Létrehozva: 2019.01.21.

Berobbant az influenzajárvány, tarol a kisgyerekek között a betegség

Egyre több az influenzás beteg Magyarországon. A betegség rendkívül gyorsan terjed a kisgyerekek között, és sok esetben 39 fok feletti lázzal jár. Orvosok szerint egy járvány idején akár minden harmadik gyerek megfertõzõdhet.

Már influenzajárvány van Magyarországon, egyre többen kapják el a súlyos tünetekkel járó betegséget.  A legtöbb óvodás csoportban az első megbetegedés után pár nappal felére csökkent a létszám.  A kisgyerekek többsége csillapíthatatlan, 39 fok feletti lázzal küzd.

A háziorvosok felhívják a figyelmet, hogy az idei járvány a gyerekeket különösen megviseli. Mivel a gyerekközösségekben különösen gyorsan terjed az influenza, arra kérnek minden szülőt, hogy a beteg gyerekek maradjanak otthon.

 „A múlt hét elején volt a csoportban az első megbetegedés, pénteken már csak 10 gyerek jött a csoportból óvodába" –mondta el a % Ripost%-nak egy budapesti óvónő. Hozzátette: több gyermeknek a reggeli órákban még semmi baja nem volt, de napközben annyira felment a lázuk, hogy értesíteni kellett a szülőket.

Az iskolába, óvodába és bölcsődébe  járó gyerekek között terjed a leggyorsabban az influenza. Járvány idején akár minden harmadik gyerek megfertőződhet. Ugyanez az arány a felnőtt lakosság esetén csak tíz az egyhez.   A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán megosztott bejegyzés is a gyerekek veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet. A megszólaló orvos szerint annak ellenére, hogy csak most kezdődött az influenzaszezon, már látszik, hogy sok kisgyereknél okoz szokatlanul erős tüneteket a járvány.

Országszerte már több kórházban is látogatási tilalmat vezettek be. Horvátországban december óta már hét ember halt bele az influenza szövődményeibe.

Az influenzajárvány kezdetét a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt heti jelentésében, szerdán adta hírül. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint január 7. és 13. között 19 300 ember fordult orvoshoz influenza gyanúval. Ez a száma az előző hetinél 75,6 százalékkal több, a járvány egyre gyorsabban terjed. A jelentés szerint a betegek 19,7%-a gyermek, 42,6%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,7%-a, 11,0%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

 

 

Nem lehet már kapni négy komponensű oltóanyagot. A jelentősen megnövekedett kereslet miatt már januárban elfogyott a négykomponensű oltóanyag. A vakcina legközelebb csak a következő oltási szezonban lesz elérhető az oltóanyaggyártó cég tájékoztatása szerint. A korábbi évektől eltérően annyival többen kérték most ezt a típusú oltást, hogy az eleve ötödével nagyobb készlet sem bizonyult elegendőnek. A magyar influenzafigyelő szolgálat adatai szerint a tavalyival ellentétben most az A vírustörzs fertőz, azt mutatták ki a beküldött mintákból is. Mivel a két leggyakoribb A vírustörzset a háromkomponensű oltóanyag is tartalmazza, abból pedig nincs hiány, a négykomponensű utángyártása nem indokolt.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egyre nagyobb a pánik az európai fővárosokban az orosz-ukrán háború miatt

metropol.hu

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

vg.hu

Az OMV olyat vegyészkedett össze, amire mindenki felhúzta a szemöldökét

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa