RETRO RÁDIÓ

Végre a magyar vidéket is értékelte a Michelin –rekordot állítottak fel a magyar éttermek

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2022. 11. 04. 17:30

Ismét nagyot lépett előre a magyar gasztronómia a ranglétrán a Michelin Guide 2022. november 3-i díjátadó eseménye után. A világ vezető étteremkalauza első alkalommal értékelte a teljes magyar vendéglátóhely-kínálatot: Rácz Jenő séf is bezsebelt egy csillagot.

A Michelin most először nem csak a budapesti éttermeket értékelte, hanem az egész országban kutatta a csúcsgasztronómia képviselőit.

Rácz Jenő / Fotó: Metropol/NZ

Óriási siker a hazai csúcsgasztronómiának, hogy tovább nőtt a két Michelin-csillaggal elismert éttermek száma Magyarországon: a Pesti István által vezetett tatai Platán Gourmet, valamint Szulló Szabina és Széll Tamás budapesti Standja kapta meg az elismerést.

Ezenfelül kiérdemelt egy csillagot a 42 étterem, a Babel, a Borkonyha, a Costes, az Essencia, és a Salt.

Egyre többen egyre jobbak

Rácz Jenő étterme, a Rumour most kapta meg először az elismerést. Az új felállás szerint Rácz Jenő chef patronként a Costes csapatát is erősíti, azaz társtulajdonos. Az említett étterem szintén kiérdemelte a Michelin-csillagot.
Habár a Costes nemcsak Magyarországon, de a közép-európai régióban is elsőként kapott Michelin-csillagot 2010-ben, évek óta kereste az útját. Az étterem végül 2020 tavaszán, a pandémia első hulláma alatt zárt be és sokáig kérdés volt, vajon hogyan képzeli el a Costes-csoport, Gerendai Károly első éttermének jövőjét. Idén év elején jelentették be, hogy Rácz Jenő vezetésével új lendületet és új irányokat kap a Costes.

Rácz Jenő és Gerendai Károly nem először dolgoztak együtt, a Rumour by Rácz Jenő magabiztosan vette a pandémia akadályait, bátor időzítésével és merész koncepciójával pedig azóta is töretlen a siker, amelyet most egy Michelin-csillaggal koronáztak meg.

Szenzációs érzés, ez egy olyan fordulópont az ember életében, amit sose fog elfelejteni. Azt tudni kell, hogy én előtte Shanghaiban már részesedtem ebben a kitüntetésben és nekem szívügyem volt, mondhatni, egy küldetés, hogy itthon is ugyanazt az elismerést meg tudjam kapni. Nem utolsósorban pedig nem csak a Rumour, hanem a Ráday utcai Costes éttermem is csillagot kapott. Tehát az még hab a tortán, hogy plusz egy csillag van a háznál

– mesélte boldogan Rácz Jenő, aki nagyon büszke csapatára.

Lapunknak elmondta, hogy azért járta és járja be a világot, hogy inspirációt merítsen mindenhonnan, ahol járt, és azokat az ízeket próbálja bemutatni az étteremben, amikkel az utazásai során találkozott és amit tapasztalt.

Magyar rekord

A magyarországi éttermek rekordot állítottak fel, ugyanis 3 különdíjat is kiosztottak a vendéglátóhelyek között. A díjazottak közül sikerült megszólaltatnunk Kvasznicza Ferencet is, aki a Pajta étterem tulajdonosa, ő a legmelegszívűbb vendéglátó díjat nyerte el.

Azt szeretném leszögezni, hogy ez az egész csapatnak egy elismerés, nem csak nekem. Nagyon örültünk neki, főleg, hogy a feleségemmel ketten szerepelhettünk a színpadon. Tíz éve nyitottuk az éttermet és fantasztikus érzés, hogy beért a munkánk gyümölcse

– meséli az étteremtulajdonos.

Kvasznicza Ferenc / Fotó: Metropol/NZ

Ferenc szerint az a plusz, ami miatt ezt az elismerést kapták, főleg a csapatnak köszönhető.

A nálunk dolgozók nagyon szeretik a szakmájukat és nagyon alázatosan állnak hozzá. Nem egy kötelező napi munka vagy rutin számukra a vendéglátás, hanem tényleg a hivatásuk, és szerintem ez nagyon fontos

– teszi hozzá.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.