kulcsár edina
Egyes tévéműsorokban szokás azzal borzolni a nézők kedélyét, hogy rovarokkal etetik a játékosokat. Ennek ellenére a szakértő szerint egyre nagyobb trend a rovarevés!
Pintér Richárd élelmiszermérnökként végzett, majd az emelt szint befejezése után egy olyan témát keresett, ami aktuális és kellően innovatív. Így kezdett el foglalkozni a rovarok fogyasztásával. A szakértő elárulta, milyen sok ehető rovarfaj létezik.
"A kutatásom előtt nem kóstoltam ilyeneket, de aztán jó néhány fajt kipróbáltam, hogy tudjam, miről kutatok. 2016-ban kezdtem ezzel foglalkozni, de akkor ez a téma instabil lábakon állt Európában; nem volt rá engedély. Viszont volt egy korábbi kikötés, miszerint ha 1997 előtt valahol volt fogyasztási szokása az ehető rovaroknak, akkor ott működhet. Ennek ellenére majdnem 2400 ehető rovarfajt listáztak a kutatók" – kezdte a hot! magazinnak Richárd.
Az, hogy melyik faj ehető, több tényezőtől is függ. De az sem mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk őket.
"Nem lehet mérgező az állat, nem lehet semmilyen egészségi kára, sem olyan része, ami fogyasztásra nem alkalmas. Ezek lehetnek szőrök, csápok vagy szúrós szervek."
Egyik rovart sem javasolnám nyers fogyasztásra, egészségi szempontból sem ajánlott.
"Megfelelő hőkezelés (ami lehet magasnyomású kezelés vagy hosszan tartó fagyasztás is) vagy valamilyen csíragátló is olyan formába hozhatja a rovart, hogy a fogyasztása nem okoz problémát."
Sokan ódzkodnak attól, hogy rovarokat egyenek, pedig megfelelően feldolgozva még jó ízük is lehet. Ám olyan is akad köztük, amelyik semmilyen különleges élményt nem jelent az ízlelőbimbóknak.
"Az ízvilág több tényezőtől függ: a rovar fajától, a fejlettségi szakaszától, attól, hogy milyen tartási körülmények között nevelték, a legjobban pedig a feldolgozottságtól. A rántott csirkének is más íze van, mint a húslevesben főtt csirkének. Alapesetben a tücsök ízét olajos magvak keverékeként jellemezhetjük (nekem általában a pisztácia és a mogyoró keveréke ugrik be róla), a szárított lisztbogárnak pedig semleges az ízvilága" – árulta el a szakértő.
Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend az emberek körében a rovarfogyasztás, ez a trend pedig folyamatosan erősödik.
"Abszolút beleillik a jövő trendjeibe a rovarfogyasztás, de nem hiszem, hogy hétköznapi fogyasztási cikké válik majd. Inkább prémium kategóriában jelenik meg, mivel elég drágák az élelmiszercélú rovartermékek. A trend jellege azonban már ma abszolút észlelhető. A szusival volt hasonló a helyzet: harminc évvel ezelőtt nem volt túl jellemző, hogy nyers halat fogyasztottunk savanyú rizsben, most pedig könnyen hozzá lehet jutni bármelyik megyeszékhelyen."
A homár is az ízeltlábúak közé tartozik, mára pedig prémium csemege lett. Ez azonban nem mindig volt így!
"Körülbelül százötven évvel ezelőtt Amerikában ez volt a rabok étele. Ma már kicsit furcsa, hogy prémium homárt kaptak a rabok. Ugyanez a helyzet a rovarokkal: Ázsiában főként a szegényebb rétegek eledeleként tekintenek a rovarokra, emellett viszont a nyugat-európai piacon, a prémium delikátok polcain is megtalálhatók nagyjából ugyanezek az állatok."