tóth gabi
Míg a gyártók 4-5 százalékkal adják drágábban a folyékony kenyeret a kereskedõknek, az jóval drágábban kerül a vásárlók kezébe. Ennek oka, hogy a sör alapanyaga kétszer annyiba kerül, mint egy évvel ezelõtt.
Növelték a sörök átadási árát a külföldi tulajdonú, magyarországi sörgyártók és forgalmazók – értesült piaci forrásokból az Agrárszektor. A portál szerint a három legnagyobb hazai sörgyártó vállalat, a Heineken, a Borsodi és a Dreher is 4-5 százalékkal emelte termékei árát. A %Ripost% utánajárt az egykori és a friss áraknak!
Egyre többen vágnak bele a sörfőzésbe, emiatt jelentősen megnőtt az alapanyag, a komló iránti kereslet, ennek árfelhajtó hatása okozza a sördrágulást.
"A folyékony kenyérhez elengedhetetlen komlókészletek nagysága nem változott, a kereslet viszont megugrott. Léteznek olyan komlófajták, mint a Magnum, amelynek kilójáért tavaly 7,2 eurót, azaz nagyjából 2200 forintot kellett fizetni, idén viszont 15 eurót, azaz 4500 forintot kérnek érte!" – tudta meg a %Ripost% Kovács Józseftől, a Legenda Sörfőzde vezetőjétől.
Nemcsak a komló okozza a drágulást, a béremelkedések miatt jelentősen megnőttek a fizetések is
– tájékoztat Kovács József. – "Nemrég egy 200 ezer forintos bér aránylag jó fizetésnek számított a söriparban, ma már lassan a 350 ezer forint is kevés! Ezt pedig áremeléssel lehet kigazdálkodni" – teszi hozzá.
A sör azon termékek egyike, amely leginkább képes tartani az árát a piacokon. A szakértők azt mondják, tíz év alatt alig drágult, ám most jelentős változásra készülhetünk. Főleg a nagyipari, vagyis a világos sörökért kell majd többet fizetnünk. A folyamat tavaly év végén elindult, de mostantól folyamatosan lehet majd érezni a hatását!
Arról, hogy melyik sör mennyivel drágult, illetve, hogy melyik sörfajta ára emelkedett meg a legjobban, és, hogy milyen változást hoz ez a kocsmákban, a keddi %Ripost% napilapban olvashatsz! Keresd az újságárusoknál!