3 éve

Na, most kiakadnak a férfiak: ez derült ki a magyar feleségekről

Magyarországon a nõk csaknem negyede, 23,4 százaléka keres többet a férjénél, és a férfiak többségét ez zavarja.

A magyarok 54 százaléka gondolja azt, hogy a nőnek kevesebb fizetett munkát kell vállalnia a család érdekében - derül ki egy európai közvélemény-kutatásból. Egyre többen gondolják úgy, hogy a férfinak kell a kenyérkeresőnek lennie, hiszen az 1988-as hasonló tanulmány készítése során még a megkérdezetteknek nem egészen a fele gondolta így.

Azok, akiknek a felesége többet keres, kevésbé elégedettek az életükkel, mint azok, akik többet visznek haza a nejüknél

- derül ki az European Sociological Review szociológiai szaklapban most megjelent tanulmányból, amit Hajdú Gábor és Hajdú Tamás jegyez.

Furcsa módon a többet kereső nők sem elégedettek igazán, hiszen a házimunka és a gyereknevelés változatlanul rájuk vár.

,,Én évek óta többet keresek, mint a férjem" – mondta el a %Ripost%-nak Gyarmathy Réka. A biológus kutatót ez sosem zavarta és fel sem merült benne, hogy a férjét zavarhatná. Mégis előfordul, hogy úgy érzi, emiatt alakul ki közöttük néha konfliktus.

,,Mindig közösen megbeszéljük a nagyobb vásárlásokat, de például,

amikor legutóbb kanapét akartunk venni és én ragaszkodtam a drágábbhoz, a férjem azt vágta a fejemhez, hogy kihasználom, hogy én fizetem.

Pedig amit keresek, ugyanúgy közös, és ez nem jelenti azt, hogy nagyobb beleszólásom van a döntésekbe. Igaz, amikor fizetésemelést kaptam, észrevettem, hogy igyekszik levenni a vállamról több háztartási terhet."

A pszichológus szerint nem csoda, hogy egy férfi nehezebben kezeli ezt a helyzetet.

,,A mi társadalmunk nagyon patriarchális, még száz év sem telt el azóta, hogy a nők dolgoznak, három generáció alatt még nem változik meg a gondolkodás" – vélekedik Szlobodnyik Csaba. ,, A férfiak úgy érzik, ha nem ők tartják el a családot, akkor nem tudnak megfelelni a tőlük elvárt nemi szerepnek."

A NewYork-i Cornell Egyetem szakértői is vizsgálták, hogy az anyagiak hogyan befolyásolják a felek viszonyát, és arra jutottak, hogy akkor a legkiegyensúlyozottabb egy kapcsolat, ha a két fél jövedelme megközelítőleg ugyanannyi.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!