5 éve

Félelmetes, mi derült ki a várpalotai vidámparki hintatragédia után

Ne engedjük fel a gyereket az extrém hintákra? Mint megírtuk, megdöbbentõ baleset történt a Várpalotai Napok utolsó elõtti estjén: leszakadt az egyik körhinta karja. Egy nyolcgyerekes család tagjai közül hárman is fenn ültek: az anya és az egyik testvér is kiesett, de õk a fûre estek, így csak könnyen sérültek meg, de a harmadik, a 18 éves fiú a betonra esett. De mi következik az esetbõl?

„Induljon a Banzai!” szöveggel hirdette magát Várpalotán a Banzai nevű forgó kalapácshinta, amelyről egy hiba következtében többen lezuhantak szombat este negyed 7 körül. Szinte sokkot kaptak a Várpalotai Napokon kikapcsolódók, amikor filmbe illő, brutális módon többször is összecsattantak a körhinta karjai, majd lerepültek róla az emberek.

Az útpadkára zuhant a fiú

Egy nyolcgyerekes család több tagja is fent ült a játékon, amikor a szörnyűség történt. A 18 éves M. Krisztofer, valamint édesanyja és testvére is kiesett az ülésből, ők a fűre estek. Krisztofernek viszont nem volt ekkora szerencséje: az útpadkába verte a fejét, ugyanis több méterrel odébb csapódott a földre. A helyszínről összesen négy sérültet szállítottak a veszprémi kórházba. A fiatal fiú súlyos koponyasérülést szenvedett, őt később mentőhelikopterrel Győrbe vitték tovább. Egy fiatal, aki az autók elé esett, nyílt lábszárcsonttörést szenvedett, őt azóta információk szerint kiengedték a kórházból. Még hárman könnyen sérültek meg, köztük egy tízéves gyerek.

Kiderült: a hintának minden engedélye rendben volt, mindössze két éve építették, tehát szinte újnak mondható, és nemrég, június közepén esett át a műszaki felülvizsgálaton. Mégis bekövetkezett a katasztrófa.

De mi következik mindebből? Nincs többé biztonság a vidámparki extrém hintákon? Úgy tűnik, nincs!

Mindig lehetnek rejtett hibák

Júliusban az amerikai Ohióban egy ember meghalt, heten megsérültek, amikor szétesett egy holland gyártású vidámparki játék. A „Tűzgolyót” éppen pár órával korábban vizsgálták meg utoljára, és teljesen rendben lévőnek találták

Soha nem lehet garantálni, hogy az ilyen játékok teljesen biztonságosak, hiszen lehetnek rejtett mechanikai vagy strukturális hibák, amiket szabad szemmel nem lehet látni

– mondta akkor Michael Vartorella főellenőr, hozzátéve: „nagyon komolyan vesszük a munkánkat, az én unokám is felül ezekre a játékokra.”

Lefújták a Várpalotai Napokat

Lapunk éppen akkor ért a helyszínre, amikor a tűzoltók a rendőrök és a polgármester jelenlétében a vidámparki játékot vizsgálták. - "Sokkoló volt hallani, ahogy a polgármester asszony bemondta, hogy vége a rendezvénynek, és mindenki mondjon el egy imát a sérültekért. Én a történtek után értem ide, láttam, ahogy ketten még fent lógnak, őket a barátaik szedték le onnan, mindenki próbált segíteni… Az én unokáim 15 és 16 évesek, biztos nem engedném fel őket ilyenre!" – magyarázta N. János lapunknak.

8 gyerekes család tagja sérült meg súlyosan

A koponyatörést szenvedett 18 éves fiú egy nyolcgyermekes család tagja.

A többiek sokkos állapotban vannak, szegény anyja beszélni is alig tud

- nyilatkozta lapunknak Horváthné Linda, a család egyik rokona.  Az édesanya jelenleg a fiával van Győrben, a kórházban, de a testvérek, köztük egészen kicsik is, az édesapával Veszprémben. Az anyukának a győri szállást, közlekedést már megoldottuk, de nyilván nem tudja ellátni a háztartást – olvasható a közösségi oldalon, ahol bármilyen felajánlást, segítséget elfogadna a nehéz helyzetben lévő család.

Nyomoz a rendőrség

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Muri Enikő látta az esetet

Az énekesnő volt a Várpalotai Napok utolsó előtti fellépője – őt szintén megrendítette, egyben fel is háborította a szörnyű baleset – mint azt Facebook-posztjában közzé is tette.

 

Arról, hogy miért csatolódtak ki a hintán ülők övei, és mit mondott lapunknak a horrorhinta üzemeltetője, valamint mások hogyan úszták meg a szörnyű balesetet, a hétfői %Ripost% napilapban olvashatsz!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!