sok gazda elfelejtkezett a tarlók további ápolásáról. A kaszált közterületeken is sokfelé rossz a helyzet, a frekventált helyek általában szépen le vannak kaszálva, de a félreeső részeken a több hete elvégzett kaszálások óta burjánzik a parlagfű. A hatóságok folyamatosan razziáznak, és akár 5 milliós bírságot is kiszabhatnak az ingatlantulajdonosokra, ha nem vágják le a parlagfüvet.

 

Pihenőparkban burjánzik a parlagfű

Egy fővárosi pihenőpark is tele van parlagfűvel a XVI. kerületben. A Zúgó-patak partján több helyen hatalmas csomókban nő az allergén növény, ami sok helyen már méteresre nőtt. Még a kis gyalogösvényeket is dzsungel borítja – írja a Járókelő.hu egyik felhasználója.

Ahogy legutóbb beszámolt róla a %Ripost%, Újbudán egy óvodákkal teli részt borított be a kártékony gaz.

Az ilyen részeket a polgármesteri hivatalokban és kormányhivatalokban lehet bejelenteni személyesen, de a Nébih honlapján, a pbr.nebih.gov.hu portálon is panaszt tehetünk. A %Ripost% pedig ismét harcot hirdet Magyarország parlagfűmentességéért.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Gulácsi előtt most ezért fejet hajthat a Bundesliga összes kapusa + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka