Létrehozva: 2018.12.15.

Így éljük túl a karácsonyi őrületet!

Minden összejött erre a hétvégére: szombaton munkanap lesz, megérkezik a hó, ráadásul mindenki most akarja még beszerezni az ajándékokat! Ma és holnap megrohamozzák a boltokat, de a közlekedést és parkolást nehezíti a hó és az, hogy ma dolgozzuk le a december 31-i munkanapot.

 

Ezen a hétvégén minden eddiginél nagyobb rohamra számítanak a bevásárlóközpontok és a boltok. Ugyanakkor az ünnepi asztalra valót is igyekeznek mielőbb beszerezni az előrelátók, így a piacokon és élelmiszerüzletekben is csúcsforgalom várható. Ráadásul a szombat munkanap, emiatt hétköznapi nyitvatartással várják a vásárlókat. Akik szabadságot vettek ki, azok napközben járják majd a várost, a többség pedig este és vasárnap rohamozza meg a plázákat és a vásárokat.

A %Ripost% összegyűjtötte, mi várható, mire figyeljünk advent harmadik hétvégéjén, hogyan éljük túl az ezüstvasárnapi őrületet!

Fizetős a parkolás

Szombaton a december 31-i szabadnapot dolgozzuk le, így ez munkanapnak minősül. Ily módon változik a MÁV, a Volán és a BKK menetrend is, de ne feledjük: fizetni kell a parkolásért még akkor is, ha szabadságot kértünk december 15-ére! A parkolók tele lesznek, sokan mennek szombaton is kocsival munkába, ezért érdemes a tömegközlekedést választani a nagyvárosokban.

Havazás és fagy várható

Igazi téli időjárásra, havazásra van kilátás hétvégén, többfelé kifehéredik a táj. Az Időkép előrejelzése szerint szombatra virradóra már sokfelé esik majd a hó, főként délen, délkeleten intenzíven. A téli csapadék meg is marad egy darabig, mert nemcsak hajnalban lesznek mínuszok, napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet.

„Vasárnap inkább már csak keleten eshet eső, havas eső vagy hó, a felhőzet felszakadozik, és később olvadás kezdődik” – tájékoztatta a %Ripost%-ot Varga Sándor, az Időkép meteorológusa. Az Országos Meteorológiai szolgálat hétvégére 15 megyére adott ki figyelmeztetést havazás, illetve hófúvás miatt. Ez a közlekedést is nehezíti, vezessenek óvatosan!

Több idő kell az utazásra

Már péntek este érezhető volt a hazatérő ingázók miatti forgalomnövekedés, hétvégén pedig sokan utaznak el a nagyvárosok vásáraiba, a bevásárlóközpontokba, hipermarketekbe. Vasárnap délután ugyancsak dugó, torlódás várható az autópályákon, ekkor utaznak vissza az ingázók és a diákok.

„Célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a hóviszonyról, időjárásról, gondoskodni a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről” – javasolja a rendőrség. Indulás előtt jól takarítsuk le az autót, tegyük lehetővé a teljes kilátást, mert több balesetet is okozott már, hogy az autós nem látott ki a szélvédőn. Ráadásul ez újabb stresszt okoz.

Sok helyen vasárnap is nyitva lesznek a piacok

A szombati munkanap miatt a vásárcsarnokok nyitvatartása is változik, a Csepeli Piac például reggel 6 és délután 4 között várja a vásárlókat, de ezüst- és aranyvasárnap is nyitva lesz. A Fehérvári úti Vásárcsarnok is nyitva tart egész hétvégén, a Nagybani Piacra is el lehet menni szombaton, még délután is. Vidéken is egész nap nyitva lesznek a piacok szombaton szinte egész nap. Szegeden és Szombathelyen például helyi termelők kapnak lehetőséget arra, hogy bemutassák portékájukat.

 

MENTÕ ÖTLETEK A TÚLÉLÉSHEZ
Makai Gábor klinikai szakpszichológust kértük, adjon néhány mentő ötletet a karácsonyi őrület túléléséhez.
1. Ha el akarjuk kerülni a tömeget, inkább nyitásra vagy zárás előtt egy órával menjünk vásárolni.
2. Ha nem nagy és nehéz ajándékokat akarunk venni, érdemes a tömegközlekedést választani, akkor nem bosszankodunk a sok mazsola és a parkolási nehézség miatt. Az is jó taktika, ha az ingyenes P+R parkolóban hagyjuk a kocsit, metróval gyorsabban célhoz érünk. Ezen a hétvégén jár a 3-as metró is Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között.
3. Ha lehet, a gyerekeket bízzuk inkább rokonokra, nélkülük egyszerűbben boldogulunk.
4. Gyorsabban végzünk, ha bevásárlólistával indulunk útnak. Megéri még otthon átgondolni, mit is szeretnénk venni. Ez a pénztárcánknak is jót tesz.
5. A tömegiszony egy kis odafigyeléssel, önterápiával könnyen leküzdhető. Célszerű tudatosan és határozottan kezelni az esetleges félelmeinket, megerősíteni magunkat abban, hogy az irányítás a mi kezünkben van.
6. Segít, ha megnyugtató zenét hallgatunk vezetés és akár vásárlás közben is, utóbbi esetben persze fülhallgatóval.
7. Még mindig sok ajándéknak való megrendelhető interneten, amit ezen a hétvégén rendelünk belföldön, karácsonyig még várhatóan házhoz jön. Sokkal kényelmesebb a meleg szobából kattintgatva válogatni és rendelni, megússzuk a parkolást és cipekedést is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

life.hu

Születési virágok: mindenkinek van egy, ami a személyiségéről árulkodik

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria