Létrehozva: 2024.02.14.
Módosítva: 2024.02.14.

A Szuperfegyver-ügy, egy terv a világűr meghódítására

Filmbe illő történet a valóságból

Gerald Bull kanadai mérnök szenvedélyesen rajongott a nagy hatótávolságú tüzérségi ágyúk iránt, olyannyira, hogy elhatározta, elkészít egy valódi szuperfegyvert, ami képes az űrbe lőni, de maga sem számított arra mi fog következni ebből.

Gerald Bull és a szuperfegyver prototípusa
Gerald Bull és a szuperfegyver prototípusa

Bull már az 1960-as évek óta dolgozott az Egyesült Államok kormányának, de pénzügyi támogatás híján fegyverkereskedelembe fogott. Később, a támogatás hiánya és jogi ügyei miatt Belgiumban folytatta pályafutását, ahol Szadám Huszéin iraki elnök kérésére és finanszírozására elkezdett dolgozni Irak űrprogramján, a Babilon Projekten.

Bull megörülve a lehetőségnek elkészítette ágyújának kicsinyített prototípusát, az úgynevezett "Baby Babilont". Azonban mielőtt folytathatta volna szuperfegyverének készítését, Bullt lakása előtt lelőtték. A tettes a mai napig ismeretlen, feltételezések szerint az izraeli Mossad, vagy az amerikai CIA volt a felelős haláláért.

Halálából azonnal politikai botrány lett, a fegyvert lefoglalta az Egyesült Királyság, az ENSZ pedig mindennemű iraki fegyverszállítást betiltott, pár hónappal később pedig kitört az Öbölháború. Szuperfegyverének ereje mai napig is ismeretlen, és projektjét később nem folytatták, így a mai napig sem készült el egy olyan fegyver ami az űrbe tudna lőni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek