5 éve

Borzasztó dolog történt Balatonlellén, felelőtlenség okozhatta a tragédiát

Akár örök életére lebénulhat az a 17 éves fiú aki sekély vízbe ugrott fejest a Balatonba.

A fiúnál mozgás- és érzészavar is kialakult, de amennyiben a gerincvelő is sérült, akár maradandó bénulása is lehet.

Nem a partról vagy a stégről ugrott a vízparton nyaraló fiatalember, hanem a vízben volt, és egy úszógumit akart átugrani. A drámai balesethez a Magyar Gyermekmentő Alapítvány balatonlellei egységét is riasztották, akik sajnos évről évre találkoznak hasonló esetekkel – ezért is tartották fontosnak, hogy beszámoljanak hivatalos Facebook-oldalukon az esetről.

Balatonlellei egységünk 7 riasztása közül annak a 17 éves fiúnak az esetét szeretnénk kiemelni, akinek mozgás- és érzészavara is kialakult, miután sekély vízbe ugrott fejest. A déli parton sokáig nem mélyül a víz, ezért itt különösen veszélyes a fejesugrás. Sajnos évről évre találkozunk hasonló esetekkel, mely a gerincvelő sérülése ­miatt maradandó bénulással járhat – írták.

Dr. Gesztes Éva, az alapítvány szakmai igazgatója a Blikknek elmondta nekik mit kell tenniük ilyen esetben.

Nagyon fontos, hogy a nyaki gerincet és a teljes gerincoszlopot stabilizáljuk, lehetőség szerint egyáltalán ne mozgassuk a beteget. A kocsihoz is kizárólag nyakrögzítéssel, fejrögzítéssel, gerincágyon vihető. Így történt Balatonlellén is: a 17 éves fiúhoz a mentőautókon kívül helikopter is érkezett, így szállították az illetékes kórházba - mondta a szakmai vezető.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!