tóth gabi
Már megint azzal van bajuk az angoloknak, hogy nálunk tömik a libát és a kacsát. Lemondjunk a libamájról?
Fellángolt a liba- és kacsamájháború: Nagy-Britannia azt tervezi, hogy betiltja a libamáj importját az Európai Unióból arra hivatkozva, hogy a kacsák és libák tömése – amitől szép hízott májuk lesz – állatkínzás.
Ideje betiltanunk ezt az idejét múlt gyakorlatot -
mondta Henry Smith konzervatív parlamenti képviselő.
Emlékezetes: néhány éve valóságos hadjáratot indítottak a magyar libatartás ellen, hogy kiszorítsák az európai piacról a magyar árut.
- A kijelentés sértő nemcsak a magyarokra, hanem mindazokra az országokra, ahol a libamáj a gasztronómiai kultúra része, mint például Franciaország vagy Bulgária – mondta a %Ripost%-nak dr. Csorba Attila, a Magyar Baromfi Terméktanács Elnöke.
– Ráadásul álszent dolog, hiszen az angol konyhában nincs libamáj, de ha egy francia vagy magyar vendéglős szeretné étlapon tartani hazája egyik legfinomabb csemegéjét, nem teheti meg.
Ha a magyar gazdaságok kevesebb libamájat vihetnek külföldre, akkor a hazai piacon valószínűleg csökken majd az ára, de még így sem valószínű, hogy a hétköznapi menü része lesz. A hízott libamáj kilója most 17-18 ezer forint között van – igaz, sokszor csak kis mennyiség kell, hogy megízesítse az ételt.