5 éve

Jó hír a piacról: ennyire olcsó lesz a sárgabarack

Még két-három hét van a fõszezonig, de már kapható magyar málna és sárgabarack a piacokon. Idén jobb ára lesz a málnának és a kajszinak is, végre lehet befõzni.

"Az első hírekkel ellentétben a fagy nem tett nagy kárt a baracktermésben, így idén, ha csak nem jön még szélsőséges időjárás, viszonylag jó termés várható. Számításaim szerint a kajszi kilónkénti ára 150-500 forint körülire is lemegy" – mondja Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A %Ripost% a budapesti Vásárcsarnokban 350-800 forintos áron talált sárgabarackot attól függően, mennyire puha és nagyszemű a gyümölcs.

Már keresik a korai barackot, de az íze és az állaga még nem az igazi, egy-két hetet várnunk kell az illatosabb fajtára

- mondja Schulné Éva

 

Nagyon szeretem a sárgabarackot, de megvárom a főszezont, akkor már olcsóbb és finomabb lesz

- véli Csiszár Sándorné.

Kuti Anna és Héber Gábor kevésbé bízik a korai barackban, ők is kivárják, amíg teremni kezd a legédesebb, legízletesebb fajta.

Tóth Nándor még külföldi málnát árul:

"Nálam most még 1980 forintért áruljuk a málna kilóját, de már egyre többen keresik. Úgy vélem, ezer forintra is lemehet az ár szezonban."

Mint minden évben, most is a „gutaütés betegségtől” tartanak a sárgabarack termelők.
Valamilyen mértékű tőpusztulást sajnos minden évben elszenved a barack, ami a gutaütés nevű betegségnek az oka. Mértéke sok tényezőtől függ, például az időjárástól, a tápanyagellátás szintjétől vagy a kórokozóktól. Tavaly 15-20 százalékos pusztulást okozott – magyarázza Ledó Ferenc, a Terméktanács elnöke.

Nem szökik az egekbe a málna ára sem!

A málna is csalogatóan piroslik néhány pulton, de a szezonjára szintén várnunk kell még egy-két hetet. Most 1500-2000 forintért lehet kapni, de sok helyen kisebb tálcákba mérik ki, ezeket 350-400 forintért kínálják.

"Főleg Somogy megyében termelnek málnát, ahonnan a termés nagy részét külföldre adják el, így a piacokra nem sok hazai jut. Főszezonban több málnánk lesz" – ígéri Pázmándi Lászlóné gyümölcsárus.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!