tóth gabi
Most lehet a legolcsóbban kapni a paradicsomot és a paprikát, úgyhogy ezer forintból egy négytagú család is jóllakhat lecsóval. A Ripost utánajárt, hol mennyiért lehet hozzájutni a népszerû étel két alapanyagához a fõvárosban és vidéken. Megkérdeztük azt is, ki hogyan szereti a lecsót - mert az biztos, hogy nincs két család, ahol ugyanúgy készítenék!
Szatyorszámra hordták tegnap reggel a paprikát és a paradicsomot a vásárlók a budapesti Lehel Csarnokban.
"Két héttel ezelőtt még dupla ennyi volt az ára, mióta lement, azóta viszik, mint a cukrot" – mondja Szendrei György zöldségárus. - "Legjobban a lecsópaprika fogy, ami lényegében TV paprika, csak ez kisebb, vékonyabb, így olcsóbb is."
"Nálam a lecsópaprikát viszik most nagyon, de a koktélparadicsom is fogy, mert a kisgyerekek azt szeretik! Viszik a hosszúkás paradicsomot is enni, aminek nincs leve és magja, de az nem lecsóba való" – tájékoztat Gulyás Gábor, aki szintén nagy lecsórajongó. - "Én nem tudom megfőzni, csak elfogyasztom. A feleségem szokta elkészíteni az édesanyja receptje alapján. Szalonnát, virslit rak bele, szerencsére elég gyakran csinál a szezonban! Télire is szoktunk elrakni, amikor elkezdődik a befőzési szezon."
Stabil, kiemelkedő szezon az idei, hiszen eddig nem történt súlyosabb időjárási vagy növényvédelmi probléma. Tavaly sokkal több eső volt, ezért is volt rosszabb évünk a paradicsom és a paprika szempontjából, de az idei remek év
– mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a %Ripost%-nak.
Fördős Zé nagy lecsósnak vallja magát, két isteni receptre is esküszik, amit megoszt lapunk olvasóival.
"A rizses lecsó a kedvencem, de szoktam készíteni például tökkel, patisszonnal, tojással. Veszek négy szép, ropogós, friss paprikát, kicsumázom, nagy darabokra vágom, majd jól lepirítom, amíg a héja itt-ott barnulni kezd! Rádobok egy közepes fej hagymát kockákra vágva, éppen csak üvegesre pirítom. Jöhet bele négy szép, nagy, lédús paradicsom felkockázva. Ha rizzsel készítem, adok hozzá egy maréknyit, és felöntöm egy kevés vízzel. Ezután mehetnek bele a fűszerek: egy csapott teáskanálnyi pirospaprika, egy kis őrölt kömény, só, bors, kevéske majoránna. Addig kell rotyogtatnunk, amíg a rizs megpuhul. Friss fehér kenyérrel tálalva a legjobb étel a világon!"
A paprika és paradicsom árakat és további lecsótippeket a mai %Ripost%-ban találsz!