5 éve

Ezt ne ajándékozd karácsonyra semmiképp!

Karácsonykor a gyerekek elszántabban kérlelnek, a szülõk engedékenyebbek, ám hiába a jó szándék és az esetenként szélesre tárt pénztárca, van, amit nem ajánlott a fa alá pakolni. Bármilyen jó ötletnek is tûnik elsõre!

Könyörögnek az állatvédők: senki ne ajándékozzon karácsonykor állatot, mert a kis kedvencek sok családban csak három napig lesznek érdekesek. Ennek ellenére ellepik az állatkereskedéseket az ajándékozni vágyók. Sok üzlettel még telefonon sem tudtunk beszélni, akkora most a forgalmuk. Az idei sláger még mindig a kiskutya, de nagyon sokan keresnek hörcsögöt, degut, nyulat, tengeri malacot és halat, sőt, leguánt is.

Intő jel az örökbefogadási stop

A legtöbb menhely az ünnepekre örökbefogadás-stopot hirdetett, a kisállat kereskedések nagy része pedig igyekszik hangsúlyozni, hogy az állattartás felelősséggel, áldozattal, lemondással jár.

Karácsonykor ugyanis sokkal kevésbé megfontoltak az emberek: nem számolnak azzal, hogy egy kutya 10-15, egy tengeri malac 5-8, egy hörcsög 3-4 évre szól, míg egy teknős – fajtájától függően – akár még a tulajdonosát is túlélheti.

"Évek óta nem adunk örökbe állatot ebben az időszakban, ugyanis csoda, ha tízből két kutya a családban marad. A többit elajándékozzák, elviszik a munkahelyre őrkutyának, visszaviszik a menhelyre vagy kiteszik az utcára. Sokan nem tudják, hogy kutyát kirakni bűncselekmény, két év börtönbüntetés is járhat érte" – figyelmeztet Pataki Gábor, az Állatmentő Liga elnöke.

Hozzáteszi: ilyenkor sok a sértődés, többen csodálkoznak, hogy nem fogadhatnak örökbe. Az interneten karácsony előtt valóságos kutyadömping van. Több olyan hirdetés is megjelent, ami olcsón kínál kiskutyát ajándékba – ezekről sokszor kiderül, hogy nincsenek oltva, betegek vagy nem megfelelő körülmények között tartották.

"Tudni kell, mikor válik elég felelősségteljessé a gyerek ahhoz, hogy kutyája legyen" – mondja Pataki Gábor a %Ripost%-nak.

Tolonganak az élő cukiságokért

Több kereskedő is állítja: az ünnepek előtt megnő a forgalom.

"Nincs konkrét számunk, de körülbelül 60 százalékkal többen keresik a kisállatokat karácsony környékén. Mindig elmondjuk a vásárlóknak, hogy az állattartás nem napokra, hanem évekre szól. Takarítani, etetni, itatni kell a jószágot, illetve kézhez szoktatni, ami sok időt vesz igénybe. Néhányan az ünnep után jönnek rá, hogy nekik nincs is szükségük az állatra. Mi azok közé tartozunk, akik visszaveszik az állatokat" – mondja Anna, az AlphaZoo pénztáros-eladója.

Vajon miért nem veszik vissza az állatokat a legtöbb kereskedésben, és melyek azok a hátulütők, amelyekre csak vásárlás után pár nappal döbbennek rá az emberek? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapsz a pénteki %Ripost% napilapból. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fizetős szexoldalon tűnt fel Molnár Anikó

borsonline.hu

Segítséget kér Csősz Bogi, barátaiért aggódik

hirtv.hu

Debrecenben kampányolnak a beruházás ellen

ripost.hu

"Édesanyám karjaiban halt meg az öcsém" - leszúrták a 19 éves focistát

vg.hu

Magyar film tarol a Netflixen

ripost.hu

Vasvári Vivien mellei el sem férnek a felsőjében

astronet.hu

Ilyen Valentin-napi vacsorára vágynak a csillagjegyek!

ripost.hu

Saját fia miatt kényszerült munkásszállóra az édesanya: "Dohos, büdös, alig jobb, mint az utca"

ripost.hu

Megrázó videó a törökországi pokolból: zokogva kér segítséget a világhírű focilegenda

ripost.hu

Vasvári Vivien mellei el se férnek a fürdőruhájában – szexi fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Február 10.: Erre költik a nyugdíjasok az emelt összeget – Videók!

INSIDER

A békét szorgalmazta Orbán Viktor és azonnali tűzszünetre tett javaslatot

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Nyitrai Zsolt: Már több mint 50 ezren írták alá az agrárpetíciót

INSIDER

Új trend hódít a fiataloknál: divat lett diliházba kerülni

INSIDER

Lövés dördült a Hegyalja utcai villamosmegállónál

INSIDER

Mancs gazdája is Törökországba indult, nyilatkozott a Ripostnak!