Létrehozva: 2022.05.30.

TikTok sztár lett Petőfi Sándor alteregójából

Bánföldi Szilárdra már színészi karrierje kezdetén is nagy hatással volt Petőfi Sándor, most pedig már szinte a fél életét a költő bőrébe bújva éli.

Szerző Maca néni

Bánföldi Szilárd 2014-ben felvételizett a Kaposvári Egyetem színművész szakára, ahova többek között egy Petőfi versel, "Ha férfi vagy, légy férfi"-vel is készült. A nyárlőrinci születésű színművész saját bevallása szerint innentől kezdett csak igazán elmélyülni Petőfi művészetében.

Fotó: Kalocsai-Bognar Andrea

"Én ezzel a verssel kapcsolódtam igazán Petőfihez, ami számomra egy spirituális kapcsolódás is. Azóta ezt a verset többször csak úgy magamban mondogattam, akár az utcán sétálva. Nagyon izgalmas tapasztalás, hogy milyen mélységek tűnnek elő a versből, amiket az első pár évben még nem vettem észre. Lassan 10 éve foglalkozok vele és még mindig érnek meglepetések"-vallotta be Szilárd a Metropol napilap hétfői számában.

 Visszakerülni a szívekbe

Szilárd Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulója alkalmából a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat projektjének köszönhetően kapott lehetőséget a költő megszemélyesítésére.

-Ennek a projektnek kulturális üzenete van: szeretnénk, hogy minél többen le vegyék Petőfi Sándor kötetét a könyvespolcról, porolják le és kezdjék el újra olvasni-árulta el a költő megtestesítője. -Petőfi Sándor egy nagyon sokoldalú költő, aki igazából kortalan, mert szerintem bármilyen időket élünk, az ő költészete, filozófiája, mondanivalója, aktuális. A célunk az, hogy visszakerüljön Petőfi Sándor az őt megillető helyre az emberek lelkében, szívében.

Fotó: TikTok

Petőfi már a közösségi médiában is népszerű

Petőfi Facebook, Instagram és Tik Tok oldalait nem egy személyben Szilárd, hanem egy stáb működteti. A Tik Tok-videókkal is igyekeznek a kulturális vonalat fenntartani és semmiképpen sem cél a költő kifigurázása.

"A Tik Tok profil tényleg olyan, mintha Petőfi Sándor oldala lenne, hiszen ott egy az egyben Petőfiként vagyok jelen. A videókat meglepően nagyon szeretik és azt vesszük észre, hogy ennek van jövője. A diákoknak sokkal élményszerűbb a tananyag, ha egy költő megelevenedik számukra. Például volt olyan, hogy az egyik általam szavalt Petőfi vers videója alá azt írták: "jajj köszi, hogy ezt így elmondtad, mert segített nekem az irodalom vizsgán"- árulta el a színész.-Számunkra nem az a szempont, hogy minden áron tömegekhez jussunk el, hanem, hogy akikhez eljutunk, azok minőségi esszenciát kapjanak Petőfiből.

Egy szerep, ami tapasztalatot ad

Szilárd már szinte a fél életét Petőfiként tölti, amellett, hogy más színházi szerepeket is játszik. A színész nagyon sokoldalúnak tartja a nemzeti hőst, csodálja életművét és az egész "Petőfi jelenséget". Célul tűzte ki, hogy mind a 900 versét felmondja hangfelvételre, ezzel is népszerűsítve azokat. "Miközben Petőfivel foglalkozom és felkészülök az életéből, tanulmányozom a verseit, nagy hatással van a szakmai életemre, ez is olyan számomra, mint egy szerep, ami nagyon sok tapasztalatot ad."

 

Fotó: Laszlo Vig

Egy szelfi Petőfivel

Szilárd Petőfi Sándorként rendszeresen fellelhető lesz idén és jövőre a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által szervezett programokon, ahol verseket mond és beszélget az emberekkel. A színész eddigi tapasztalatai szerint örömmel, de van, hogy meglepődve fogadják őt. Volt, hogy valaki első látásra nem hitt a szemének és úgy gondolta tényleg az igazi Petőfit látja, de olyan is akadt, akit inkább a bajsza érdekelt, ami a többi színházi szerepe miatt nem valódi, hanem ragasztott.-Volt, amikor meg akarták húzni a bajszomat, ami hiába nem igazi, attól még fájdalmas-emlékezett vissza. "De számomra, ami az egészben a legfontosabb, hogy mindenki mosolyog, amikor meglát és nosztalgiát ébreszt bennük a találkozás. Tényleg nagyon pozitív hatást gyakorol az emberekre, hogy ott áll előttük az élethű Petőfi, egyből fotózkodni, szelfizni szeretnének vele."

Szerző Maca néni

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes háborús üzenetet küldtek a törökök Izraelnek

borsonline.hu

Íme a négy legmakacsabb csillagjegy mind közül – Köztük vagy?

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Németország rendkívüli háborús bejelentése mindent megváltoztat

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.bama.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HŰHA

Három luxusautó árát hordja Kasza Tibi a karján?

HŰHA

Ez nem semmi! Herceg Letícia elárulta, milyen lesz az új luxusotthonuk

HŰHA

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

HŰHA

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

HŰHA

Levetkőztek a TV2 sztárjai, még a bugyit is ledobták – galéria

HŰHA

Sokkoló friss fotók láttak napvilágot a Baywatch szőke szépségéről: lehetetlen felismerni

HŰHA

Háborog az ország: Szoboszlain élcelődik az RTL-es, de dolgozni nem szeret, mert attól minden baja lesz

HŰHA

Dögös fotó: Jennifer Lopez megvillantotta kockás hasát