Létrehozva: 2018.07.27.

Kritikus fordulat a budapesti patkányinvázió ügyében

Végre véget ért az átmeneti idõszak, megint van központi, ingyenes patkányirtás Budapesten - ám lehet, hogy a háromhetes átmeneti idõszak jóvátehetetlen károkat okozott. Kritikussá vált a patkányhelyzet a fõvárosban, rengeteg a bejelentés, szabályos patkányinvázió van egyes kerületekben.

Annyi a bejelentés, hogy nem győzi a fővárosi patkányirtásért felelős új cég, az RNBH Konzorcium:

Megduplázták a tervezett létszámot és autóparkot, de még így is csak a jövő hét második felére tudják utolérni magukat, már csak akkorra tudnak kimenni a friss bejelentésekre – tudta meg a %Ripost%

 

Nagy baj, hogy három hét kimaradt

A fővárosban ezt a munkát eddig, 47 éven át a Bábolna Bio Kft. végezte el – egészen június 30-ig. Ám az új pályázaton nem ők nyertek. A Bábolna Bio megpanaszolta a június 25-én befejeződött pályázati eljárást, így a nyertes új cég július 1-jétől nem tudta átvenni az irtási feladatokat.

A főváros a jogi viták végén viharos gyorsasággal szerződést kötött az új céggel, az RNBH Konzorciummal, de ők csak hétfőtől tudták megkezdeni az irtást, vagyis három hétig elmaradt a központi patkányirtás.

A sietséget mi sem jellemzi jobban, minthogy az első gyorsan kiadott fővárosi közleményben a bejelentés e-mail címe helytelenül szerepelt, így az a teljes sajtóban helytelenül jelent meg.

A helyes cím: [email protected].

 

A rendszeres irtás hiánya miatt a lakossági panaszok száma a másfélszeresére emelkedett, sokfelé patkányinvázió van Budapesten. Egy hónap alatt irtás nélkül akár meg is hússzorozódhat az patkányállomány a szakemberek szerint.

Rohangálnak a kertekben

A %Ripost% számolt be arról a 15 éves kislányról, aki tavaly körbejárta a házuk környékét a 18. kerületben, hogy aláírást gyűjtsön a patkányirtásra. Petrikovics Hanna több támogatót is szerzett, levelet írt a kerületi polgármesternek.

Hiába jött ki párszor az irtócég, a rágcsálók a mai napig rohangálnak a kertünkben. Legutóbb hétvégén sikerült lefotóznom kettőt is! –

mondta a %Ripost%-nak Hanna, aki úgy tudja, hogy a környéken másoknál már a csatorna műanyagcsövét is elrágta.

 

A 17. kerületben, a Bakancsos utcai buszmegállóban is láttak egy óriási patkányt, a szemtanú le is fotózta a döglött állatot.

Utoljára 60 éve láttam patkányt a városban, most megint. Szerintem köze van ahhoz is, hogy többet szemetelnek az emberek. Már az ablakból is kidobálják a maradék ételeket, csoda, hogy elszaporodtak ezek a kártevők?

– reagált Andrea, aki szerint Pestszentlőrincen, a piacon is rohangálnak a patkányok.

 

A Kőbánya-Kispesti buszpályaudvarnál videóztak le szerdán egy patkányt, az állat szinte ugrált a fűben.

Először nem is tudtam, hogy mi az, azért vettem elő a telefont. Amikor az állat előbújt a nagy fűből, akkor láttam, hogy az egy méretes patkány.

– írta a videóhoz István a 19. kerületből, aki a 148-as busz induló megállójánál látta a jószágot.

 

Békésmegyeren a kerület próbálkozott

Elsőként a %Ripos% írt arról, hogy Békásmegyeren a Madzsar József utcában a zajvédő falba patkányok telepedtek le. Az állatok ki-be járnak a falba fúrt járatokból, az utcákon szaladgálnak, nem riasztja el őket az ember közelsége.

Molnár Vanda a két és fél éves kisfiával lakik az utcában és a tetőablakot sem tudja kinyitni, mert fél, hogy a lakásba is bemásznak a patkányok. Az anyuka sokáig tehetetlen volt, mert nem működött az ingyenes patkányirtás. -

Végül múlt pénteken jött ki egy férfi. Megerősített, hogy itt van a gócpont és mérget helyezett el. Azt mondta, hogy 3-10 napon belül látható lesz az eredmény. Egyelőre tetemet még nem láttam, viszont vígan futkározó patkányokat folyamatosan

- mondta a %Ripost%-nak Vanda. A %Ripost% úgy tudja, hogy ez még nem a fővárosi cég lehetett, hanem a III. kerület maga próbált intézkedni, mert nem tudták kivárni a jogi hercehurca végét.

 

Csak jövő hétre tudják vállalni az irtást

Civilként felhívtuk az RNBH Konzorciumot, az új fővárosi patkányirtó céget. Egy udvarias női hang minden kérdésünkre válaszolt. Elmondta, hogy e-mailt kell írni a cégnek, ahol szerepelnie kell a címnek, a bejelentő telefonszámának és egy rövid leírásnak arról, hogy hol láttak patkányt. A nő azt is elmondta, hogy bár azt vállalták, hogy a bejelentéstől számítva 24-48 órán belül kimennek a megadott címre, ezt most nem tudják teljesíteni, mert a fővárosban annyira elszaporodtak a patkányok az elmúlt hetekben, hogy a kollégák túlterheltek, nem győzik az irtást.

Ezt a cég képviselője hivatalosan is megerősítette a %Ripost%-nak. Az RNBH Konzorcium más kártevők irtásával is foglalkozik, a patkányirtás ügyében illetékes képviselője, Reizinger Mátyás azt mondta:

Bár a fővárossal kötött szerződésben 24 órás reakcióidő van kikötve, a 23 napos irtásmentes időszak alatt annyira megsokszorozódott a patkányok száma, hogy ez most lehetetlen feladat. Eddig 700 bejelentés érkezett. Megkétszerezzük a gépjármű- és alkalmazotti állományunkat, de a felhalmozódott bejelentéseket csak jövő hét végére tudjuk ellátni

– mondta el lapunknak a szakember, aki a lakosság türelmét és megértését kéri.

 

Dobozcsapdával irtanak

Az új cég technológiája hasonló az elődjükéhez: a kulccsal zárható patkányetető dobozcsapdába mérget raknak. A ládába, illetve szerelvénybe elvileg macska vagy más állat nem tud bejutni. Az új cég más, kombinált hatóanyagot használ, képviselőjük szerint a patkányok elszaporodásának az is oka, hogy az előző cég évtizedek óta ugyanazt a mérget használja, ami már nem elég hatékony.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók