5 éve

Lesz olcsóbb is az aranyárban mért eper

Hívogatóan kacsintgatnak az eperszemek a piacok standjairól, mi több, az országutak szélén is kinyitottak az árusok. Ám az árak szemtelenül magasak, ráadásul a magyar kerül másfél-kétszer többe! A görög eper kilójáért ezer, a magyarért két-háromezer forintot is elkérnek, aranyárban mérik, pedig még az íze sem olyan, mint szezonban.

Alaposan a pénztárcájuk mélyére kell nyúlniuk azoknak, akik már most epret szeretnének enni, a %Ripost% elképesztő árakkal találkozott a piacokon és az utak szélén. A Hatvan és Jászberény közötti út mentén 2500 forintért kínálták a melegházi termést.

A szabadföldi termés egyik fele mifelénk elfagyott, a másik felét most elviszi, megrohasztja az eső, nem tudjuk olcsóbban adni

– magyarázkodott az árus. A fővárosi Lehel csarnokban, az óbudai piacon és a Vásárcsarnokban bőségesen kínáltak epret, utóbbi helyen volt a legolcsóbb, de ott is legalább 1800 forintot kérnek érte. Találkoztunk 1980, 2180, sőt 2980 forintos árral is. Ennek ellenére voltak vásárlók, igaz, nem sokan, és inkább dekára kérték a gyümölcsöt, semmint kilószám.A bevásárlóközpontokban, zöldségeseknél inkább a görög és spanyol epret kínálják közel ezer forintos áron. Az íze messze nem olyan, mint a magyaré, és kényszerérett, de olcsóbb.


Ahogy elkezd érni a szabadföldi, úgy csökkenhetnek az árak. Az eper minőségét elárulja az illata: aki biztosra akar menni, az szagoljon bele – világosított fel Csizmadia György, a Gyümölcsszövetség elnöke. A termelők szerint két hét múlva már olcsóbban juthatunk földieperhez, addig is aranyárban mérik az epret.

Arról, hogy mit mondtak az árusok az eprek árairól, bővebben a keddi %Ripost% napilapban olvashatsz!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!