3 éve

Aranyrózsát kapunk Ferenc pápától

Ferenc pápa is készül hétvégi csíksomlyói látogatására: aranyrózsával érkezik, amit a kegyhelynek adományoz. Ez lesz az elsõ pápai aranyrózsa, amit a Kárpát medencében õriznek. Az aranyrózsa a pápák különleges ajándéka, amivel a Mária kegyhelyeken kifejezik a Szûzanya iránti tiszteletüket.

A különleges, 84 centiméteres ajándék egy rózsaszín márványlapon álló ezüstözött váza a pápai címerrel, benne rózsákkal, amiknek a közepében illatszert helyeznek el. A csíksomlyói vázában két szál rózsa lesz, amik ezüstből készülnek, 24 karátos arany bevonattal. A levelek is színezüstből vannak.

A pápai aranyrózsát régen főleg államfők, hadvezérek kapták meg. Több magyar uralkodó részesült ilyen kitüntetésben, például Nagy Lajos és Luxemburgi Zsigmond. A 18 században a királynéknak adták, több Habsburg uralkodó felesége kapott, így a magyarok királynéja, Erzsébet is. A 20. századtól kezdve templomok, kolostorok, kegyhelyek részesülnek ilyen kitüntetésben. VI. Pál pápa a betlehemi Születés-templomnak, a fatimai és a guadalupei kegyhelynek adott aranyrózsát, II. János Pál a czestochowai, a loretói és a lourdes-i Máriakegyhelynek és bazilikának, Ferenc pápa Torinóba vitt aranyrózsát és vitt egy újabbat a fatimai kegyhelynek is.

 

Felállították a biztonsági, beléptető kapukat, valamelyiken mindenkinek át kell mennie. Amit vinni lehet: gyógyszer, szék, esernyő, zászló és ennivaló. Vizes palack csak fél literes kiszerelésben vihető fel a hegyre. Szúró- és vágóeszközt nem engednek be, így nem lehet a résztvevőknél bicska, olló, körömvágó, üveg, gyúlékony anyag és fegyver.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!