Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.24.

Mentális betegségéről vallott a szépségkirálynő: „Elfelejtem, mit kellene csinálnom”

A szépségkirálynőnek barátai hívták fel a figyelmét mentális betegségére. Jázmin Viktória viszont már el sem tudja képzelni máshogy az életét.

Jázmin Viktória közösségi oldalán osztott meg képeket arról, hogy milyen az élet ADHD-val. A Ripost kérdéseire válaszolva elmondta, hogy hivatalos orvosi diagnózisa ugyan nincs róla, de közeli barátai közül többen is küzdenek ezzel a betegséggel. Ők hívták fel a figyelmét rá, ahogy felismerték rajta a tüneteket. Nem is szeretne pszichiáterhez menni, mert az egy hosszú procedúra, és gyógyszereket sem szeretne. Megszokta már, nem tudja máshogy elképzelni az életét. Még úgy sem, hogy sokszor előfordul, hogy teljesen máshol jár az agya, mint ahol kellene.

Jázmin Viktória 20221108_Fekete_Parduc_2_mozipremier_007
Bár nincs szakorvosi diagnózisa, Jázmin Viktória barátai szerint ADHD-val küzd (Fotó: Markovics Gábor)

Nekem ez a normális. Az a normális, amikor száz fajta témáról gondolkozok folyamatosan. Például most is amikor beszélek, már gondolatban arrébb járok. Van, hogy abban a pillanatban nem tudok ott lenni, mert más van a fejemben.

— mondta a szépségkirálynő.

ADHD, a koncentráció és rendszer hiánya

A szépségkirálynőnek a legnagyobb problémát a rendszer és a koncentráció hiánya okozza, és az, hogy rendszeresen elfelejt dolgokat. Ez például rendkívül megnehezíti számára az olvasást. Ezenfelül a pakolás az, ami nagy kihívás számára, például előfordul, hogy képtelen kipakolni a bőröndjeit:

Nekem muszáj reggel listát készítenem, hogy mi mindent kell megcsinálnom, és muszáj ugyanabban a rendben megcsinálnom, különben ki fogok akadni, hogy nem úgy csináltam.

„De ilyenkor jön az, hogy elfelejtem, mit kellene csinálnom, és akkor estére akadok ki magamon, hogy nem csináltam meg. Az olvasást pedig tréningként kezelem már. Mert néha azon kapom magam, hogy elolvastam egy oldalt, de mégsem.

Divat a mentális betegség

Ő maga is sokszor szembesült azzal, hogy mostanában divatnak számít, hogy valakinek mentális betegsége legyen. Ezzel pedig azoknak ártanak, akik tényleg szenvednek ezekkel a problémákkal. Mert így azt látják, hogy mások sokkal könnyebben küzdenek meg vele, és velük valami baj van:

Ez nem vicc. Én régen nagyon szorongtam, és akkor mindenki viccelődött vele, hogy persze, én is depressziós vagyok. Nem vagy az. 

Ezekkel vigyázni kell, mert azok, akiknek tényleg van valamilyen mentális betegsége, azoknak nem könnyű.

Mert ez a mindennapokba szól bele. Valaki fel tud kelni rögtön az ágyból, megcsinálja a dolgait, elmegy munkába, utána megy el a barátaival. Aztán, aki valamivel együtt él, lehet, hogy nem tud felkelni két órán keresztül az ágyból, és alig bírja megmosni a fogát.

Jázmin Viktória szerint a tanárok is ignorálják a problémát

Elmondása szerint gyerekkorában egyáltalán nem foglalkoztak azzal, hogy valami probléma lehet vele, csak lustának gondolták. Sosem volt képes arra, hogy olyan dolgokat csináljon, amik nem érdeklik, és értelmét sem látta annak, hogy ilyenekkel foglalkozzon. Jázmin Viktória Miss Universe Hungary-győztes szerint a tanárok hozzáállása mostanra sem változott. Azt látja öccsei iskolájában is, hogy a tanárokat nem is érdeklik ezek a problémák. Szerinte sokan azt sem is tudják, mire kellene figyelniük. Sőt, véleménye szerint a mai napig viccként vannak kezelve az iskolákban a mentális betegségek:

A tanárok nem figyelnek oda. 

A legnagyobb probléma, hogy rengeteg gyerek depressziós, és ez viccként van feltüntetve az iskolában, vagy azt mondják, hogy akkor mindenki az.

Az információhiány miatt nem foglalkoznak vele, és azt sem tudják, hogy mivel kellene.

Mi is az az ADHD?

Az ADHD egy veleszületett neurológiai rendellenesség, más néven figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar. Legjellemzőbb tünete a figyelemzavar, a feledékenység, és a gyenge impulzuskontroll. Emellett gyakori még a hiperaktivitás. Gyakran tévesztik össze a lustasággal. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek