tóth gabi
Ismét nagyot lépett előre a magyar gasztronómia a ranglétrán a Michelin Guide 2022. november 3-i díjátadó eseménye után. A világ vezető étteremkalauza első alkalommal értékelte a teljes magyar vendéglátóhely-kínálatot: Rácz Jenő séf is bezsebelt egy csillagot.
A Michelin most először nem csak a budapesti éttermeket értékelte, hanem az egész országban kutatta a csúcsgasztronómia képviselőit.
Óriási siker a hazai csúcsgasztronómiának, hogy tovább nőtt a két Michelin-csillaggal elismert éttermek száma Magyarországon: a Pesti István által vezetett tatai Platán Gourmet, valamint Szulló Szabina és Széll Tamás budapesti Standja kapta meg az elismerést.
Ezenfelül kiérdemelt egy csillagot a 42 étterem, a Babel, a Borkonyha, a Costes, az Essencia, és a Salt.
Rácz Jenő étterme, a Rumour most kapta meg először az elismerést. Az új felállás szerint Rácz Jenő chef patronként a Costes csapatát is erősíti, azaz társtulajdonos. Az említett étterem szintén kiérdemelte a Michelin-csillagot.
Habár a Costes nemcsak Magyarországon, de a közép-európai régióban is elsőként kapott Michelin-csillagot 2010-ben, évek óta kereste az útját. Az étterem végül 2020 tavaszán, a pandémia első hulláma alatt zárt be és sokáig kérdés volt, vajon hogyan képzeli el a Costes-csoport, Gerendai Károly első éttermének jövőjét. Idén év elején jelentették be, hogy Rácz Jenő vezetésével új lendületet és új irányokat kap a Costes.
Rácz Jenő és Gerendai Károly nem először dolgoztak együtt, a Rumour by Rácz Jenő magabiztosan vette a pandémia akadályait, bátor időzítésével és merész koncepciójával pedig azóta is töretlen a siker, amelyet most egy Michelin-csillaggal koronáztak meg.
Szenzációs érzés, ez egy olyan fordulópont az ember életében, amit sose fog elfelejteni. Azt tudni kell, hogy én előtte Shanghaiban már részesedtem ebben a kitüntetésben és nekem szívügyem volt, mondhatni, egy küldetés, hogy itthon is ugyanazt az elismerést meg tudjam kapni. Nem utolsósorban pedig nem csak a Rumour, hanem a Ráday utcai Costes éttermem is csillagot kapott. Tehát az még hab a tortán, hogy plusz egy csillag van a háznál
– mesélte boldogan Rácz Jenő, aki nagyon büszke csapatára.
Lapunknak elmondta, hogy azért járta és járja be a világot, hogy inspirációt merítsen mindenhonnan, ahol járt, és azokat az ízeket próbálja bemutatni az étteremben, amikkel az utazásai során találkozott és amit tapasztalt.
A magyarországi éttermek rekordot állítottak fel, ugyanis 3 különdíjat is kiosztottak a vendéglátóhelyek között. A díjazottak közül sikerült megszólaltatnunk Kvasznicza Ferencet is, aki a Pajta étterem tulajdonosa, ő a legmelegszívűbb vendéglátó díjat nyerte el.
Azt szeretném leszögezni, hogy ez az egész csapatnak egy elismerés, nem csak nekem. Nagyon örültünk neki, főleg, hogy a feleségemmel ketten szerepelhettünk a színpadon. Tíz éve nyitottuk az éttermet és fantasztikus érzés, hogy beért a munkánk gyümölcse
– meséli az étteremtulajdonos.
Ferenc szerint az a plusz, ami miatt ezt az elismerést kapták, főleg a csapatnak köszönhető.
A nálunk dolgozók nagyon szeretik a szakmájukat és nagyon alázatosan állnak hozzá. Nem egy kötelező napi munka vagy rutin számukra a vendéglátás, hanem tényleg a hivatásuk, és szerintem ez nagyon fontos
– teszi hozzá.