3 éve

Magyar kutatók találmánya könnyíti meg a vakok életét

A városi közlekedésben navigáló, a vakot ajtótól ajtóig eljuttató mobil applikációs rendszert fejleszt egy kutatócsoport magyar szakemberek vezetésével.

Egy magyarok által vezetett nemzetközi csoport a vakok és gyengénlátók utazását megkönnyítő telefonos alkalmazáson dolgozik.

Egy olyan mobilalkalmazás kifejlesztése a cél, ami épületek belső tereiben nyújt navigációs és helymeghatározási szolgáltatást, ott, ahol a szokásos GPS nem használható

– mondta el a %Ripost%-nak Tengely Szilvia koordinátor, a  Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft szóvivője. Ez segítené a tájékozódást a bevásárlóközpontokban, középületekben, lehetővé tenni a tervezett útvonal virtuális bejárását, megtanulását.

Az alkalmazás teljes egészében hangvezérelt, magyar, angol és német nyelven. Felhívja a figyelmet az akadályokra, a lépcsőkre, ajtókra, még azt is közli, van-e korlát, merre nyílik az ajtó. A beltéri helymeghatározáshoz a mobiltelefon felhasználójának mozgását, a Föld mágneses terét és az adott helyen elérhető wifi hálózatok térerejét hívják segítségül. Az alkalmazás a letöltött adatokkal és a telefonon futtatott algoritmusok segítségével működik, így nem kell hozzá feltétlenül térerő.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!