kulcsár edina
A fõváros egyik piacának húspultjairól undorító dolgokat adtak el. Az áru jelentõs része emberi fogyasztásra alkalmatlan volt.
Elképesztő állapotokat tárt fel a TV2 Tények című műsora az egyik legnagyobb fővárosi piacon. Különféle hústermékeket vásároltak több húspultnál is, és a már eleve gyanúsnak kinéző, nyálkás, büdös árut rögtön hűtőládába tették, majd elvitték kivizsgálásra egy laboratóriumba.
Kiderült: a piacon eladott áru jelentős része emberi fogyasztásra alkalmatlan.
- ilyen árut kaptak a pultokon. A bevizsgáltatott áru több mint felével komoly gondok voltak.
Ezt maximum egy kutyának javasolnám fogyasztásra
- mondta az egyik mintára a Tényeknek Szigeti Tamás mikrobiológus. Az egyik sertéshús már a piacra kerülésekor szennyezett volt a benne lévő baktériummennyiség alapján.
A tizenegy mintából négyben például kívülről bekerült fekália jelenlétére utaló e-coli baktériumokat találtak, a megengedett mennyiség sokszorosa volt jelen - az egyik esetben például a határérték 22-szerese.
Ez a csirkéből, vagy az azt bontó ember kezéről kerülhetett bele
- mondta.
Darált húst nyílt pulton nem szabad kinn hagyni és úgy árulni, mert a nagy felület miatt hatalmas a fertőzésveszély. Vagy frissen kell darálni, vagy habtálcán, lefóliázva szabad tartani
- tette hozzá. A szürke hús eleve gyanús, és ha lila lámpával világítják meg, azzal "elfedik" a romlásra utaló jeleket, így érdemes kézben is megvizsgálni.
Gyanús kinézetű büdös húst eleve nem szabad megvásárolni, és ha piacon veszünk húst, mindig tanácsos otthon forró vízzel megmosni - tanácsolja a szakember.