4 éve

Veszélyes kórokozó jelent meg Szentesen, vészhelyzet alakult ki

A napokban újra az emberre is veszélyes lépfene tizedelt meg egy juhállományt a Csongrád megyei Szentes határában.

Szerző Ripost

A szörnyű járvány okozására is alkalmas baktérium megjelenését szerencsére már rögtön az első elpusztult állatnál jelezte a gazda a helyi állatorvosnak, éppen ezért sikerült megfékezni a betegség terjedését. A környékbeli állattenyésztők azt mondják, szerencsére csak egy állományt érintett a fertőzés.

A hír hallatán aggódni kezdtem. Bár én csirkehúst eszem, de ha jól tudom, ez a betegség a levegőben is terjed – mondta Juci néni a szentesi hentestől kilépve.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriu­ma megerősítette, hogy lépfene miatt hullott el hirtelen két juh. Több állatnál nem jelentkeztek tünetek.

A járási főállatorvos elrendelte a zárlatot, és megkezdték az állatok antibiotikumos gyógykezelését. A tüneteket nem mutató juhok beoltása folyamatban van. A fertőzött területet elkerítették – közölte a Nébih, majd hozzátették: a betegség leghosszabb lappangási ideje 20 nap, ezért az állományra elrendelt megfigyelési időszak is ennek megfelelő.

A környékbelieket persze, nem hagyták hidegen az aggasztó hírek. Abban bíznak, hogy tényleg időben sikerült megállítani a betegséget.  A területet belvíz borítja, emiatt kerülhetett felszínre az elásott tetemekből a baktérium spórája.

A szakértő szerint az ellenálló kórokozó régebbi is lehet.

A második világháború előtt a lépfene nagyon gyakori volt. Elképzelhető, hogy a háború előtti időszakban elpusztult állatok maradványai okozhatják a jelenlegi problémát – árulta el dr. Ócsai Lajos járványügyi szakértő a Blikknek. – Ha a bőrön keresztül kerül a szervezetbe, akkor bőr­anthraxról beszélünk. Ez fekélyt okoz. Bélanthraxról beszélünk, ha megesszük a fertőzött állat húsát. Ezt általában későn veszik észre, így halálhoz vezethet. A legveszélyesebb a tüdőanthrax, amikor a spórát belélegezzük, ez halállal végződik – mondta.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!