5 éve

Gyilkos tél: letarolta az áprilisi hó a virágokat, gyümölcsfákat

Rengeteg kiskertet, gyümölcsöst tett tönkre a télies áprilisi idõjárás, de a piacokra termelõ gazdák is kétségbeestek. Egyelõre csupán reménykedni tudnak, hogy nem fagyott el mindenük - ráadásul a hó a legrosszabbkor, virágzáskor csapott le. Egy-két hét múlva derül ki, mekkora károkat okozott az idõjárás - de biztosan drágább lesz a zöldség és a gyümölcs!

"Régóta szakmabeli vagyok, de a virágzások kezdetekor ilyen időjárást még nem tapasztaltam" – kezdte dr. Szent-Miklóssy Ferenc, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke a %Ripost%-nak. Nem elég, hogy húsvét után erős hideg jött, még a hó, havas eső és az erős szél is tetézte a bajt.

Még nem lehet tudni, mekkora drágulást okoz az időjárás, de biztosan lesznek áremelkedések. Mint a %Ripost% is megírta, a kemény tél miatt az importgyümölcs és zöldség is nagyon drága volt, így alig vártuk, hogy végre megjelenjen a piacokon az olcsó magyar termés. Az áprilisi tél miatt úgy tűnik, hiába várjuk az áresést…

A zöldségek helyzete viszont még úgy-ahogy menthető! Arról, hogy a gazdák mit tehetnek, és mely termények vannak a legnagyobb veszélyben, a %Ripost% pénteki számában bővebb információt találsz!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!