Létrehozva: 2017.08.20.

Egyre boldogabbak a magyarok

Vége annak, hogy mi vagyunk a panaszkodós nemzet! A legfrissebb összeurópai boldogságfelmérésben a magyarok kétharmada mondta azt, hogy elégedett az életével.

A köztudatban a magyarokról az a kép él, hogy pesszimista, sokat panaszkodó nép, akik sok mindennel elégedetlenek az életükben – az utóbbi idők felmérései azonban alaposan rácáfolnak erre a képre! Az Európai Unió közvélemény-kutatásokért felelős szerve, az Eurobarométer a napokban kiadott kutatása azt mérte, mennyire elégedettek az Unió lakosai az életükkel. Ebből az derül ki, hogy a magyar lakosság 67 százaléka tartozik az elégedettek körébe, és ez az eredmény folyamatos növekedés újabb állomása. 2016-hoz képest is egy százalékkal nőtt a boldogok tábora, elsősorban annak köszönhetően, hogy egyre ígéretesebbnek találjuk a magyar gazdaságot.

 

Mitől vagyunk boldogok?

A megkérdezett magyarok 11 százaléka vallotta azt, hogy nagyon elégedett, a legnépesebb pedig az „inkább elégedettek” tábora: 56 százalék. A legkevesebben azok vannak, akik azt mondták, egyáltalán nem elégedettek az életükkel: 9 százalék. A legnagyobb javulás az ország gazdasági helyzetének megítélésében látszik: +9 százalékos tavalyhoz képest, valamint a személyes munkaügyi helyzet – ebben is 9 százalékos a javulás. De nagyobb, 4 százalékos előrelépést hozott tavalyhoz képest a foglalkoztatottság megítélése is. Ezek a tényezők járultak hozzá elsősorban a magyarok elégedettségéhez.

 

Mi miatt aggódunk?

A felmérés szerint a belföldi témakörökben Magyarországon a legtöbben az egészségügy állapotára panaszkodnak, míg a világszintű események közül a legtöbb magyart a migránsválság aggasztja. Ezzel szemben a munkanélküliség nálunk jóval kevesebb ember boldogságát rontja el, mint például Spanyolországban vagy Olaszországban.

Európa legboldogabbjai egyébként a dánok, ott a lakosság majdnem egésze, 98 százaléka válaszolta azt, hogy elégedett az életével. A legkeserűbb viszont a görögök élete, ott a lakosságnak a fele sem elégedett az életével (41 százalék).

 

A világranglistán is jövünk fel

Nem csak az EU méri az emberek elégedettségét: az ENSZ is minden évben kiadja a Világ Boldogsága Jelentést, amelyet a boldogság világnapján, március 20-án tesznek közzé. Legutóbb 155 országban mérték az ENSZ szakemberei, mennyire boldogak a lakosok. 2017-ben ezen a listán a 75. helyig kúsztunk fel – egy évvel korábban még csak 91-ek voltunk. A rangsort egyébként Norvégia, Dánia és  Izland vezeti.

Ennek a jelentésnek a készítői elsősorban azt veszik figyelembe, hogy mennyi az egy főre jutó GDP és a várható élettartam a vizsgált országokban, de ezt kiegészítik a lakosok személyes véleményével is. A megkérdezettek tízes skálán értékelték, hogy mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek és mennyire gondolják nagylelkűnek magukat.

 

A magyarok a friss eredmények alapján bíznak egymásban: a legtöbben azt válaszolták, hogy baj esetén biztos lesz, aki támogatja őket. Ebben a kérdésben tapasztalható a legnagyobb pozitív változás 2016-hoz képest, vagyis sokkal inkább hiszünk egymásban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem fogja kitalálni, hol van ez a vakítóan fehér homokos strand - képek

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

mandiner.hu

Elittársaságba került Magyarország, már most teljes a siker

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

ripost.hu

„Ő volt az első rock and roll gitáristen” - Zokogva közölte családja, elhunyt a Grammy-díjas zenész

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki